Βρυχάται το ηφαίστειο στην Ισλανδία – Η λάβα λιώνει τον παγετώνα

Χιλιάδες σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί έως τώρα από το ηφαίστειο Μπάρνταρμπούνγκα στην Ισλανδία που είναι έτοιμο να εκραγεί. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές που έχουν σημάνει από χθες επιφυλακή στο κόκκινο, στο υψηλότερο επίπεδο δηλαδή φοβούμενες ότι ενδεχόμενη έκρηξη θα εκτινάξει τεράστιες ποσότητες τέφρας στην ατμόσφαιρα.

Το ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Μετεωρολογική Υπηρεσία

της Ισλανδίας.

Όπως ανέφερε η ηφαιστειολόγος Μελίσσα Πφέφερ τα στοιχεία δείχνουν ήδη ότι η λάβα λιώνει τον πάγο κάτω από τον παγετώνα Vatnajokull.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας θα διατηρήσει τα ίδια επίπεδα συναγερμού βόρεια τ0υ ηφαιστείου μέχρι το μεσημέρι, όταν η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους είναι ένα προληπτικό μέτρο, δεδομένου ότι ο καπνός θα φτάσει στην ατμόσφαιρα πολύ γρήγορα, αν γίνει η έκρηξη.

Σύμφωνα με την ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήδη παρατηρείται πολύ υψηλή σεισμικότητα και τα στοιχεία δείχνουν ότι το επίκεντρο μετατοπίστηκε ελαφρά προς τα βόρεια. Οι περισσότεροι από τους σεισμούς έγιναν σε βάθος 8-13 χλμ. Δύο ακόμη σεισμοί με μέγεθος περισσότερο από 5 Ρίχτερ έγιναν τη νύχτα. Η πρώτη ήταν 5,3 σε μέγεθος και έγινε αισθητη στις 00:09 το βράδυ. Το επίκεντρο αυτής της δόνησης προερχόταν από την βόρεια καλντέρα του Μπάρνταρμπούνγκα ενώ η δεύτερη ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ και έγινε στο νοτιότερο άκρο.

Εκκενώθηκε φαράγγι κοντά στο ηφαίστειο

Ολοκληρώθηκε στις επτά χθες το βράδυ η εκκένωση ενός φαραγγιού στο Jökulsárgljúfur που είναι κοντά στην επίφοβη περιοχή. Στο φαράγγι βρίσκονταν περίπου 400 τουρίστες, σύμφωνα με την αστυνομία στο Húsavík.

Τα μηνύματα που αποστέλλονται σε όλα τα κινητά τηλέφωνα στην περιοχή, είναι να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ δεν είναι σαφές πότε θα είναι δυνατό να ανοίξει και πάλι το φαράγγι.

The post Βρυχάται το ηφαίστειο στην Ισλανδία – Η λάβα λιώνει τον παγετώνα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα