«Βόμβα» Στουρνάρα: Απελευθέρωση πλειστηριασμών σημαίνει κατάρρευση για τις τράπεζες

Μήνυμα στην Τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών έστειλε με δήλωση-βόμβα από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας το βράδυ της Πέμπτης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα αυτό ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι

δεν γίνεται από την 1η Ιανουαρίου να αρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας μιας και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός για να πάρει τη θέση των πλειστηριασμών. Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας σε περίπτωση που απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί τότε θα κινδυνεύσουν άμεσα οι τράπεζες μιας και θα καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων καθώς η αγορά θα «πλημμυρίσει» από σπίτια.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας, πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 τα μέτρα που προτείνονται στην Τρόικα είναι διαθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. ευρώ. «Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

« Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κάνοντας λόγο για αρκετά μεγάλη προσέγγιση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από το Eurogroup είχε μια «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων» με τον Επίτροπο Ρεν, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία, όπως είπε, βοήθησε.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τα μέτρα δεν θα έχουν χαρακτήρα λιτότητας, αλλά δημοσιονομικό χαρακτήρα, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις για την εξοικονόμηση του 0,7% του ΑΕΠ βασίζονται πάνω στις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

Κλείσιμο της τρύπας εσόδων από τη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή τη στιγμή, ο υπουργός εκτιμά πως υπάρχει σταδιακή βελτίωση της συλλογής εισφορών.Μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο δαπανώνΣυγχωνεύσεις σε υγεία και παιδείαΑυστηρή εφαρμογή με ποινές σε όσους παραβιάζουν το ενιαίο μισθολόγιο

Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα