Βενιζέλος: Όχι σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις – Μόνο διαρθρωτικές αλλαγές

«Το πλαίσιο είναι σαφές. Όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που συζητάμε είναι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι καθαρό το μήνυμα απ' την πλευρά μας σε σχέση με θέματα κοινωνικής ευαισθησίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την έξοδό του από την κυβερνητική σύσκεψη με τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία της ελληνικής επιχειρηματολογίας στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

με τον τρόπο αυτό επεσήμανε ότι το δημοσιονομικό κενό το οποίο προβλέπεται να παρουσιαστεί το 2014 δεν θα καλυφθεί από οριζόντιο κούρεμα μισθών και συντάξεων αλλά μέσω των εσόδων που θα προκύψουν από την ομαλή εφαρμογή των συμφωνημένων διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η απόσταση γεφυρώνεται» ενώ ακόμα ότι «πρέπει να αναγνωριστεί η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας. Εκτός από το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2014 υπάρχει και το έλλειμμα το οποίο θα κινηθεί κάτω απ' το όριο της επιτήρησης με όρους δημοσιονομικούς, δηλαδή κάτω απ' το 3%».

Όπως φαίνεται μία από τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών όπου σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα το οποίο συνεχίζει να είναι αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Όπως σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, η πρόταση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του υπουργείου Οικονομικών παραμένει.

Χθες το βράδυ, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε ότι αίτιο διαφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τρόικα είναι η εξέλιξη της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η τύχη όλης της αμυντικής βιομηχανίας γενικότερα.

«Το καλύτερο σενάριο» κατά τους δανειστές για να μην μπει λουκέτο στα ΕΑΣ είναι η δραματική μείωση των εργαζόμενων με απολύσεις και η διατήρησή της μόνο για την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων. Η Τρόικα απορρίπτει ότι τα ΕΑΣ έχουν εξαγωγικές δυνατότητες ενώ αντίθετα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αμυντική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να παράγει αμυντικό προϊόν που θα μπορεί να εξαχθεί.

Τι είπε ο Βενιζέλος για τους πλειστηριασμούς

Ο κ. Βενιζέλος ακόμη δήλωσε ότι «η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού θα προστατεύεται», σχετικά με την απαίτηση της Τρόικας να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Όσον αφορά τα θέματα του υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε ότι δεν θα θιγούν τα ζητήματα εργασιακών σχέσεων τώρα, ενώ επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Εργασίας και της Ασφάλισης έχουν επίκεντρο τη διαφάνεια και την είσπραξη.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το νέο σχέδιο του φόρου ακινήτων με το οποίο συμφώνησαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα