Βενιζέλε, ο Τσίπρας δεν είναι και τόσο «αλήτης» τελικά

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει όταν θέλει, σκληρό και επιθετικό λόγο. Έναν λόγο που για πολλούς δεν θυμίζει σοσιαλιστή ηγέτη. Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα και εκεί που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλη επιλογή. Η ευθεία σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα είναι αναπόφευκτη, όχι λόγω των εξελίξεων, αλλά επειδή την προκαλεί ο δεύτερος...

Γράφει

ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ένα τρόπον τινά αδιέξοδο. Από την πρόταση μομφής δεν είχε κανένα ουσιαστικό όφελος, καθώς ακόμα και η μοναδική διαρροή της κυβέρνησης, η Θεοδώρα Τζάκρη, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να προσχωρήσει στις τάξεις της Κουμουνδούρου και -προς το παρόν- μόνο οι συνωμοσιολόγοι της πολιτικής ερεθίζονται από αυτό το ενδεχόμενο. Παράλληλα όπως φάνηκε, ούτε ο ίδιος πίστευε πως θα αποκομίσει πολλά από την ψηφοφορία. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτήν την κίνηση εντυπωσιασμού για δύο βασικούς λόγους. Για να δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης -η οποία και ο ίδιος γνώριζε, αντέχει-, και για να κατευνάσει τα πνεύματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας η οποία δεν είναι και τόσο σύμφωνη με την πιο mainstream εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάζει το κόμμα το τελευταίο διάστημα.

Μην έχοντας άλλο κοινοβουλευτικό «όπλο» στα χέρια του , ο κ. Τσίπρας πέρασε στο πεδίο της ευθείας πολιτικής αντιπαράθεσης σε πεδίο προσώπων. Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετά το «φιάσκο» της πρότασης μομφής είδε πως η κυβέρνηση διαθέτει ένα «μαλακό υπογάστριο» -για να μιλήσουμε και με όρους στρατηγικής-. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο κυριολεκτικά φυλλορροεί τόσο σε επίπεδο εσωκομματικών, όσο και σε επίπεδο δημοσκοπήσεων. Τι επέλεξε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει; Να κολλήσει το ΠΑΣΟΚ στον τοίχο.

Και το πέτυχε. Με την προτροπή του προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, να ακολουθήσουν τον δρόμο της Θεοδώρας Τζάκρη, έκανε έξω φρενών τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Με την πρόταση λοιπόν για «αποστασία» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παίζει τα χαρτιά του σε επίπεδο προσωπικής κόντρας και καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε... μονομαχία στο Ελ Πάσο.

Τι πετυχαίνει με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας; Όπως λέει ο σοφός λαός, γάτα που κολλάει στον τοίχο βγάζει τα νύχια της. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και το ΠΑΣΟΚ. Ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σήκωσε το γάντι και καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα «πολιτική αλητεία». «Ντροπή, κύριε Τσίπρα. Η απάντηση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα σας δοθεί επίσημα και κατά πρόσωπο την Τετάρτη σε έκτακτη σύνοδό της με αντικείμενο την προστασίας των κοινοβουλευτικών θεσμών και ηθών από νέες μορφές πολιτικής αλητείας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών με δήλωσή του στα ΝΕΑ.

Πόσο όμως «αλητεία» είναι το κάλεσμα για «αποστασία»; Σε όρους πολιτικής ηθικής, ίσως να είναι. Σε όρους όμως πολιτικής αντιπαράθεσης, η προτροπή του κ. Τσίπρα είναι ίσως από τα πιο light πράγματα που έχουμε ακούσει το διάστημα. Παράλληλα όπως προαναφέρθηκε, τα λεκτικά παιχνίδια για τους επόμενους έξι μήνες το μοναδικό «όπλο» του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην κυβέρνηση. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας πως την Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να την χτυπήσει θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές της Χαριλάου Τρικούπη οι οποίες δεν είναι και πολλές.

Έχοντας εξαντλήσει λοιπόν το παιχνίδι της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, στρέφεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Θέλει να δοκιμάσει, εάν αυτή η κόντρα, μπορεί να του προσφέρει κάτι παραπάνω σε επίπεδο δημοσκοπήσεων. Θέλει να δοκιμάσει εάν αυτή η κόντρα μπορεί να του προσφέρει κάτι παραπάνω μέσα στην Βουλή (βλ. κόντρα για τα ναυπηγεία με το ΠΑΣΟΚ). Θέλει να δει εάν αυτή η κόντρα θα σχηματίσει στον ίδιο ένα σοβαρό προφίλ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα καλύπτει κάθε διαφορετική φωνή που μπορεί να τον αμφισβητήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει μία ρελάνς, μετά το «φιάσκο» της πρότασης μομφής. Μία ρελάνς που εάν του βγει, ίσως δείξει -εκ του αποτελέσματος πάντα- πως δεν είναι και τόσο «αλήτης» όσο του καταλογίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα