Βέλη του Spiegel ξανά για την Ελλάδα – τα 5 σημεία κλειδιά του «τοξικού συστήματος» [εικόνες]

Με τίτλο «Ένα τοξικό σύστημα, γιατί η λιτότητα δεν λειτουργεί στην Ελλάδα» κυκλοφορεί το διεθνούς κυκλοφορίας αλλά γερμανικής προέλευσης περιοδικό Spiegel.

Το διεθνές περιοδικό, το οποίο κατά καιρούς έχει «κατακεραυνώσει» την Ελλάδα ξαναχτυπά με ένα άρθρο που περιγράφει το διεφθαρμένο ελληνικό μας σύστημα και πως η διαφαινόμενη ανάπτυξη μάλλον θα αργήσει να έρθει για την Ελλάδα.

Στο άρθρο με τρόπο αρκετά αντικειμενικό προσεγγίζει την «ιδιαίτερη» ελληνική περίπτωση επιβραβεύοντας αλλά και επισημαίνοντας στασιμότητες που έχουν παρατηρηθεί και λάθη από μέρους της κυβέρνησης.

Το περιοδικό αναδεικνύει στο άρθρο 5 «μελανά σημεία» που αποτελούν τροχοπέδη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ξεκινά αναφερόμενο στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) Στέλιο Σταυριανίδη, στο «κούρεμα» του χρέους, στο ελληνικό «success story», στο τοξικό πολιτικό σύστημα και τέλος στο παλιό «κατεστημένο» σύστημα που αντιστέκεται σε κάθε είδους αλλαγές.

1. Σ. Σταυρίδης και Αξιοποίηση Περιουσίας του Δημοσίου

Αναφερόμενος στον Επικεφαλή του ΤΑΙΠΕΔ το περιοδικό, δίνει αρχικά εύσημα στο πρόσωπο του πρώην επιχειρηματία, ο οποίος αναφέρεται πως «έχει επιστρατεύσει όλο το επιχειρηματικό του ταλέντο για την διάσωση της χώρας». Όπως επισημαίνεται ο Οργανισμός έχει προβεί στην αντικατάσταση τριών επικεφαλείς μέσα σε έναν χρόνο και ο ίδιος έχει επιβαρυνθεί την ευθύνη της πώλησης εκατοντάδων κρατικών ακινήτων, εταιρειών, μαρίνων και αεροδρομίων..

Ο 66χρονος Σταυρίδης παρά τις άριστες συνομιλίες του με παρατηρητές της τρόικας από το ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ που παρακολουθούν σε συστηματική βάση την πορεία της χώρας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, «αναγκάστηκε επίσης να παραδεχτεί στην τρόικα πως ο οργανισμός του δεν είναι πιθανόν να επιτύχει τους ετήσιους στόχους που είχε θέσει». Η προβλεπόμενη πώληση του Εθνικού Οργανισμού Αερίου στην Ρωσική Gazprom κατέρρευσε τελευταία στιγμή και πλέον 52 εκατ. ευρώ συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ κρίνεται κρίσιμη γιατί οι αγοραστές αισθάνονται προδομένοι.

Το γερμανικό περιοδικό θεωρεί λοιπόν, ότι ο κ. Σταυρίδης είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αποτύχει να φτάσει το στόχο των 2,6 δις. ευρώ ιδιωτικοποιήσεων μέσα στο 2013 και έτσι το χρηματοπιστωτικό σχέδιο για την Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλη απόκλιση 11,1 δις ευρώ μέχρι το 2015.

2. Κι’ άλλο «κούρεμα χρέους»;

Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν ήδη δεσμευθεί για πάνω από 230 εκατ. ευρώ «βοήθειας» και οι κυβερνητικές δαπάνες έχουν δεχθεί περικοπές εκατομμυρίων. Εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πλέον πεπεισμένοι πως η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να γίνει κι’ άλλο κούρεμα χρέους. Το θέμα βέβαια είναι «κόκκινο πανί» για την Γερμανία καθώς την περίοδο αυτή ένα κούρεμα χρέους θα επηρέαζε τους κρατικούς πιστωτές, που κατέχουν 80 % του ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια, μεγάλο μερίδιο γερμανικών δανείων βοήθειας θα χαθεί ανεπιστρεπτί.

Η Μέρκελ, είναι κάθετα αντίθετη σε πιθανότητα ελληνικού κουρέματος καθώς υποστηρίζει πως η χώρα χρειάζεται πρωτίστως αλλαγές. Αναγνωρίζεται από το περιοδικό η προσπάθεια που έχει καταβάλει η χώρα μας όσον αφορά την δραστική μείωση των δαπανών, «αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι σε στασιμότητα. Αυτό επισκιάζει την οικονομική επιτυχία».

Όταν η τρόικα πρωτοήρθε στην χώρα μας το 2010, αναφέρεται, είχε εντυπωσιαστεί από το πόσο υπερβολικά ρυθμισμένη ήταν η οικονομία μας, το βαθμό αναποτελεσματικότητας ολόκληρης της κυβέρνησης αλλά και την ανεπάρκεια του δικαστικού συστήματος. Ο ίδιος ο προϋπολογισμός για το 2009 άλλαξε σύμφωνα με τα στοιχεία τρείς φορές από 6% σε 12,7% για να καταλήξει σε 15,6%.

Μετά από 6 προγράμματα λιτότητας και τεράστιες θυσίες το έλλειμμα ενδέχεται να μειωθεί κατά 4% για το 2013, όπως αναφέρει με δήλωσή του στο περιοδικό ο Πάνος Καρβούνης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, «τα πράγματα έχουν αρχίσει να κινούνται».

3. Ελληνικό «Success Story»

Σημαντικές αλλαγές έχουν επιτευχθεί στην χώρα προσθέτει ο κ. Καρβούνης. Υπήρξε κάποια εξέλιξη με τις αλλαγές στο σύστημα υγείας ενώ ριζική μεταρρύθμιση επετεύχθη στον τομέα των εργασιακών. Μετά την απαγκίστρωση της χώρας από τις πολυδάπανες συλλογικές συμβάσεις και τους αυστηρούς κανόνες αποζημιώσεων απολυμένων, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως Unilever, Philip Morris and Hewlett-Packard ανακοίνωσαν επιπρόσθετα επενδυτικά σχέδια.

Αυτό όμως που φαίνεται ως επιτυχημένο σχέδιο για τους παρατηρητές, έρχεται με μεγάλο κόστος για την ελληνική κοινωνία. Αυτοκτονίες, καθίζηση των οικονομικών των ελληνικών νοικοκυριών κατά 40% από την έναρξη της κρίσης και 64% νεαρών ανέργων ενώ το σύστημα περίθαλψης μετά από πολλούς γύρους λιτότητας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

4. Το «τοξικό» Πολιτικό μας σύστημα

Αν και η Τρόικα έχει παροτρύνει την κυβέρνηση να ζητήσει από τις εύπορες οικογένειες να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην χρηματοδότηση της κυβέρνησης, η κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να έρθει σε «ρήξη» με αυτές τις ομάδες συμφερόντων, επισημαίνεται υπαινικτικά στο περιοδικό. «Έλληνες πλοιοκτήτες για παράδειγμα, που αποτελούν και την ισχυρότερη επιχειρηματική τάξη της Ελλάδας, δεν έχουν συμβάλει παρά ελάχιστα στην έξοδο της χώρας από την κρίση».

Τα κλειστά επαγγέλματα μπόρεσαν να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους σε μεγάλο βαθμό και να παραλύσουν την κυβέρνηση όταν απείλησε να τα αλλάξει. Η κυβέρνηση συνέχισε –παρά την κρίση- να επιβραβεύει μέσα από το πελατειακό σύστημα ημετέρους ενώ το περιοδικό δεν διστάζει να αναφέρει πως ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσέλαβε εκατοντάδες υποστηρικτές του στο δημόσιο, προερχόμενους από την μητέρα-πατρίδα του, την Μεσσηνία.

Μέχρι το 2015 η κυβέρνηση καλείται να συρρικνωθεί κατά 150.000 θέσεις εργασίας και άλλους 15.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι προβλέπεται να αντικατασταθούν από νέους, με περισσότερα προσόντα. Όμως, η κυβέρνηση παρά τα λόγια προθέσεων έχει διστάσει να προβεί στις απολύσεις.

Αντίθετα, η κυβέρνηση προώθησε πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης 2000 δημοσίων υπαλλήλων μέσω της επονομαζόμενης κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης στην Τρόικα πως οι υπάλληλοι θα απολύονταν άμεσα εφόσον δεν βρίσκονταν νέες θέσεις για να απορροφηθούν μέσα σε έναν χρόνο, η κυβέρνηση κατάφερε και τους αφομοίωσε όλους σε θέσεις μέσω της κινητικότητας και η υπόσχεση περί αναζήτησης ακόμη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων για το πρόγραμμα «κατέρρευσε».

5. Το «κατεστημένο» σύστημα αντιστέκεται

Οι «γελοίες» συνθήκες των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών είναι ακόμη ένας από τους λόγους που επισημαίνει το περιοδικό πως η ελληνική οικονομία τα πάει τόσο άσχημα. Ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τραπέζης Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση «υπερεκτίμησε την ταχύτητα με την οποία μπορεί να επιτύχει τις αλλαγές, κυρίως δε υποτίμησε την δύναμη του παλιού συστήματος». Προσθέτει δε «πως υπάρχει έλλειψη ιδεών για τον τρόπο που μπορεί πραγματικά να οδηγηθεί η χώρα μπροστά». «Με εταιρείες που απασχολούν προσωπικό μονάχα 3-5 ατόμων, η χώρα δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική».

Όλες αυτές οι δυσμενείς συνθήκες, καταλήγει το περιοδικό, κάνουν δυσοίωνες τις προβλέψεις της Τρόικας και το σενάριο ανάκαμψης μακρινό. Περιμένοντας την ανάπτυξη της χώρας να ανέλθει κατά 3,5% για το 2017 και παράλληλα πρόβλεψη για μείωση του εθνικού χρέους από 175% του ΑΕΠ σήμερα, στο αισθητά χαμηλότερο 110% μέχρι το 2022, ακόμα και ο αισιόδοξος κ. Σταυρίδης παραδέχεται πως θα είναι δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα, αναφέρει το περιοδικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα