Τσίπρας: Θα ζητήσω σύγκληση πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν

Για αδυναμία διαχείρισης από την πλευρά της Ε.Ε. στο προσφυγικό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής σε παρέμβασή του, ενώ επεσήμανε ότι «κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες και κανόνες, είτε τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Ε.Ε. - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει μέγιστη δυνατή συναίνεση. Όπως είπε, η Ελλάδα θα απαιτήσει να υπάρξει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι «βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα της αρχής ότι "οι συμφωνίες τηρούνται"» και σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων τελικά «αφορά ορισμένους».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «έχει συμβεί κάτι ακόμα χειρότερο και είναι ντροπή για την λειτουργία της Ε.Ε., να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και οι συμφωνίες να ακυρώνονται από επικεφαλής της αστυνομίας ορισμένων κρατών, ακόμα και μη μελών της Ε.Ε.».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο από την πλευρά της Αυστρίας να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών. Όπως τόνισε, απαιτείται μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία.

Εν συνεχεία τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα. «Πρέπει να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν» είπε και τόνισε ότι πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες καθώς η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχτεί «να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του».

Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε συμφωνίες, αν δεν κατοχυρωθεί ο αναλογικός επιμερισμός της ευθύνης, πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να αποφευχθεί η επιστροφή της Ευρώπης «σε σκοτεινές εποχές», ενώ ανέφερε ότι ο σκοταδισμός έρχεται, εισαγόμενος από τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Κάλεσμα στους αγρότες

Απευθυνόμενος στους αγρότες, απηύθυνε κάλεσμα στη συνέχιση του διαλόγου για να βρεθούν λύσεις, αλλά και προκειμένου οι κινητοποιήσεις να έχουν μορφές «που δεν στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου».

«Αν δεν κινητοποιήσουμε την οικονομία, δεν βγαίνουμε από την κρίση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ζήτησε επίσης να βρεθούν δίκαιες και εφαρμόσιμες λύσεις και να αποφευχθούν τα όποια πολιτικά παιχνίδια.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε στοιχεία που περιγράφουν την οικονομική κατάσταση των αγροτών και επανέλαβε ότι κατέθεσε στους αγρότες 25 προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «με δίκαιο τρόπο η δεδομένη οικονομική στενότητα και ο συνδυασμός ασφαλιστικού - φορολογικού να μην επιβαρύνει, αλλά να ελαφρύνει την πλειονότητα των αγροτών».

«Ρώτησα τους εκπροσώπους αν αυτή η πρόταση τους ικανοποιεί», ανέφερε στη συνέχεια και όπως είπε, «δεν μπορούμε να προστατέψουμε το 5% του αγροτικού κόσμου που έχει υψηλά εισοδήματα, αλλά θα προστατευτεί το 90% των αγροτών που έχει χαμηλά εισοδήματα».

Υπογράμμισε δε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αφορολόγητο 24.000 ευρώ ακόμα και στους αγρότες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να στηριχτεί ο αγροτικός τομέας.

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι την Πέμπτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.

«Μία μικρή μειοψηφία αγροτών στήνει παραστάσεις προσκαλώντας τις κάμερες», κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε προπηλακισμούς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και υπογράμμισε ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λαμόγια».

Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη την ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβίασης στις αρχές της εβδομάδας και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη «μάχη» κατά της διαπλοκής.

«Νομοσχέδιο - τομή αυτό στη διοικητική μεταρρύθμιση»

Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο για νομοσχέδιο - τομή «για να μπορέσει το κράτος να σταθεί στα πόδια του μακριά από πρακτικές του παρελθόντος».

Εξάλλου, αναφέρθηκε στον θεσμό του διοικητικού γραμματέα και στο Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ έκανε λόγο για νέα μορφή αξιολόγησης και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, μέσα από ισορροπημένο σύστημα μοριοδότησης, αλλά και για θέσπιση νέου βαθμολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Γεννηματά: Η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη και η κυβέρνηση πανικόβλητη

Η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη και η κυβέρνηση είναι πανικόβλητη μπροστά στην προσφυγική κρίση ανέφερε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και τον ελληνικό λαό σε απελπισία. «Η αξιολόγηση καρκινοβατεί και σε αυτό πρστίθεται και η προσφυγική κρίση» ανέφερε.

«Έξι χρόνια σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου ο ελληνικός λαός και περίμενε σήμερα συγκεκριμένα πράγματα από τον πρωθυπουργό. Αποδεικνύεται ότι στήριξαν σε ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις τις ελπίδες τους» είπε.

Υπογράμμισε την πρωτοβουλία της να ζητήσει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών γιατί είναι φανερό ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, όπως εκτίμησε.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και εγρήγορση» είπε η κ. Γεννηματά.

Επιτέθηκε στην Αυστρία με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση στην οποία δεν είχε προσκληθεί η Ελλάδα λέγοντας ότι υπάρχει προσπάθεια από τις ακραίες φωνές της Ευρώπης να αξιοποίησουν τα λάθη της κυβέρνησης για να ρίξουν τα βάρη στην Ελλάδα.

«Οι αυστριακοί υπουργοί ήταν απαράδεκτοι και σήμερα και δεν είπαν κουβέντα για την ευθεία παραβίαση της συμφωνίας από την Τουρκία» ανέφερε η ίδια.

Επίσης χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το συντομότερο δυνατόν.

Λεβέντης: Οι αστυνομικοί σας φυλούν δεν θα σας σώσουν από την κοινωνία

«Μπορεί να γλιτώσετε από τους αγρότες, γιατί έχετε αστυνομικούς γορίλες που σας φυλάνε, αλλά από την κοινωνία δεν θα γλιτώσετε» είπε ο κ. Βασίλης Λεβέντης στην Βουλή, πυροδοτώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εμφανίζεται στην Βουλή μόνο για να κάνει την δική του ομιλία και δεν ακούει τι έχουν να του απαντήσουν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

«Ένας πρωθυπουργός που διαβεβαιώνει ότι πήγε στην ΣΚ και έλαβε ρητές διαβεβαιώσεις για ανοικτά σύνορα, μπορεί να παραμένει στην θέση του;» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο για να προσθέσει: «Ο Καμμένος μας είπε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί την υπογραφή της για το ΝΑΤΟ. Ήρθε η Τουρκία χθες και λέει ότι τα Δωδεκάνησα είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη και δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα το Καστελόριζο. Άρα, η ενημέρωση του Καμμένου ήταν χαμένη. Έχουμε μια κυβέρνηση που διαβεβαιώνει και πριν αλέκτωρ λαλήσει, διαψεύδεται».

Αναφορικά με την πρόσκληση του κ. Τσίπρα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών είπε: «μόνο για το προσφυγικό; Στην αξιολόγηση που καθυστερεί δεν απαιτείται συναίνεση; Η Ελλάδα είναι τακτοποιημένη οικονομικά;».

Αναφορικά με το αγροτικό υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται όπως «ο Πάπας της Ρώμης» και πως διαλέγει με πους εκπροσώπους αγροτών θα συνομιλήσει.

Τέλος, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «θα ζητήσει σχηματισμό οικουμενικής για να λυτρωθεί από τα βάρη που θα την καταπλακώσουν».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου-Φώφης

Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τετάρτης η Φώφη Γεννηματά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησαν σχετικά με το πρόβλημα του προσφυγικού και συμφώνησαν να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντάς της τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Παράλληλα, ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

The post Τσίπρας: Θα ζητήσω σύγκληση πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν appeared first on KoolNews.

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, βουλη, ελλαδα, συμμετοχή, καλοκαιρι, αθηνα, συριζα, ελασ, νέα, ΠΑΣΟΚ, tweets, υπουργοι, παραιτηση λεβεντη, καμμενος, νατο, νεα δημοκρατια, μερκελ, αιγαιο, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, χωρες, αφορολογητο, βημα, δωδεκανησα, οικονομια, παιχνιδια, πιεση, σημερινη, το βημα, ωρα, αδυναμια, αυστρια, ανγκελα μερκελ, απαραδεκτοι, αφορμη, βρισκεται, γινεται, δικη, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελασ, ενημερωση, επικοινωνια, ερχεται, ευρωπη, ζωνη, ιδια, ομιλια, καστελοριζο, κυβερνηση, λαθη, λεβεντης, λειτουργια, λογια, λογο, μακρια, μητσοτακης, μπλοκο, μορφη, νατο, ντροπη, ονομα, πεμπτη, υπογραφη, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, τουρκια, τομη, φωφη, φωφη γεννηματα, ψευτικα, ψυχραιμια, ανηκει, εφαρμογη, ευθεια, ηγετες, χωρα, κυριακου, μπροστα, ποδια, tweets
Τυχαία Θέματα