Τσίπρας σε Κουβέλη: Εγώ και όχι ο Σαμαράς θα σε κάνω πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αναχώματα για την προεδρική εκλογή προσπαθεί να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό το λόγο αυξάνει το πολιτικό πρέσινγκ προς τον Φώτη Κουβέλη, μιας και η στάση της ΔΗΜΑΡ αλλά και προσωπικά του ίδιου του κ. Κουβέλη αναμένεται να είναι καταλύτης για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, μιας και όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν τοποθετηθεί από τώρα με σαφήνεια για το θέμα.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο που θα προταθεί αλλά αντίθετα η Κουμουνδούρου επιθυμεί να διαμορφώσει ένα συνολικό πολιτικό πλαίσιο αντίθεσης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Πρακτικά, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται σε πρόκληση εκλογών με κάθε δυνατό τρόπο και εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση από τη νέα Βουλή που θα προκύψει.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Κουμουνδούρου είχε βολιδοσκοπήσει τον κ. Κουβέλη για την προεδρία της Δημοκρατίας, εφόσον φυσικά η στάση της ΔΗΜΑΡ ήταν αρνητική για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Βέβαια, ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίστηκε αρνητικός σε αυτό το σενάριο, με αποτέλεσμα να προκύψει και η διαρροή στην Καθημερινή της Κυριακής για πρόταση στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά επισημαίνει, τόσο σε επίσημο όσο και σε ανεπίσημο επίπεδο, πως το διακύβευμα δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο που θα προταθεί για να διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στην Ηρώδου του Αττικού, όσο με την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής και θεωρεί πως οι συνθήκες είναι ώριμες, λόγω και της λαϊκής δυσαρέσκειας για συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης. «Το θέμα της προεδρικής εκλογής, δεν είναι θέμα ενός προσώπου. Είναι θέμα εκατομμυρίων προσώπων που υποφέρουν με τη σημερινή κυβέρνηση και την πολιτική της και εκφράζουν την αγωνία για το σήμερα και το αύριο. Κι αυτά τα πρόσωπα εμείς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.» είπε στη συνέντευξή του στη χθεσινή Real News ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του κόμματος περιμένουν τις κυλιόμενες μετρήσεις του Σεπτεμβρίου, οι οποίες επί της ουσίας θα αποτελέσουν και βαρόμετρο για τη στάση του κυρίου Τσίπρα στη ΔΕΘ, όπου αναμένεται να κλιμακώσει την επίθεσή του στην κυβέρνηση και να προσδώσει στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρα ανένδοτου αγώνα κατά της κυβέρνησης. Με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιθυμεί να απελευθερώσει και δυνάμεις εντός της ΔΗΜΑΡ, οι οποίες δεν επιθυμούν την παράταση του βίου της υπάρχουσας κυβέρνησης και γι΄ αυτό το λόγο ενδέχεται να μην υπερψηφίσουν ακόμα και μια υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματός τους, ανοίγοντας έτσι παράθυρο μετακίνησής τους στην Κουμουνδούρου. Οι αδύναμοι κρίκοι της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τρεις βουλευτές: η γνωστή για τις αιρετικές της απόψεις, Μαρία Ρεπούση, ο Γιάννης Πανούσης και η Ασημίνα Ξηροτύρη, οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συμπράξουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μπλοκάρει με κάθε τρόπο την προεδρική εκλογή, υπολογίζοντας πως το λαϊκό αίσθημα, το οποίο προς ώρας τον ευνοεί, δεν θα έχει μεταστραφεί μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε αναμένεται χονδρικά να έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό, ενώ από την Κουμουνδούρου αποστέλλεται και μήνυμα προς τον Φώτη Κουβέλη να μην αποδεχθεί μια ενδεχόμενη πρόταση να είναι ο νέος ΠτΔ, καθώς, όπως το θέτει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «θα είναι ο πρώτος πρόεδρος, μετά το 1995, που δεν θα ψηφιστεί με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης»

Πάντως, η απάντηση του Μαξίμου έρχεται λακωνικά από κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μην βιάζεται, καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμα στην κλεψύδρα», καθώς, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση υπολογίζει να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκλογή ΠτΔ μετά την επιδιωκόμενη συμφωνία με την Τρόικα και τις διορθωτικές κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινωθούν από το βήμα της ΔΕΘ.

The post Τσίπρας σε Κουβέλη: Εγώ και όχι ο Σαμαράς θα σε κάνω πρόεδρο της Δημοκρατίας appeared first on KoolNews.

Keywords