Τσίπρας-Νταβούτογλου «σφράγισαν» τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό

21:03 8/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Την συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και κυρίως στην πάταξη των διακινητών ανακοίνωσαν οι Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησης τους στη Σμύρνη.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός: «Τα θέματα που συζητήθηκαν από 11 άτομα του υπουργείου μας αναφέρονταν σε πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπως επίσης και θέματα

επικαιρότητας, λόγου χάρη η συριακή κρίση», δήλωσε και έκανε ειδική αναφορά στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα: «Το σημαντικότερο απ όλα είναι η φιλία ανάμεσα μας. Από εδώ και πέρα θα είμαστε αρωγοί για τις καλύτερες σχέσεις των δύο χωρών».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπέγραψαν με τον Αλέξη Τσίπρα και στις συζητήσεις που είχαν τα επιτελεία των δύο χωρών: «Συζητήσαμε για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που θα συνδέουν την Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη. Επίσης, διαπιστώσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να δημιουργηθούν οι αεροπορικές συνδέσεις Άγκυρας-Αθήνας. Εύχομαι στον τουριστικό τομέα να συνεχιστεί η καλή μας συνεργασία. Προτείναμε του χρόνου να συναντηθούμε στη Θεσσαλονίκη. Ευχόμαστε ακόμα συντομότερα να βρεθούμε εκεί για τα σχέδια που έχουμε συζητήσει.

Λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί οι επενδύσεις Ελλήνων στην Τουρκία και αντίστροφα. Θέλουμε να βρεθούμε μαζί σε ένα χώρο και να συζητήσουμε για να το αλλάξουμε. Ευχόμαστε να υπάρξουν βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό επίπεδο για τις επόμενες γενιές για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας μέσα από την διαφάνεια με την οποία θα παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα».

Όσον αφορά τη Σύνοδο ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά: «Στη Σύνοδο συζητήσαμε για τους παράτυπους μετανάστες. Ελλάδα-Τουρκία μοιράζονται μία πρωτοφανή κρίση που δεν έχει να κάνει μόνο με τις δύο χώρες και την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει επηρεαστεί πολύ από την κρίση. Έχουμε ένα κοινό προσχέδιο, η συνεργασία των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στη θάλασσα του Αιγαίου. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν δημιουργούν τους πρόσφυγες αλλά που δημιουργούν κλίμα ειρήνης».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε «τον φίλο Αχμέτ για την φιλοξενία και την συνεργασία. Εδώ στη Σμύρνη, αισθάνομαι το ιστορικό βάρος που συμβολίζει την ιστορική πόλη, μια πόλη που στη μνήμη θυμίζει τον πόλεμο, τον διωγμό και την προσφυγιά. Μια εικόνα γνώριμη που βλέπουμε και σήμερα.

Η Σμύρνη είναι πόλη σύμβολο της ειρήνης, της ανοχής, του εμπορίου, της αδελφοσύνης του Αιγαίου. Αυτός είναι ο συμβολισμός της επιλογής μας να κάνουμε εδώ το Συμβούλιο. Θέλουμε οι μνήμες να βοηθήσουν να φτιάξουμε τις σχέσεις μας και να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας».

Αναφερόμενος στους τομείς συνεργασίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «σήμερα ήταν μια ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Μιλήσαμε για την μεγάλη σημασία των αγωγών αερίου (ΤΑΡ) και των τουριστικών σχέσεων. Συμφωνήσαμε Μνημόνιο συνεργασίας για το λιμάνι της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης, αεροπορικές συνδέσεις και σιδηροδρομικές συνδέσεις μέσω Εγνατίας Οδού όπου θα συνδέεται η Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα. Θα συνεργαστούμε επίσης και στα: αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και στα πρακτορεία ειδήσεων».

Για τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Τσίπρα είπε πως «το μέλλον τους περνά από μεγάλες προκλήσεις όπως η προσφυγική κρίση» και στη συνέχεια ανέπτυξε το σκεπτικό του:

«Σήμερα τα παράλια της Τουρκίας και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος με τον κόσμο να παρακολουθεί να εκτυλίσσετε ένα απίστευτο δράμα. Με ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν και πέφτουν θύματα διακινητών.

Είμαστε εδώ για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε. Πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία. Είμαστε απέναντι στην τρομοκρατία και θα καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια για να χτυπήσουμε τα δίκτυα διακινητών. Είναι απαράδεκτο. Οι διακινητές ανενόχλητοι κάνουν εμπόριο ανθρώπων στις θάλασσες μας.

Υπογράψαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία: το πρωτόκολλο επανεισδοχής. Ευχαριστώ τον φίλο Αχμέτ γι’ αυτό.

Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προσφυγικού προβλήματος. Φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος. Η Ελλάδα παρά τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν έχει προσφέρει ζεστασιά και φιλοξενία στους πρόσφυγες.

Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν βοήθεια αφού είναι οι χώρες που θα δεχτούν την μόνιμη παραμονή των ανθρώπων που θέλουν να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε επίσης «μία νόμιμη και μόνιμη οδό για τους πρόσφυγες. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής δίνει μήνυμα στους μετανάστες από τρίτες χώρες (όπως της βόρειας Αφρικής) δεν υπάρχει η πολιτική βούληση και η δυνατότητα να έρθουν στην Ευρώπη. Οι υπουργοί μας συμφώνησαν στη συνεργασία των λιμενικών μας σωμάτων».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα ζητήματα που συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογο του: «Κουβεντιάσαμε και ζητήματα που μας χωρίζουν εδώ και χρόνια: Κυπριακό (δίκαιη και βιώσιμη λύση επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ που θα επιτρέπει την ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο), για την κατάσταση στο Αιγαίο (εξέφρασα σαφή ανησυχία για τις παραβιάσεις του FYR Αθηνών και των εμπλοκών το περασμένο έτος) και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ (κατέθεσα την στήριξη μας για ακόμα μία φορά αφού θεωρούμε την ένταξη σημαντική τόσο για την Τουρκία όσο και για την περιοχή συνολικά)».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN Turk για την στάση της Τουρκίας στο προσχέδιο συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής και το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμοστεί, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε:

«Πάρθηκαν οι αποφάσεις του Νοεμβρίου και εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι όταν βλέπουμε πτώματα μικρών παιδιών στις ακτές μας. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Υπάρχουν και μετανάστες που εκμεταλλεύονται την κρίση και περνούν τα σύνορα αλλά θα γυρίζουν στην Τουρκία. Εάν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα που αποφασίσαμε δεν θα σταματήσουμε ποτέ αυτό το δράμα. Όσοι θέλουν να μείνουν στην Τουρκία μπορούν να το κάνουν.

Το πλήθος των μεταναστών στα στρατόπεδα αυξάνεται συνεχώς και γι αυτό ζητήσαμε από την ΕΕ να μεταφερθούν 10.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη και 3 δισεκατομμύρια ευρώ έξτρα από την Γερμανία.

Δεν θα εκμεταλλευτούμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες αθώων ανθρώπων».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην ερώτηση:

«Η βασική λογική είναι να χτυπήσουμε τους διακινητές. Η πρόταση μου λέει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν στην ΕΕ και δικαιούνται άσυλο να περάσουν με παράνομο τρόπο στην Ευρώπη και να ανοίξουμε μία νόμιμη δίοδο. Η πρόταση μου άλλαξε τα δεδομένα στη Σύνοδο και ελπίζω την επόμενη φορά να έχουμε αποτέλεσμα με οριστικές αποφάσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της Καθημερινής για τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, την άρση του casus belli και την συγκεκριμένη πολιτική από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε:

«Στην πραγματικότητα οι σχέσεις μας έχουν αλλάξει αρκετά. Όπως προανέφερα μπορεί να έχουμε πολλά μέτωπα ανοιχτά αλλά συζητάμε τα θέματα με αποτελεσματικό τρόπο.

Για τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο συμφωνήσαμε και οι δύο χώρες να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας. Δώσαμε το πράσινο φως στο ΝΑΤΟ να έχει είσοδο στα χωρικά ύδατα και των δύο χωρών.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, οι εχθρικές πολιτικές δεν είχαν αποτέλεσμα τουναντίον μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα. Αυτή τη στιγμή με την προσφυγική κρίση δεν αφήνουμε τα υπόλοιπα θέματα στην άκρη, τα συζητάμε.

Για τις παραβιάσεις και τις εισβολές δίνουν εντολές και οι δύο χώρες. Τα σημεία που θεωρείται εσείς παραβιάσεις για εμάς δεν είναι και αντίστροφα. Όπως και να έχει στο κοντινό μέλλον θα αδράξουμε τις ευκαιρίες στις συναντήσεις μας για να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης.

Το casus belli αποφασίστηκε μετά από απόφαση της Ελλάδας. Δηλώνω επίσημα ότι η Τουρκία δεν έχει στόχο καμία στρατηγική επίθεση ενάντια στην Ελλάδα και θέλει το ίδιο από την Ελλάδα. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η φιλία. Σαν απόγονοι του Κεμάλ και του Βενιζέλου θα μπορέσουμε και εμείς να φτιάξουμε τις σχέσεις μας. Θέλουμε γενικότερα να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας στην ανατολική Ευρώπη».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας ήταν λακωνικός: «Πρέπει να συνεργαστούμε. Το casus belli είναι κατάλοιπο της δεκαετίας του ’60. Όσον αφορά τη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες για να βρεθεί μία διπλωματική λύση χωρίς την άσκηση βίας».

The post Τσίπρας-Νταβούτογλου «σφράγισαν» τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα