Τρέμουν τον Κορινθιακό οι σεισμολόγοι- Περισσότερες από 600 σεισμικές δονήσεις σε 3 μήνες!

Μπορεί ο Εγκέλαδος να χτύπησε τις τελευταίες μέρες την Φθιώτιδα, η προσοχή των σεισμολόγων ωστόσο είναι στραμμένη στον Κορινθιακό κόλπο.

Η ευρύτερη περιοχή του Αιγίου θεωρείται από τους επιστήμονες η ζώνη με την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη. Αυτό που ωστόσο εντείνει την ανησυχία τους τους τελευταίους μήνες είναι ότι από τις 21 Μαϊου έως σήμερα έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Κορινθιακού περισσότερες από 600 σεισμικές δονήσεις!

Μπορεί να είναι όλοι

τους μεγέθους μεταξύ 2,6 και 3,9 βαθμών, αλλά αυτό που προβληματίζει τους σεισμολόγους είναι η συχνότητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο. Και κυρίως το γεγονός ότι έχουν παρέλθει δύο χρόνια παρατεταμένης σεισμικής ηρεμίας στον ελλαδικό χώρο, χωρίς δηλαδή μια μεγάλου μεγέθους δόνηση!

Το ρήγμα του Κορινθιακού, που χωρίζεται σε δύο τόξα. Το ανατολικό τόξο είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στις Αλκυονίδες το 1981 και το δυτικό τα 6,3 Ρίχτερ το 1995, με επίκεντρο την επικίνδυνη περιοχή του Αιγίου.

«Το φαινόμενο που εξελίσσεται στην περιοχή του Αιγίου παρακολουθείται στενά..." αναφέρει ο ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. "Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή στην οποία εκδηλώνονται μικρού μεγέθους σεισμοί. Πρόκειται για σμηνοσεισμούς.

Το φαινόμενο, έχει εκδηλωθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν στην περιοχή και δεν έγινε κάτι μεγάλο. Διήρκεσε κάποιες μέρες και έπειτα έσβησε. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι για το τι συμβαίνει».

“Αυτή είναι μια περιοχή που πρέπει να μελετηθεί” τόνισε και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια διέγερση στην περιοχή, την οποία παρακολουθούμε στενά. Αφορά κυρίως τη δυτική ζώνη, αλλά σε όλο τον Κορινθιακό υπάρχει τοπική παραμόρφωση. Άλλωστε όλος ο Κορινθιακός έχει δώσει καταστροφικούς σεισμούς» επεσήμανε ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος και συνέχισε: «Ο κόσμος ανησυχεί και είναι φυσικό. Ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να πούμε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, όπως λέει ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, « Πριν τρεις μήνες περίπου εγκαταστάθηκε στην περιοχή φορητό δίκτυο σεισμογράφων προκειμένου να καταγράφεται και η παραμικρή δόνηση. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για σμηνοσεισμούς ή προσεισμική ακολουθία. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη» ανέφερε και προειδοποίησε: «Εδώ και περίπου δύο χρόνια, συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2011, στην Ελλάδα έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια. Είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός».

Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Τσελέντης για τη σεισμική δραστηριότητα στην Πελοπόννησο «έως τώρα δεν έχουμε σεισμολογικό στοιχείο που να δείχνει ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περάσαμε μια περίοδο διετούς σεισμικής «ησυχίας», ιδιαίτερα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από σεισμικό δυναμικό.

Είναι καλό ορισμένες φορές να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, ώστε να εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια.».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα μας, ο ίδιος απάντησε:

«Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι πρέπει πάντα να έχουμε το νου μας για να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι. Στατιστικά, είναι πιθανό να βιώσουμε ισχυρό σεισμό το 2013. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο του 2011 στην Κρήτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα