Τράπεζα θεμάτων αλλά όχι φέτος – «Παγώνουν» οι αλλαγές στο Νέο Λύκειο

Στον «πάγο» μπαίνει και πάλι η Τράπεζα Θεμάτων, καθησυχάζοντας για λίγο παιδιά, καθηγητές και γονείς, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή ενός «νέου λυκείου».

Έπειτα από την απόφαση του υπουργείου για κοινά θέματα από την Α' τάξη του Λυκείου - μία προσομοίωση των Πανελληνίων δηλαδή - το «κομφούζιο» που δημιουργήθηκε, τουλάχιστον για την πρώτη χρονιά ήταν απροσπέλαστο... Έτσι λοιπόν, για φέτος η εξέταση των περίπου 75.000 μαθητών της Α΄τάξης του Λυκείου με θέματα

από την τράπεζα θεμάτων, αναβάλλεται, όμως θα εφαρμοστεί πιλοτικά μόνο σε κάποια σχολεία (ιδιωτικά, πειραματικά και πρότυπα). Σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία οι προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α΄ λυκείου θα γίνουν κανονικά (σ.σ.: ενδοσχολικά) με το ισχύον σύστημα, δηλαδή την επιλογή των θεμάτων θα την κάνουν οι καθηγητές που διδάσκουν το κάθε μάθημα.

Η ολοκλήρωση και εφαρμογή του νέου συστήματος θα γίνει το 2016 και το «νέο λύκειο» προέβλεπε εξετάσεις στην Α' λυκείου με ζητήματα προερχόμενα κατά 50% από την "τράπεζα θεμάτων" και κατά 50% της επιλογής των καθηγητών. Όμως, πλέον, ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εξετάσεις δεν επαρκεί για τον σχηματισμό μιας πλήρους "τράπεζας", με τουλάχιστον 1.000 ερωτήσεις για κάθε ένα από τα δώδεκα εξεταζόμενα μαθήματα. Τελικά, για τις εξετάσεις του ερχόμενου Μαΐου, ειδικοί επιστήμονες θα ορίσουν περίπου 150 ερωτήσεις σε κάθε μάθημα της Α' λυκείου, αλλά οι καθηγητές των σχολείων δεν θα υποχρεούνται να επιλέξουν τις μισές ερωτήσεις από εκεί, ούτε όμως θα τους απαγορευθεί να το πράξουν.

Πάντως, ακόμη δεν έχει πληρωθεί η θέση του προέδρου της ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων (ΕΟΕ). Για την ακρίβεια, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η σχετική προκήρυξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα