Το στοίχημα Μητσοτάκη: Η χρυσή τομή εντός της ΝΔ, όσο διατηρεί το momentum

07:39 9/2/2016 - Πηγή: KoolNews

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη ΝΔ το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνουν πως ο μήνας του μέλιτος για τον νέο πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη οδεύει προς το τέλος του. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα προκύψει ζήτημα αμφισβήτησής του, είναι πολλοί όμως που εκτιμούν πως η ΝΔ πρέπει

να κινηθεί αφενός πιο δυναμικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα ζητήματα της οικονομίας και αφετέρου να καταλήξει ως προς το ποια είναι η εναλλακτική της πρόταση, προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από τις συνέπειες της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Εκεί είναι και το μεγάλο στοίχημα της ηγεσίας του κ. Μητσοτάκη: να μην χάσει το ευνοϊκό γι’ αυτόν momentum και να περάσει στην επόμενη φάση της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής, βρίσκοντας τη χρυσή τομή μεταξύ των «φυλών της ΝΔ», προτού προκύψουν πραγματικές αντιδράσεις.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Αύριο θα συμπληρωθεί ένας μήνας από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στην ηγεσία της ΝΔ. Με τα πολιτικά δεδομένα και την σπέκουλα αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή μη, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως δεν έχει μπροστά του τον χρόνο που θα ήθελε, προκειμένου να αναδιατάξει τη ΝΔ κατά το δοκούν και να την προετοιμάσει, όπως αυτός σχεδιάζει. Παρ’ όλα αυτά προσπαθεί.

Ήδη όμως, εγείρονται οι πρώτες φωνές αναφορικά με την τήρηση πιο σκληρής στάσης της ΝΔ σε μια σειρά ζητημάτων, παρά το ότι από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εξηγήσει πως δεν πρόκειται να τείνει χείρα βοηθείας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν καταρρέει.

Τα δύο βασικά μέτωπα που είναι ανοιχτά είναι αυτά του προσφυγικού και της οικονομίας. Ως προς το προσφυγικό, κάποιοι εντός της ΝΔ εκτιμούν πως η ηγεσία θα έπρεπε να ασκεί πολύ σκληρότερη κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τη διαχείριση του ζητήματος.

Επειδή όμως και η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει σαφείς ευθύνες, ο κ. Μητσοτάκης κρατά χαμηλότερους τόνους, αν και δεν χάνει την ευκαιρία να ρίξει τα καρφιά του προς την κυβέρνηση. Το έδειξε και με την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, όπου μπορεί να σκιαγράφησε με γκρίζα χρώματα την προσπάθεια της κυβέρνησης ως προς την ανέγερση των HotSpots, πλην όμως επέδειξε «πρωθυπουργικό» προφίλ και απέφυγε τις κορώνες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει πως το ζήτημα είναι πλέον νούμερο ένα προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και δεν προτίθεται να πλειοδοτήσει σε λαϊκισμό ως προς αυτό, τηρώντας «εθνική στάση», όπως το επισημαίνουν γαλάζιοι παράγοντες. «Το μήνυμά μας, από εδώ, από τη Λέσβο, είναι σαφές: Θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο. Θα προστατεύσουμε, όμως ταυτόχρονα, και την ασφάλειά μας. Και τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης», ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ κατέληξε πως «θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό με τη μέγιστη εθνική υπευθυνότητα. Όπως απαιτείται από μια πολιτική δύναμη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία βάζει πάντα πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον».

Νομοτελειακά, το βάρος πέφτει στην οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται γενικώς στην κυβέρνηση, πλην όμως η ΝΔ μοιάζει να μην είναι σαφές τι ακριβώς θέλει: δεν ζητά πρόωρες εκλογές, πλην όμως θεωρεί την κυβέρνηση Τσίπρα επιζήμια, ενώ παράλληλα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για νέες εκλογές. Δεν θέλει να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κανένα σχήμα συνεργασίας ούτε οικουμενικό, πλην όμως οι γαλάζιοι παράγοντες εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας πρέπει να κυβερνήσει.

«Και αν δεν μπορεί;», είναι το ερώτημα, το οποίο η ΝΔ δεν απαντά πειστικά. Η αλήθεια είναι πως, υπό άλλες περιστάσεις, αυτού του είδους η περίσκεψη θα ήταν βεβιασμένη. Στην περίπτωση της χώρας όμως ο πολιτικός χρόνος έχει συντμηθεί τόσο, ώστε όλα είναι πιθανά. Πάντως, με tweet του από την κοπή πίτας της ΝΟΔΕ Λέσβου, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μήνυμα ετοιμότητας, γράφοντας πως «όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ είναι έτοιμη και θα βγει πρώτη».

Το πιο κρίσιμο στοιχείο για τη ΝΔ είναι να αξιοποιήσει το θετικό γι’ αυτή momentum. Η εκλογή Μητσοτάκη προκάλεσε θετικό ρεύμα σε ένα μέρος της κοινωνίας που εντοπίζεται κυρίως στο πολιτικό κέντρο και στις παρυφές του. Πλέον, όπως εκτιμούν αρκετοί γαλάζιοι παράγοντες, έχει έρθει η ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενες αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος.
Ενδεικτική είναι η κίνηση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου να προβεί στην ανακοίνωση πως ετοιμάζεται νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ και προς αυτό έχει ήδη συνομιλήσει με στελέχη της ΝΔ, αλλά όχι εν ενεργεία βουλευτές. Ένα ιδιότυπο ξεκαθάρισμα της ήρας από το στάρι δεν θα προβλημάτιζε ιδιαίτερα τη Συγγρού, με δεδομένο πως ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν μηδενική εκτίμηση για τον κ. Μπαλτάκο.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστική η γαλάζια διαρροή πως ο κ. Μπαλτάκος θα έπρεπε να πάει κατευθείαν στη Χρυσή Αυγή. Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν πως το νέο δεξιό κόμμα, το οποίο όντως βρίσκεται σε διαδικασία δρομολόγησης, θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και ως δυνάμει εταίρος της ΝΔ, ιδίως αν το εκλογικό σύστημα αλλάξει προς το αναλογικότερο. Βέβαια, στη ΝΔ δεν θέλουν καν να μπουν σε αυτή τη συζήτηση.

Είναι όμως βέβαιο πως, πέραν του εγχειρήματος Μπαλτάκου, υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που προβληματίζονται με την αντιπολιτευτική τακτική, αλλά και με τις συζητήσεις περί διεύρυνσης της ΝΔ με την ένταξη πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού ή εν γένει του ευρύτερου κεντρώου, μεταρρυθμιστικού χώρου.

Άλλωστε, όπως το έχουμε προαναφέρει, στοίχημα για την ηγεσία Μητσοτάκη, θα είναι να εντάξει και τα στελέχη της δεξιάς τάσης της ΝΔ υπό μια κοινή ομπρέλα, βρίσκοντας έτσι τη χρυσή τομή μεταξύ δεξιάς και φιλελεύθερου κέντρου. Όπως εκτιμούν λοιπόν έμπειρα γαλάζια στελέχη, η ώρα των πρωτοβουλιών δεν πρέπει να αργήσει, μιας και ακόμα ο κ. Μητσοτάκης έχει το θετικό momentum.

The post Το στοίχημα Μητσοτάκη: Η χρυσή τομή εντός της ΝΔ, όσο διατηρεί το momentum appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα