Το σχέδιο των Βρυξελλών για την Ελλάδα- Πώς θα βγει «υποβασταζόμενη» στις αγορές

10:14 8/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα ή στην παράτολμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται πως σχεδιάζουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών.

Ανάμεσα στα πιθανά σενάρια ένα από αυτά θέλει μερική χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, με την απαραίτητη συμμετοχή όμως και του ΕΜΣ

στις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν εν μέρει να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες της Ελλάδας, που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα μέχρι το 2016 θα αγγίξουν τα 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» και μόνο η πιθανότητα συμμετοχής του ΕΜΣ στις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι ικανή να παίξει καθοριστικό ρόλο. Άλλωστε προβλέπεται μέχρι και από το καταστατικό του ΕΜΣ η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων, ενώ το πρόγραμμα «ΟΜΤ» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει επίσης τη συμμετοχή της σε αγορές κρατικών ομολόγων, έως και τριετούς διάρκειας, από χώρες που βγαίνουν από προγράμματα προσαρμογής, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται μνημονιακού τύπου κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας και συμμετέχει και ο ΕΜΣ.

Το σχέδιο, λοιπόν, αυτό προβλέπει ότι τόσο ο ΕΜΣ όσο και η ΕΚΤ θα αγοράζουν μέρος των ομολόγων που εκδίδει η χώρα μας έως το 2016, μέχρι δηλαδή την ολοκληρωτική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σύμφωνα με υπολογισμούς, όμως η συμμετοχή σε εκδόσεις ομολόγων θα περιοριστεί στο 50% της αξίας της κάθε έκδοσης, αφού από τον νόμο δεν μπορεί να το υπερβεί.

Ο στόχος λοιπόν στη δεδομένη στιγμή είναι ότι η επωφελούμενη χώρα θα πρέπει να έχει ανακτήσει μερική πρόσβαση στις αγορές, όμως απαραίτητα προϋπόθεση για την ΕΚΤ για να συμμετάσχει στο «Πρόγραμμα Θερμοκοιτίδα», είναι να καταφέρει να πουλήσει δεκαετές ομόλογο κάτι που όμως θεωρειται εξαιρετικά αισιόδοξο.

Ακόμη, η σταδιακή αυτή απεξάρτηση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα σημαίνει και την παράταση της «μνημονιακής» παρακολούθησης, με την διαφορά πως τη θέση των τριμηνιαίων δόσεων από την Ευρωζώνη πάρουν οι εκδόσεις ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα