Το σχέδιο Samsom και το μεγάλο ρίσκο με την Τουρκία

21:42 4/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Όταν πριν λίγες εβδομάδες ο Παν. Κουρουμπλής μετά τη συνάντηση με το Γερμανό και το Γάλλο ομόλογο του, ανακοίνωνε ότι η χώρα θα αναγνωρίσει την Τουρκία ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης δεν ήταν λίγοι οι δημοσιογράφοι που άρχισαν να «ψάχνονται» για τον λόγο που ο υπουργός Εσωτερικών άνοιγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός τόσης μεγάλης σημασίας θέμα χωρίς καμία προηγούμενη σχετική συζήτηση.

Με την δήλωσή του αυτή ο κ. Κουρουμπλής άνοιγε τον δρόμο τότε για μια αναγνώριση που πρακτικά σημαίνει

ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέφει πρόσφυγες στην Τουρκία ή ακόμα και να αρνηθεί την είσοδο τους.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Σήμερα και υπό το βάρος των ευρωπαϊκών εξελίξεων και λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας αποκαλύπτεται πως βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην εφαρμογή του Ολλανδικού σχεδίου όπως αυτό κατατέθηκε στις 28 Ιανουαρίου από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Ολλανδίας, Diederik Samsom, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας αλλά και της Γαλλίας.

Η ολλανδική πρόταση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη πήρε αμέσως το όνομα του, The Samson Plan και συνίσταται στη δυνατότητα μετακίνησης 150.000 – 250.000 προσφύγων ετησίως από την Τουρκία στην Ευρώπη, με την προϋπόθεση όμως, η Τουρκία να δέχεται να επιστρέφουν σε εκείνη όλοι οι πρόσφυγες που περνούν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το σχέδιο βασίζεται στην προϋπόθεση ότι η Τουρκία συνιστά τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης, μία χώρα δηλαδή μη μέλος της ΕΕ, που μπορεί όμως να παράσχει στον αιτούντα άσυλο την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και φιλοξενίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Το θέμα που ανακύπτει είναι αν και κατά πόσο η Τουρκία συνιστά χώρα με τέτοιες δυνατότητες και τέτοιο νομικό καθεστώς και πιστή στις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης εσωτερικής αναταραχής με βομβιστικές επιθέσεις, μάχες του στρατού με το PKK και ιδιαίτερη ένταση στα σύνορα με την Συρία.

Η εφαρμογή του σχεδίου Samsom εξαρτάται από το κατά πόσο μπορεί ένας πρόσφυγας να επιστρέψει στην Τουρκία από την Ελλάδα και εκεί πέφτει πλέον όλο το βάρος των διπλωματικών διαβουλεύσεων και πιέσεων από όλους προς όλους.

Οι ευρωπαϊκές πιέσεις που ασκούνται και θα ασκηθούν ως την Δευτέρα στην Άγκυρα εντείνονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα ώστε να καμφθεί η μέχρι σήμερα απροθυμία Ερντογάν. Από την συμμόρφωση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο πλάνο εξαρτάται πλέον η «επόμενη ημέρα» για την Ελλάδα, μιας και αν η Άγκυρα συνεχίσει να παίζει κρυφτό με τους ευρωπαίους η χώρα μας θα έχει την ατυχία να μετατραπεί όχι μόνο σε ένα τεράστιο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων αλλά και σε ένα «κρατητήριο οικονομικών μεταναστών».

The post Το σχέδιο Samsom και το μεγάλο ρίσκο με την Τουρκία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα