Το ρολόι του Πειραιά θα χτυπήσει ξανά – Διαβάστε όλη την ιστορία του!

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Σκοπός της συναυλίας, σύμφωνα με το piraeuspress είναι η συλλογή χρημάτων που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του ιστορικού ρολογιού του Πειραιά.

Η ιστορία / Πως γεννήθηκε

Αν και το κτήριο χτίστηκε για χρηματιστήριο έμεινε στην

ιστορία ως ρολόι. Γιατί; Διότι πολύ απλά η ιστορία ξεκινά με ένα ρολόι..

Σύμφωνα με τον Βασίλη Πισιμίση (στο βιβλίο του «Το ρολόι του Πειραιά το Παλιό Δημαρχείο») ήθελαν να θεμελιώσουν ένα κτήριο που προορίζεται για χρηματιστήριο στα βορειοανατολικά της πλατείας Θεμιστοκλέους (εκεί που σήμερα βρίσκεται το ΝΑΤ) και το Δημοτικό Θέατρο εντός του Τινάνειου Κήπου. Υπάρχει όμως μια προτίμηση. Ο τότε Δήμαρχος Μουτζόπουλος προτείνει να κάνει δωρεά τα 4 χρόνια πληρωμών του ως Δήμαρχος, προκειμένου να μπει ένα τεράστιο ρολόι σε πολύ ορατή θέση. Αντιδράσεις πολλές. Ποιός θέλει να χτίσει ένα δαπανηρό κτήριο με μόνο σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ρολόι; Όμως επειδή σέβονται τον δήμαρχο και την παράλογη ιδέα του δεν θέλουν να τον πικράνουν.

Έτσι αποφασίζουν την δωρεά του Δημάρχου να την τοποθετήσουν πάνω στο κτήριο του χρηματιστηρίου που θα κατασκευάζονταν έτσι κι αλλιώς για να συνέρχεται ο εμπορικός κόσμος της πόλης.

Όλα ήταν αποφασισμένα. Μπροστά υπήρχε η βασιλική αποβάθρα. Όλοι οι ξένοι βασιλείς, πρόεδροι, πρωθυπουργοί έφταναν στην ελλάδα με πλοία και αποβιβάζονταν στην βασιλική αποβάθρα. Μπροστά τους θα έβλεπαν το σύμβολο του πνεύματος (το δημοτικό Θέατρο) και δίπλα το σύμβολο της δύναμης μιας πόλης, τον οίκο εμπορίου, χρήματος και συναλλαγών. Το χρηματιστήριο.

Ο Δήμαρχος Α. Μουτζόπουλος αντιδρά. Αν το χρηματιστήριο κτιστεί εκεί που λένε (δηλαδή στην θέση του ΝΑΤ) τότε το ρολόι του δεν θα φαίνεται. Νέα τοποθέτηση κτηρίου η τελική του θέση. Μπροστά από τον Τινάνειο κήπο. Ο Τύπος μάλιστα κοροϊδεύει τον Δήμαρχο «αν το ρολόι μπει κάπου αλλού και όχι επί του χρηματιστηρίου δεν θα φαίνεται η κενοδοξία του δημάρχου».

Τα σχέδια του κτηρίου φτιάχνει ο μηχανικός του Δήμου Αντισυνταγματάρχης Γ. Μεταξάς. Ο Λουκάς Ράλλης και ο Γ. Αναστασόπουλος αντιδρούν δικαστικά γιατί μειώνεται η θέα από τα σπίτια τους. Το 1869 μπαίνει τελικά ο θεμέλιος λίθος.

Το 1874 στο 28ο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίζεται η βιβλιοθήκη του Μαυροκορδάτου που δωρίστηκε στον Δήμο να μπει σε ένα από τα δωμάτιά του (μπήκε;).

Το 1875 ξεκινά την λειτουργία του το χρηματιστήριο, το οποίο όμως οι Αθηναίοι περιφρονούν γιατί βρίσκεται εκτός πόλης Αθηνών.

Σε κάποια χρόνια την δεκαετία του 1870 η ταχυδρομική υπηρεσία φιλοξενείται στο ισόγειο. Τις υπόλοιπες φορές φιλοξενούνται καφενεία που δίνουν ζωή στο κτήριο. Όμως ο Δήμαρχος Αριστείδης Σκυλίτσης βλέποντας ότι ένα τόσο όμορφο κτήριο στεγάζει καφενέ, ένα ωραίο πρωινό μεταφέρει τα γραφεία του Δήμου εκεί. Έκτοτε αποτελεί το κέντρο της πόλης. Αφίξεις, αναχωρήσεις πολιτικών, αγημάτων, εορτών, τελετών, λιτανειών έχουν ως κέντρο το Ρολόι.

Για να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια της ανέγερσης του ιστορικού Ρολογιού ο Δήμος Πειραιά ετοίμασε και παρουσιάζει την ιστορία του. Για να δείτε την σχετική παρουσίαση πατήστε ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα