Το πρώτο crash test Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή: Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων

Ίσως για πρώτη φορά εδώ και καιρό στη Βουλη, η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών δεν ήταν εστιασμένοι γύρω από το ποιος έχει υπογράψει Μνημόνιο και ποιος είναι…τροϊκανότερος των Τροϊκανών. Ατάκες σχετικά με το θέμα ακούστηκαν φυσικά, πλην όμως η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για το ασφαλιστικό

είχε όλα τα χαρακτηριστικά της σύγκρουσης δύο κόσμων με ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Η σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη, με αποκορύφωμα το…ροντέο των δευτερολογιών, είναι άλλωστε ενδεικτική του τι πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Έχει, βέβαια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι η ΝΔ δεν έμεινε στην στείρα αντιπολίτευση, αλλά αντίθετα κατέθεσε και τις δικές προτάσεις, προτάσεις, τις οποίες ο πρωθυπουργός καλωσόρισε μεν, απέρριψε δε ως ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η αλήθεια είναι πως η προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό είχε νεωτερισμούς. Η πρώτος ήταν η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό. Ο δεύτερος ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με…αριθμούς (ήταν μια από τις λίγες φορές που το έκανε), έστω και αν προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. στο θέμα των μετακλητών. Βεβαίως, με αριθμούς, στοιχεία και εναλλακτικές προτάσεις μίλησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τρίτος νεωτερισμός άρα. Και σε αυτό το σημείο ολοκληρώνονται οι νεωτερικότητες και ξεκινά η πολιτική σύγκρουση, σύγκρουση δύο διαφορετικών προσεγγίσεων για το μέλλον της χώρας και την επίλυση των οζόντων προβλημάτων.

Το αντινεοφιλελεύθερο μοντέλο του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός ήθελε κατά βάση να κινηθεί σε δύο άξονες: αφενός να αναδείξει τα θετικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνησή του και αφετέρου να ζητήσει από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί.

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε με θέρμη το αναδιανεμητικό μοντέλο και εξήγησε πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι de facto απαραίτητη λόγω της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται αβέβαιη ακόμα και η βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. «Παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει το κρυφτό και να τοποθετηθεί. «Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, που λεηλατήσατε τα ταμεία, μήπως εκτός από τη δημαγωγία να καταθέτατε και καμία πρόταση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διαπίστωσε πως «σκληρές νεοφιλελεύθερες ιδέες ηγούνται πλέον της ΝΔ». Μίλησε για προστασία νέων επιστημόνων, αναφέρθηκε στις νέες προτάσεις της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανέργους, υπεραμύνθηκε της μικρής αύξησης των εισφορών ως αντίβαρο για να μην περικοπούν οι συντάξεις, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς για διάλογο προς τους αγρότες, μαζί με την προειδοποίηση πως χωρίς διάλογο οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Στη δευτερολογία του κ. Τσίπρα, τα πράγματα ήταν πιο σαφή. Ο κ. Μητσοτάκης είχε τοποθετηθεί και αυτό επέτρεψε στον πρωθυπουργό να μιλήσει για «καθαρές ιδεολογικές διαφορές» και, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, να πει «είστε καθαρός νεοφιλελεύθερος». Σε αυτό το πλαίσιο της ξεκάθαρης διαφωνίας, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εντάξει τη ΝΔ στον κύκλο των θιασωτών των θέσεων του ΔΝΤ, ενώ δεν έλειψαν οι σκληρές επιθέσεις, τόσο στη ΝΔ όσο και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, τον οποίο αποκάλεσε «μεταρρυθμιστή γιαλαντζί» και απάντησε στις κατηγορίες της ΝΔ περί κομματοκρατίας στο δημόσιο τόσο με την επίκληση του αριθμού των μετακλητών στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός (σ.σ. γαλάζιες πηγές αναφέρουν πως θα υπάρξει αναλυτική απάντηση) όσο και για το σύστημα διορισμών «4,2,1,» επί τρικομματικής.

Το μεταρρυθμιστικό μήνυμα του Μητσοτάκη

Και αν ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να παρουσιάσει εαυτόν ως υπερασπιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επένδυσε περισσότερο στον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της ΝΔ, με προεκτάσεις όμως και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Πώς αλλιώς να ερμηνευθούν τα θερμά λόγια για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Γιαννίτση και η παραδοχή πως και η στάση της ΝΔ εκείνη την εποχή δεν ήταν βοηθητική.

Ο κ. Μητσοτάκης ευθύς εξαρχής τοποθέτησε εαυτόν και τη ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση με πολιτικούς όρους. «Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος», υπογράμμισε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δηλητηριάζει την κοινωνία με μίσος. Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να υπερβεί τα ταξικά χαρακτηριστικά που προσέδιδε στην κουβέντα ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για κυβερνητική επίθεση σε όποιον δραστηριοποιείται στην ιδιωτική οικονομία, ενώ έθεσε το δίλημμα μεταξύ του χθες του λαϊκισμού και του αύριο της αλήθειας. Έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαχρονική αντίσταση σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ενώ ως προς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπογράμμισε πως στο τέλος του 2014 δεν ήταν τέτοια η ανάγκη αιματηρών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, ούτε οι κύριες συντάξεις οδηγούνταν στην προκρούστειο κλίνη. «Προκειμένου να είστε αρεστοί σήμερα, θυσιάζετε το αύριο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εμφανίστηκε αβέβαιος για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, έδωσε και ένα περίγραμμα προτάσεων της ΝΔ για το ασφαλιστικό: καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, εφαρμογή των προβλέψεων του συστήματος ΗΛΙΟΣ, εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, συμψηφισμό αγροτικών οφειλών στον ΟΓΑ με τις αντίστοιχες ετήσιες επιδοτήσεις, συντόμευση των μεταβατικών διατάξεων του νόμου Λοβέρδου, ακόμα και περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης στα «ευγενή ταμεία» και επένδυση και στην ιδιωτική ασφάλιση. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε και την ακύρωση των οριζόντιων μισθολογικών αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, συνδυαστικά με τον περιορισμό των διορισμών στο δημόσιο. Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για το κύμα αποεπένδυσης.

Φυσικά, καλό το μεταρρυθμιστικό πνεύμα, αλλά και η αντιπολίτευση αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης δεν «χαρίστηκε» στην κυβέρνηση: απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για ταύτιση της ΝΔ με το ΔΝΤ, ανέγνωσε την επιστολή-πρόσκληση συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, κλείνοντας με τη φράση “It’s the IMF, Euclid” (Είναι το ΔΝΤ, Ευκλείδη) που προκάλεσε κύμα γέλιου στη γαλάζια πτέρυγα. «Εσείς ήσαστε με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ», απάντησε σε…βρετανικό στυλ στο ερώτημα του κ. Τσίπρα για το αν είναι με τα τρακτέρ ή με το ΔΝΤ, ενώ για τα περί εκλογής του.. από τα Βόρεια Προάστια απάντησε πως εκλέγεται βουλευτής στη διαταξική β’ Αθηνών από το 2004 και «κάρφωσε» τον πρωθυπουργό για το δαχτυλίδι που πήρε από τον Αλέκο Αλαβάνο το 2008. Μίλησε για κομματικές εκκαθαρίσεις στο δημόσιο, με έμφαση στους διορισμούς και στην αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων, ενώ κατέληξε πως η πρόταση της ΝΔ απευθύνεται στη σιωπηλή πλειοψηφία, πριν πει την τελευταία ατάκα: «Για να μοιράσεις πλούτο, πρέπει να δημιουργήσεις πλούτο. Και αν περιμένω από τις νεομαρξιστικές ιδέες του κ. Τσακαλώτου, μάλλον θα περιμένω πολύ».

Για την…τοποθέτηση στη σκακιέρα, ελλείψει συναίνεσης

Είναι σαφές πως συναίνεση επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δεν θα υπάρξει, ακόμα και ασκηθούν πιέσεις έξωθεν. Και αυτό γιατί οι δύο βασικοί πολιτικοί παίχτες έχουν θεμελιωδώς διαφορετικές προσεγγίσεις επί του ζητήματος: διαφορετικό μοντέλο, διαφορετικές παράμετροι, διαφορετικές πτυχές. Ως εκ τούτου, η συναίνεση θεωρείται αδύνατη. Η κυβέρνηση θα πορευτεί με την υπάρχουσα δύναμή της, μιας και συγκολλήσεις σε μια τέτοια συγκυρία θεωρούνται απίθανες και πρόθυμοι δεν διαφαίνονται στο προσκήνιο. Η ΝΔ έχει διαφορετική συλλογιστική. Αποκρούει τις προτάσεις Τσίπρα και διαμορφώνει τη δική της αντιπρόταση, η οποία είναι δυνάμει και κυβερνητική πρόταση. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως η κυβέρνηση «είναι υπό κατάρρευση».

Όπως και να έχει, η πολιτική συζήτηση γίνεται τουλαχιστον με καθαρούς όρους ως προς την ιδεολογική και πολιτική προσέγγιση της κάθε πλευράς. Πλην όμως, νομοσχέδιο δεν υπάρχει ακόμα. Θα υπάρξει, αν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, οι οποίοι έρχονται για να ξεκινήσει η αξιολόγηση σταδιακά. Συνεπώς, μέχρι να υπάρξει νομοσχέδιο, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή βοήθησε απλώς στην τοποθέτηση των παιχτών στη σκακιέρα.

The post Το πρώτο crash test Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή: Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα