Το πρώτο αρσενικό πρότυπο επιστρέφει σπίτι – Ο Οδυσσέας και τα… LSD

16 Απριλίου, χιλιάδες χρόνια πριν*. Ένας γεράκος, ντυμένος τσομπάνης, μπαίνει σε ένα παλάτι βουτηγμένο στην ακολασία. Άνδρες που στο ένα χέρι κρατάνε και τρώνε το μπούτι χοιρινού κρέατος και στο άλλο το μπούτι μιας παλλακίδας, γλεντάνε, πίνουν κρασί, μεθάνε… Ιδεατό σκηνικό για έναν άνδρα, φτάνει να μην συμβαίνει στο σπίτι σου, φτάνει να μην χουφτώνει τις δικές σου γκόμενες και να μην βάλουν χέρι στα δικά σου… γουρούνια.

Ο Οδυσσέας επιστρέφει μετά από 10 χρόνια περιπλάνησης στο Βασίλειό του, νικητής και ηττημένος. Κατάφερε να κερδίσει -με την οξυδέρκειά του- έναν χαμένο πόλεμο,

κατάφερε να χάσει –λόγω του εγωισμού του- 11 καράβια και τους στρατιώτες του.

από τον Γιώργο Πράτανο

Οι περιπέτειές του έκαναν τον Όμηρο αθάνατο και σφυρηλάτησαν το πρότυπο του αρσενικού για χιλιάδες χρόνια… Ναι, ο Οδυσσέας ήταν ο πρώτος που είχε το clean cut προφίλ του αρσενικού. Μπορεί να κεράτωσε, αλλά απαρνήθηκε τη ζωή πλάι σε ωραίες γκόμενες για να επιστρέψει και μάλιστα, μην γνωρίζοντας εάν η Πηνελόπη του, του έμεινε πιστή. Ρίσκο. Θα μπορούσε να την πέσει σε κάποιο από τα εξωτικά νησιά που τον ξέβρασε το κύμα, γνωρίζοντας πως το καθήκον του ως Βασιλιάς και ως στρατιώτης, το είχε επιτελέσει. Γιατί, τι άλλο ονειρεύεται ένας κοινός, τυπικός θνητός; Να βρεθεί σε τέλειο ερημονήσι, με μια τέλεια γκόμενα και υπηρέτριες.

Αν ο Οδυσσέας επέστρεφε τώρα στην Ιθάκη, θα έδινε μια συνέντευξη στο GQ, αποκαλύπτοντας πως ένας άνδρας μπορεί να τα βάζει με τους Θεούς, να κατεβαίνει στον Άδη, να του έρχονται δάκρυα στα μάτια στη θέα της μάνας του και να θυσιάζει τα πάντα για να αντικρύσει έστω και για μια, τελευταία φορά, τον γιό του.

Το όνομά του άλλωστε, έχει πολλές πιθανές ετυμολογικές έννοιες…

«Οδηγός» είναι η μία. Όπως οφείλει να είναι ένας άνδρας.

Κατά άλλους, συγγενεύει με το «ὀδύσσομαι», (οργίζομαι, μισώ κάποιον) και σημαίνει εξοργισμένος, αλλά και ο μισούμενος από τους θεούς, αυτός που έδωσε αφορμές δυσαρέσκειας. Τιμητικό επίσης για έναν άνδρα.

Επίσης, μπορεί να έχει σχέση με το «ὀδυνάω», που σημαίνει «προκαλώ πόνο» με την έννοια «αυτός που προκαλεί και αισθάνεται πόνο». Ο πόνος είναι άλλωστε μια μόνιμη κατάσταση για τον Οδυσσέα, αλλά και για όλους τους ανθρώπους που κινούνται γύρω του.

Αλλά και στα επιμέρους… αγορίστικα γνωρίσματα, ο Οδυσσέας μοιάζει πρότυπο άνδρα. Σαν γνήσιο αρσενικό, είχε τρελά γκάτζετ, όπως το τόξο (με το οποίο εξολόθρευσε τους μνηστήρες), είχε ουλή από κυνήγι, είχε πιστούς φίλους – υπηρέτες και υπήρχε μια κολλητή που τον έβγαζε πάντα από τη δύσκολη θέση, η θεά Αθηνά.

Το Time θα τον είχε ανακηρύξει «άνθρωπο της χρονιάς», θα έδινε συνέντευξη στο Rolling Stone, σε μια φωτογράφηση δίπλα σε ένα ξύλινο άλογο και θα ανέλυε τη σημασία του να είσαι εγωιστής. Ναι, σε βάζει σε μπελάδες, αλλά στο τέλος σε κάνει ημίθεο. Ή ανδρικό πρότυπο!

Λογικά θα ήταν έξαλλος με όλους εκείνους που τον ερμήνευσαν σε φτηνές τηλεταινίες, θα ευχαριστούσε τον Όμηρο, τον Καζαντζάκη, τον Τζόις και τον Καβάφη, γιατί χωρίς αυτούς θα μπορούσε να ήταν άλλος ένας μπεκρής, σε κάποιο καταγώγιο.

Μεταξύ μας τώρα, ούτε η Πηνελόπη, ούτε καμία γυναίκα δεν θα πίστευε ποτέ τα παραμύθια με Κύκλωπες, Λαιστρυγόνες, Σκύλες και Χάρυβδες, Σειρήνες και μάγισσες. Απλά, σαν πιο πρακτικές τα ακούν και χαμογελάνε.

Όλοι ξέρουν πως αυτό ήταν αποτέλεσμα των παραισθήσεων που δημιουργεί ο συνδυασμός του LSD, της μαριχουάνας και τα… φύλλα δάφνης του Μαντείου των Δελφών. Όλοι ξέρουν πως ο Οδυσσέας, παρέα με τον Όμηρο, είχαν βρει την… «Ιθάκη» τους, κάπου ανάμεσα στην Κούβα και την Τζαμάικα.

Στο κάτω κάτω, άνδρας είναι αυτός που πάει για τσιγάρα και κάποια στιγμή –δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός- επιστρέφει. Γυναίκα είναι εκείνη που ξέρει πως ο άνδρας της θα επιστρέψει, γιατί δεν υπάρχει καλύτερη από εκείνη.

*1178 π.Χ: Ο Οδυσσέας επιστρέφει στην Ιθάκη, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα των αστρονόμων Μπαϊκούζη και Μαγκνάσκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα