Το «Πριν το Χάραμα» και η εξαιρετική Μπέττυ Μαγγίρα μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο – Η παράσταση της χρονιάς στο Θέατρο Βέμπο

Ο 2ος χρόνος για το «Πριν το Χάραμα» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενος, με τους θεατρόφιλους να κάνουν λόγο για μια παράσταση που προβληματίζει, συγκινεί και λυτρώνει μαζί.

Της Όλγας Παρθενέα – Γεωργάτσου

Τι είναι ηθικό και τι όχι; Μέχρι που θα έφτανε ένας φιλόδοξος άνθρωπος για να πετύχει τους στόχους του; Πώς η απόρριψη «μεταμορφώνει» μια γυναίκα και από θύμα τη μετατρέπει σε αδίστακτη καριερίστα που μοιάζει να έχει χάσει τον εαυτό της; Και τελικά πόσο εύκολο είναι να διαγράψεις ένα παρελθόν που επιμένει να σε κυνηγάει;

Το ιστορικό

Θέατρο Βέμπο ανοίγει τις πόρτες του και καλεί το κοινό να ταξιδέψει στο χρόνο μαζί με τραγουδιστές και ηθοποιούς που μοιάζουν βγαλμένοι από άλλη εποχή, έχοντας μπει στους ρόλους τους περισσότερο από ό,τι θα τολμούσε κανείς να φανταστεί.

Με την ταλαντούχα και πρωτοεμφανιζόμενη στο θεατρικό σανίδι Μπέττυ Μαγγίρα -που μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικά concept- στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν της συντηρητικής Δέσποινας που εξελίσσεται σε ντίβα της εποχής, μεταφερόμαστε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και ζούμε τις παράλληλες ιστορίες ανθρώπων της τέχνης -και συγκεκριμένα του λαϊκού τραγουδιού- που «έλαμψε» την περίοδο εκείνη.

Ένα νυχτερινό μαγαζί, ελάχιστα «μεγάλα» ονόματα και πολλοί επίδοξοι αστέρες οι οποίοι μπλέκουν με τρόπο καταστροφικό τις ζωές τους, συνθέτουν την ιστορία που το «Πριν το Χάραμα» παρουσιάζει με τρόπο άκρως συγκινητικό και με το αίσθημα της νοσταλγίας διάχυτο.

Πρόζα και ελληνικό λαϊκό τραγούδι που αγάπησαν οι παλιές και οι νεότερες γενιές, γέλιο και μελαγχολία, χαρά και θυμός, όλα καταφέρνουν να μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο: Στην κατοχή, την απελευθέρωση, τον εμφύλιο πόλεμο, τη μεταπολεμική Ελλάδα και τη δικτατορία που βρίσκει τους πρωταγωνιστές όπως οι ίδιοι δε μπορούσαν να φανταστούν στο ξεκίνημά τους.

Κατερίνα Κούκα, Σοφία Βόσσου και Στέλιος Διονυσίου αποδεικνύονται… αποκάλυψη επί σκηνής, αφού ο θεατής μπορεί μεν να ήταν σίγουρος για τη δυναμική της φωνής τους, δεν περίμενε ωστόσο πως θα κατάφερναν να μη διαφέρουν στο ελάχιστο από επαγγελματίες ηθοποιούς.

Το ζευγάρι Βόσσου – Διονυσίου είναι ίσως η πιο διασκεδαστική νότα του σεναρίου, ενώ η Κατερίνα Κούκα παρουσιάζει με τον πιο τραγικό τρόπο την ιστορία μιας γυναίκας που επέλεξε να εξαπατηθεί προκειμένου να ζήσει τον παράνομο έρωτα που θα την έβγαζε από τη μονοτονία της σχέσης και της καθημερινότητάς της.

Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ορέστης Τζιόβας και Ευθύμης Ζησάκης βιώνουν την επιτυχία και την απόρριψη, τον έρωτα και την προδοσία, την αγάπη και το μίσος για να καταλήξουν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο να νιώσει την εκδίκηση της γυναίκας που ερωτεύτηκε, αγάπησε και πλήγωσε.

Ο 20μελής θίασος που περιλαμβάνει τους Άννα Αθανασιάδη, Χρήστο Ζαχαριάδη, Δημήτρη Λέκκο, Λήδα Καπνά, Αλεξάνδρα Κουλούρη, Αντιγόνη Νάκα, Σπύρο Κυριάκο, Γεράσιμο Σοφιάν και Ιούλιο Τζιάτα, αλλά και η ζωντανή ορχήστρα του Νίκου Στρατηγού, καταφέρνουν να μας κάνουν ένα με την ιστορία και να ζήσουμε κι εμείς όσα διαδραματίζονται μπροστά μας.

Περίμενε άραγε κανείς πως μέσα σε 2,5 περίπου ώρες θα αναθεωρούσε όσα πίστευε για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη γυναικεία συμπεριφορά, τη μοίρα και το προσωπικό κόστος της δόξας;

The post Το «Πριν το Χάραμα» και η εξαιρετική Μπέττυ Μαγγίρα μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο – Η παράσταση της χρονιάς στο Θέατρο Βέμπο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα