Το πορτογαλικό βίντεο κατά της λιτότητας που σαρώνει τα social media

Ένα πορτογαλικό βίντεο κατά της λιτότητας που απευθύνεται στους Γερμανούς έχει κάνει τον γύρο των social media διακηρύσσοντας την αλληλεγγύη των λαών ενάντια στις περικοπές που εφαρμόζονται.

Το βίντεο ονομάζεται Ich bin ein Berliner (Είμαι και εγώ ένας Βερολινέζος) -δανειζόμενο την ιστορική φράση του Τζον Κένεντι όταν επισκέφθηκε το Δυτικό Βερολίνο – φέρει την υπογραφή του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σούσα, προέδρου των σοσιαλδημοκρατών της Πορτογαλίας και έχει ως αποδέκτη τον γερμανικό λαό.

Παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση εμπόδισε την προβολή του θεωρώντας ότι είναι πολιτικά επιζήμιο ο δημιουργός του είναι αποφασισμένος να το δείξει στους Γερμανούς. Έτσι επιστράτευσε τα κοινωνικά δίκτυα και το βίντεο πολύ γρήγορα έγινε viral.

Σε αυτό διάφοροι Πορτογάλοι απευθύνονται στους Γερμανούς τονίζοντας τις μεγάλες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές κατακτήσεις που πέτυχε η χώρα μετά την «Επανάσταση των γαρυφάλλων» που ανέτρεψε την δικτατορία του Σαλαζάρ.

Παράλληλα το βίντεο εστιάζει στις πολύ σημαντικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τονίζει την στήριξη των Πορτογάλων στην μονομερή απόφαση της Γερμανίας το 1990 για λήξη των χρεών της,θεωρώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα εγχείρημα αλληλεγγύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα