Το μήνυμα της κάλπης: Ανασχηματισμός Σαμαρά και ο Λοβέρδος στην κυβέρνηση

«Το μήνυμα ήταν αυστηρό και σαφές, όμως ελήφθη. Τώρα συνεχίζουμε με πιο ταχείς ρυθμούς για να καταλάβει και ο πολίτης πως κάτι αλλάζει». Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγει κεντρικό στέλεχος της ΝΔ μετά το χθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Έτσι, μετά και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και την αντοχή της κυβέρνησης, σε πρώτο πλάνο έρχονται οι αλλαγές στην καθημερινότητα της κυβέρνησης αλλά και η γενικότερη ανακατάταξη

του πολιτικού σκηνικού.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Από την πρώτη στιγμή το απόγευμα της Κυριακής, στελέχη της ΝΔ συνιστούσαν ψυχραιμία, παρά το ότι το αποτέλεσμα δεν έμοιαζε να εμπίπτει στο ιδανικό σενάριο που είχαν επεξεργαστεί στη ΝΔ. Ακόμα και στις 21:30, όταν και η Singular Logic έδωσε εκτίμηση για διαφορά κοντά στις 4 μονάδες, οι γαλάζιοι παράγοντες δεν κάμφθηκαν. Όπως εξηγούσαν, το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ είναι ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, καθώς ο κόσμος εμφανίζεται εξαντλημένος από την κυβερνητική φορολογική πολιτική και το γεγονός πως δεν έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία. Έτσι, όπως εξηγούσαν στελέχη της Συγγρού, το αποτέλεσμα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, σε καμία περίπτωση όμως δεν προκάλεσε κλαυθμό και οδυρμό στους κυβερνητικούς παράγοντες.

Αργά το βράδυ, το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν σαφές: όχι εκλογές, κυβερνητική σταθερότητα, έξοδος από τα Μνημόνια, έξοδος από την κρίση. Μάλιστα, η δήλωση έγινε από το Μαξίμου και όχι στην είσοδο της Συγγρού καθαρά για λόγους συμβολισμού. Ο κ. Σαμαράς έφυγε από τη Συγγρού, έμεινε για λίγο στο στρατηγείο της κυβέρνησης και στη συνέχεια επέστρεψε στο κομματικό επιτελείο, όπου και κατευθύνθηκε «καρφί» στο γραφείο του, χωρίς να απαντήσει στα πιεστικά ερωτήματα των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν το ενδεχόμενο κυβερνητικών αλλαγών.

Πάντως, όπως ακούστηκε και από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη, του πρωθυπουργού, η ΝΔ διάβαζε τα αποτελέσματα συνδυαστικά. Στο ζύγι μπήκαν τα αποτελέσματα σε περιφέρειες, δήμους και στην επικράτεια. Από τα συμπεράσματα που εξάγονταν, προέκυπτε όχι μόνο μια ψήφος δυσαρέσκειας από τους πολίτες αλλά και χαλαρότητα από πολλούς γαλάζιους ψηφοφόρους, οι οποίοι επέλεξαν το δρόμο της αποχής για να δώσουν ένα μήνυμα στην παράταξη.

Ήττα, αλλά όχι και ανατροπή

Πρακτικά, αυτό πυροδότησε την εικόνα μιας γαλάζιας καθαρής πολιτικής ήττας, χωρίς όμως μήνυμα κυβερνητικής ανατροπής. Γαλάζιους πονοκεφάλους προκάλεσε και πάλι η επίδοση στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στη Β’ Αθήνας και στη Β’ Πειραιώς, ενώ σε πολλές περιοχές της περιφέρειας η χαλαρή συμπεριφορά των γαλάζιων ψηφοφόρων προκάλεσε ανακατατάξεις, με αποτέλεσμα ο χάρτης να βαφτεί σε πολλά σημεία ροζ.

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, στη ΝΔ έχουν βγάλει τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα από την αναμέτρηση αυτή που συμπυκνώνονται στη φράση «μήνυμα δυσαρέσκειας, όχι όμως και ανατροπής». Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του πολιτικού σκηνικού.

Η Νέα Ελλάδα στην πράξη

Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για τη Νέα Ελλάδα και φαίνεται πως ήρθε η ώρα να λάβει σάρκα και οστά. Για την ώρα, το πρώτο πιάτο είναι ένας ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος να ανακατέψει την τράπουλα στον κυβερνητικό σχηματισμό και να απομακρύνει υπουργούς και υφυπουργούς που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Κλειδί πάντως για όλα είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών και οι προθεσμίες πιέζουν. Η θητεία του Γιώργου Προβόπουλου λήγει στις 17 Ιουνίου και ο διάδοχός του θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στις 11 του μηνός όμως, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει προγραμματισμένο ραντεβού στο Βερολίνο με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. Υπό αυτό το πρίσμα, όλα τα σενάρια για τη θέση του είναι ακόμα ανοιχτά.

Ακόμα, κυβερνητικές θέσεις θα καταλάβουν στελέχη κεντροαριστερής απόχρωσης, όπως ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει όμως μόνο τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στο μυαλό του. Η νέα Ελλάδα προϋποθέτει άνοιγμα της πολιτικής βεντάλιας τόσο κοινοβουλευτικά όσο και ευρύτερα πολιτικά. Έτσι, πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι από το κυβερνητικό επιτελείο θα γίνει προσπάθεια να αναβαπτισθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ήδη, το αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ μπορεί να λειτουργήσει ως λυδία λίθος πολιτικών εξελίξεων. Τρεις βουλευτές του κόμματος, οι κύριοι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου είναι έξαλλοι με την εκλογική τακτική του κόμματος και στο επερχόμενο έκτακτο συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ. θα θέσουν όλα τα ζητήματα επί τάπητος, μην αποκλείοντας τίποτα για την επόμενη μέρα.

Ακόμα, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επαναπατρισμό ανεξάρτητων βουλευτών-τα περίφημα μαξιλαράκια που έχει επικαλεστεί ο πρωθυπουργός-. Τέλος, το βασικό πολιτικό σενάριο επιφυλάσσει και ανοίγματα σε εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες, όπως φιλελεύθεροι αλλά και κεντροαριστεροί χωρίς σαφή πολιτική τοποθέτηση.

Όσο για το αν η Νέα Ελλάδα θα γίνει κόμμα; Προς ώρας η απάντηση είναι αρνητική, κανείς όμως δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει από την πολιτική όσμωση εν ευθέτω χρόνω.

Οι επόμενες προτεραιότητες

Πλέον, από την κυβέρνηση δηλώνουν πως πρέπει να τρέξουν με ταχύτερους ρυθμούς. Σε αυτή την προσπάθεια, θα γίνει προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος με φόντο και την επίσκεψη κορυφαίων αξιωματούχων, όπως ο Κινέζος Πρωθυπουργός αλλά και κορυφαίων θεσμικών επενδυτών. Επίσης, από την κυβέρνηση θέλουν να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων, ενώ μέσα στο καλοκαίρι υπολογίζουν να γίνει και η βασική συζήτηση για την αναδιάταξη του χρέους έτσι ώστε το φθινόπωρο να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για οριστική συμφωνία. Τέλος, εντός του θέρους, στην κυβέρνηση θα δώσουν μάχη για να προβάλλουν το γεγονός πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο μνημόνιο και εξ’ αυτού νέα οριζόντια, δημοσιονομικά μέτρα.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, κεντρικά γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως δεν έχει επέλθει σε καμία περίπτωση πολιτική και κοινοβουλευτική ασφυξία και καταλήγουν στο μήνυμα business as usual με επιμέρους διορθώσεις.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
σαμαρας, λοβερδος, ανασχηματισμος, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, singular logic, γιάννης στουρνάρας, λυδία λίθος, νεα δημοκρατια, συριζα, singular, εκλογες, αθηνα, ροζ, νέα, ελλαδα, ιουνίου, στουρναρας, σόιμπλε, δημαρ, καλοκαιρι, μνημονιο, business, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, μνημονιο 2, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, γιάννης στουρνάρας, ψαριανος, αποτελεσματα, βουλευτες, λυδία λίθος, νεο μνημονιο, βερολινο, εξοδος, ηττα, θητεια, λυδια, οικονομια, πειραιως, προγραμμα, ωρα, βραδυ, γεγονος, γινει, γρηγορης, δηλωση, εγινε, εδαφος, υπαρχει, εκτιμηση, ερχονται, εφυγε, εικονα, μαξιμου, μυαλο, οστα, ροζ, πρισμα, ραντεβου, σεναριο, συζητηση, συνεχεια, σόιμπλε, συγγρου, υλοποιηση, φθινοπωρο, φοντο, φορολογικη, χειλη, ψυχραιμια, βηματα, business, ιδανικο, ιουνίου, singular, singular logic, σπυρος, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα