Το ματωμένο πουκάμισο που άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας

Ένα μακάβριο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας, που στάθηκε αφορμή για το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, θα παρουσιαστεί σε μια σπάνια δημόσια εκδήλωση, σε λίγες ημέρες. Πρόκειται για το ματωμένο πουκάμισο του Αρχιδούκα της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάρδου, η δολοφονία του οποίου άλλαξε σε μια στιγμή τον ρου της ιστορίας.

Η αιματοβαμμένη φανέλα βγήκε από τις αποθήκες εκθεσιακού χώρου της Βιέννης, για την 99η επέτειο του «πυροβολισμού που αντήχησε σε όλον τον κόσμο», όταν ο διάδοχος του θρόνου της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας δολοφονήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Σοφία, καθώς οδηγούσε

στο Σαράγεβο, στις 28 Ιουνίου 1914, από τον Σέρβο εθνικιστή, Γκαβρίλο Πρίντσιπ.

Ο 50χρονος εν αναμονή αυτοκράτορας φορούσε το πουκάμισό του κάτω από τη στολή, η οποία εκτίθεται μονίμως στο Μουσείο Στρατιωτική Ιστορίας, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Στο Σαράγεβο, μια πλακέτα έχει αναρτηθεί στο σημείο όπου οι δύο πυροβολισμοί ενός σερβοβοσνίου εφήβου προκάλεσαν τον Μεγάλο Πόλεμο και την αλλαγή του χάρτη της Ευρώπης.

Ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η Σοφία έφτασαν στο Σαράγεβο με τραίνο, στις 28 Ιουνίου, λίγο πριν τις 10:00. Ο αρχιδούκας αρχικά επιθεώρησε τους στρατώνες κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ στη συνέχεια, μαζί με τη συνοδεία του, μπήκαν σε ανοιχτά αυτοκίνητα και κατευθύνθηκαν, μέσω λεωφόρου παράλληλης με την κοίτη χειμάρρου που διέσχιζε την πόλη, στο Δημαρχείο.

Διασχίζοντας τη λεωφόρο, το ζευγάρι δεν γνώριζε ότι σύντομα, τα ονόματά τους θα χαράζονταν ανεξίτηλα στις σελίδες των ιστορικών του μέλλοντος. Καθώς περνούσαν μπροστά από τον Πρίντσιπ, σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη των δύο μέτρων, ο Σέρβος έβγαλε το πιστόλι του και έριξε δύο φορές, μία στον Φραγκίσκο Φερδινάνδο και μία στη Σοφία. Ο Πρίντσιπ δεν εκτελέθηκε, καθότι ακόμα ανήλικος, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, τον Απρίλιο του 1918, λίγο πριν το τέλος του μεγαλύτερου -μέχρι εκείνη τη στιγμή- πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον οποίο εκείνος είχε προκαλέσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα