Το koolnews.gr στην ομιλία του Γιούνκερ – Δείτε live από το Μ. Μουσικής

Την Ελλάδα επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής όπου μιλάει για το “Ευρώ: Απολογισμός και προοπτικές”. Την ομιλία, στην αίθουσα 2 του Μεγάρου, παρακολουθούν οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης,

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Προβόπουλος.

LIVE: Δεν έχουμε τελειώσει με την κρίση, αλλά σίγουρα είμαστε σε καλό δρόμο. Θα ήθελα να σας θυμίσω τους σοφούς και τους ποιητές σας, που έλεγαν ότι όταν φτιάξει ο καιρός, πρέπει να τραβήξουμε κουπί. Ξέρω ότι μπορείτε να τραβήξετε κουπί, και ξέρω ότι υπάρχει ελπίδα.

LIVE: Θαυμάζω τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, καθώς είναι οι πιο δυσανάλογες από αυτές που έχουν ζητηθεί σε άλλες χώρες.

LIVE: Εγώ είμαι πατριώτης, όχι εθνικιστής. Δεν επιθυμώ η Ευρώπη να γίνει όπως η Αμερική. Ξέρω ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να χαθούν στην Ευρώπη. Θέλουν τα τοπία, τα νησιά τους, θέλουν με λίγα λόγια να είναι Έλληνες, αλλά μέσα στην Ευρώπη.

LIVE: Μόνοι μας, είμαστε ένα τίποτα. Ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο.

LIVE: Έχετε τη δυνατότητα να ανακάμψετε και να μπείτε στην ανάπτυξη. Το εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι όταν πιάσετε τους κατάλληλους ρυθμούς και γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στα προγράμματα, θα βγείτε νικητές. Και δεν θα κερδίσετε μόνο εσείς, αλλά όλη η Ευρώπη, γιατί τώρα καταλάβαμε το μέγεθος του προβλήματος.

LIVE: Στα σενάρια, λοιπόν, για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, εγώ τί έπρεπε να πω ως πρωθυπουργός; Ε λοιπόν, είμαι πολύ υπερήφανος που το αποτρέψαμε αυτό, και που δεν υπάρχουν σενάρια Grexit και που θα ξεπεράσουμε την κρίση.

LIVE: Και μην ξεχνάμε πάντα ότι στον Αγγλοσαξονικό κόσμο υπήρχε η βούληση να επιτεθούν στο ευρώ από την πρώτη ευκαιρία.

LIVE: Κάναμε ένα πρώτο πρόγραμμα, καταρτίσαμε ένα δεύτερο και χρειάστηκε να βρούμε μηχανισμούς για να ετοιμαστούμε. Και για τις μελλοντικές κρίσεις.

LIVE: Μέχρι σήμερα, λυπάμαι για τα ανήθικα λόγια που ορισμένοι υπουργοί και ΜΜΕ του βορρά είπαν με τόση υπεροψία για την Ελλάδα. Από το 2010, η Ελλάδα κάνει τη δουλειά που συμφωνήθηκε με την Ευρώπη.

LIVE: Η Ελλάδα μου, λοιπόν, δεν κατάλαβε ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που έγιναν και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, ξεχάστηκαν εν μία νυκτί, και αυτό λόγω της κρίσης που ήρθε από την Αμερική. Η Ελλάδα άργησε να καταλάβει τα προβλήματα, αλλά και η Ευρώπη δεν κατάλαβε εγκαίρως τα προβλήματα της Ελλάδας. Αυτό είναι το πρόβλημα της Ευρώπης, ότι δεν καταλαβαινόμαστε.

LIVE: Ας μιλήσουμε τώρα για την Ελλάδα. Την Ελλάδα μου.

LIVE: Άραγε αν δεν είχε ξεσπάσει η κρίση στην Αμερική, θα μας απασχολούσε τόσο η Ελλάδα; Δεν το πιστεύω…

LIVE: Κάναμε ότι ήταν δυνατόν, βάσει αυτά που μας έλεγαν. Πριν την κρίση, το χρέος μας ήταν στο 60%, και μετά την κρίση άρχιζαν να εμφανίζονται ελλείμματα.

LIVE: Μην αυταπατάσθε. Πριν 100 χρόνια, το 1913, κανείς δεν διανοείτο στην Ευρώπη ότι θα γίνει πόλεμος. Η οικονομία της ήταν πιο παγκοσμιοποιημένη από όσο πιστεύουμε σήμερα, και τελικά, η δολοφονία ενός μελλοντικού αυτοκράτορα ήταν αρκετή για να αρχίσει ο Πόλεμος. Πριν 10 χρόνια είχαμε πόλεμο στο Κόσσοβο, στην καρδιά της Ευρώπης, για μένα λοιπόν το ζήτημα είναι πάντα αν θα λύνουμε τα προβλήματά μας με πόλεμο ή με ειρήνη.

LIVE: Αυτοί έφτιαξαν την Ευρώπη, προκειμένου να μην ξαναζήσουν παρόμοια γεγονότα, όπως ο πατέρας μου, που υποχρεώθηκε μαζί με χιλιάδες Αλσατούς και Λωραίνους να πολεμήσουν στο γερμανικό στρατό.

LIVE: Αυτά τα οφείλουμε στη γενιά των πατεράδων μας, που έφτιαξαν την Ευρώπη. Δεν την έφτιαξε η γενιά μας, αλλά η γενιά των γονιών μας, που έχασε τη νιότη της στα χαρακώματα και τις μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Που είχε δικαίωμα να πει «δεν με νοιάζει ο διπλανός μου, ούτε η χώρα μου – μόνο να ζήσω».

LIVE: Σήμερα, όποιος λέει έθνος, λέει «χάνω». Όποιος λέει Ευρώπη, λέει «κερδίζω». Πιστεύετε, δηλαδή, ότι οι επικεφαλής της Ρωσίας, της Κίνας ή της Ιαπωνίας θεωρούν τη Γαλλία ή την Ισπανία μεγάλες δυνάμεις; Όχι. Τις θεωρούν σημαντικές χώρες, αλλά ο λόγος τους έχει νόημα, γιατί συμμετέχουν στην Ευρώπη, και αυτό τους δίνει οικονομικό και δημογραφικό έρεισμα.

LIVE: Σας θέτω ένα ερώτημα λοιπόν. Υπάρχουν πολλοί που λένε «ζήτω τα κράτη και θα τα καταφέρουμε να γίνουμε δύναμη». Και υπάρχουν και οι άλλοι, όπως εγώ, που λέμε ότι «ήρθε η ώρα για περισσότερη ενοποίηση και λιγότερο λαϊκισμό».

LIVE: Αρχές του 20ου αιώνα ήμασταν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε έναν αιώνα θα είμαστε το 4%.

LIVE: Μια Ήπειρος που χάνει ταχύτητα, και το ΑΕΠ της μειώνεται, μακροπρόθεσμα, με δραματικό τρόπο, όπως και η οικονομική μας επιρροή.

LIVE: Πιστεύουμε ότι είμαστε οι κυρίαρχοι του κόσμου, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Ο 20ος αιώνας τελείωσε με την κυριαρχία των ΗΠΑ. Δεν είμαστε οι κυρίαρχοι, είμαστε μια μικρή Ήπειρος, ουσιαστικά η προέκταση της Ασίας.

LIVE: Κάποιοι πιστεύουν ότι είστε μια ξεχωριστή περίπτωση, ωστόσο δεν είναι έτσι. Αυτό που βιώνετε είναι ένα επιφαινόμενο της κακής διαχείρισης. Πρέπει να δούμε λοιπόν πως διαμορφώνεται η κατάσταση σε αυτήν τη μικρή Ήπειρο.

LIVE: Η Ελλάδα δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Το ίδιο και η Ευρώπη, ανήκει στην Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για την Ελλάδα χωρίς ψυχή.

LIVE: Μεταξύ των Ευρωπαίων, είμαι ο μόνος που έχει κάποια αξιοπιστία μεταξύ των Ελλήνων. Όταν με υπεροψία έγιναν σενάρια για την Ελλάδα, σας υπερασπίστηκα. Η Ελλάδα είναι και δική μου, και δεν θα σας δυσαρεστήσω.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Γιούνκερ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα