Το αέριο Ξένον, καύσιμο για κινητήρες της NASA, το νέο παγκόσμιο trend της ντόπας

Μια ασύλληπτη ιστορία απασχολεί όλο και περισσότερο την παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (Wada) σύντομα πρόκειται να ληφθεί απόφαση ώστε να μπει στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες το αέριο Χένον.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες από τους Ολυμπιακούς του 2004 έως σήμερα αρκετοί αθλητές κυρίως Ρώσοι εισπνέουν το αέριο προκειμένου να έχουν αυξημένη παραγωγή ερυθυροποιητίνης από τον οργανισμό.

Το Ξένον κατατάσσεται στα ευγενή αέρια, είναι άοσμο, άχρωμο και χημικά. Η εισπνοή του σε μεγάλες ποσότητες

αφαιρεί χώρο στους πνεύμονες από το οξυγόνο και ο οργανισμός αυξάνει την παραγωγή ερυθροποιητίνης ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

Κανονικά χρησιμοποιείται σε φωτεινές επιγραφές αλλά και ως γενικό αναισθητικό. H NASA έχει κατασκευάσει και ειδικό κινητήρα που μπορεί να λειτουργεί επί τουλάχιστον πέντε χρόνια συνεχώς καταναλώνοντας μόνο 900 κιλά Ξένον.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής η χρήση του αερίου Ξένον για την αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον ανθρώπινο οργανισμό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί εργαστηριακά. Τα πειράματα που απέδειξαν την ενίσχυση της ερυθροποιητίνης έχουν γίνει έως τώρα μόνο σε ποντίκια. Ετσι κανένας δεν μπορεί να αναφερθεί και σε παρενέργειες σε ανθρώπους.

Κατηγορίες κατά των Ρώσων Ολυμπιονικών

Το όλο θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά από δημοσιεύματα ΜΜΕ ότι τα μετάλια της Ρωσίας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι οφείλονται κυρίως στο ντοπάρισμα με Ξένον.

«Η επιτροπή που ελέγχει τον κατάλογο με τις απαγορευμένες ουσίες θα ασχοληθεί με το θέμα» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «WDR» ο νέος πρόεδρος του WADA, Κρεγκ Ρίντι. Και αυτό δεν θα αργήσει να γίνει.

Το Ξένον, αν και άχρωμο αέριο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία... γκρίζα ζώνη, ως προς τη νομιμότητα της χρήσης του από αθλητές. Η εισπνοή του Ξένον, όμως, δεν εμπίπτει στην παραπάνω απαγόρευση..

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Βιοϊατρικής της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ούιμπα, ήταν ο πρώτος Ρώσος αξιωματούχος που αντέδρασε, δηλώνοντας ότι είναι πιθανόν το αέριο να χρησιμοποιείται από Ρώσους αθλητές, χωρίς πάντως να το επιβεβαιώνει: «Το Ξένον δεν είναι παράνομο αέριο», είπε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Εμείς έχουμε ως αρχή να μη χρησιμοποιούμε ό,τι είναι απαγορευμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA)».

Στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, οι Ρώσοι κατέκτησαν 13 χρυσά μετάλλια χωρίς κανένας αθλητής τους να βρεθεί θετικός σε ουσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα