Το Eurogroup ενέκρινε το πρόγραμμα της Κύπρου – Θρίλερ με την «επιπλέον βοήθεια»

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τις λεπτομέρειες του διεθνούς προγράμματος δανεισμού της Κύπρου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα στο Δουβλίνο.

Στο κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρεται ότι αυτό «καλωσορίζει τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών που επιτεύχθηκε

ανάμεσα στην Κύπρο και τους θεσμούς της τρόικας για (. . .) το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής».

Ακόμη το Eurogroup «σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές εφάρμοσαν αποφασιστικά μέτρα εκκαθάρισης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπιστεί η εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα» στην Κύπρο.

«Δεν ζητάμε άλλη βοήθεια»

Η Κύπρος δεν έχει ζητήσει πρόσθετη μνημονιακή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παραχώρηση περισσότερων χρημάτων από τα διαθρωτικά ταμεία για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας της, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Η διευκρίνιση έγινε μετά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι σε επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα ζητούσε επιπλέον βοήθεια, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που επιβλήθηκαν στην Κύπρο.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι αυτό το οποίο συζητεί ο κ. Αναστασιάδης με Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ανάλογες διευκρινίσεις έδωσε στις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος της κυπριακής αντιπροσωπείας Μιχάλης Κουμίδης, ο οποίος ανέφερε ότι οι επιστολές του κ. Αναστασιάδη δεν έχουν σχέση με το μνημόνιο, αλλά με μεσοπρόθεσμη βοήθεια από τα διαρθρωτικά ταμεία, λόγω των άσχημων οικονομικών συνθηκών, που θα συρρικνώσουν την οικονομία κατά 9% αυτό τον χρόνο και κατά 4% τον επόμενο.

Η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για να βοηθηθεί η πληγείσα οικονομία της, όμως δεν ζητεί μεγαλύτερη βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ από την υπεσχημένη των 10 δισεκ. ευρώ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία προς τους δημοσιογράφους ότι θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για να δώσουν στην Κύπρο επιπλέον βοήθεια δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης του νησιού.

Αυτό τροφοδότησε εικασίες στις χρηματαγορές ότι η Κύπρος μπορεί να πιέζει τις Βρυξέλλες για περισσότερα χρήματα.

“Η επιστολή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη δεν έχει καμιά σχέση με αίτημα για περισσότερα χρήματα από το ποσό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μιχάλης Κουμίδης που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

“Πρόκειται για ένα αίτημα για περισσότερη υποστήριξη και χρηματοπιστωτική βοήθεια από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεσοπρόθεσμα λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Κύπρος”, διευκρίνισε.

“Για παράδειγμα, ζητάει να βρεθούν τρόποι να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με καλύτερους τρόπους για να βοηθηθεί η Κύπρος”, πρόσθεσε ο Μιχάλης Κουμίδης.

Εξάλλου ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως “υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση για το θέμα αυτό σήμερα το πρωί στον Τύπο”, αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη για την επιστολή προς τους Μπαρόζο και Ρομπάι.

“Οι Κύπριοι ζητούν βοήθεια με τη μορφή τεχνικής αρωγής με απορρόφηση διαρθρωτικών κεφαλαίων, κάτι που δεσμευθήκαμε να προσφέρουμε μέσω της ‘Task Force για την Κύπρο’ που δημιουργείται”, δήλωσε ο εν λόγω ευρωπαίος αξιωματούχος.

“Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι μέχρι 10 δισεκ. ευρώ και όλοι συμφωνούν σ’ αυτό, της Κύπρου περιλαμβανομένης”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα