Το 2015 μπορεί να είναι ξανά η χρονιά της Εθνικής ομάδας μπάσκετ

Είμαι χαρούμενος, σχεδόν ανακουφισμένος, που η Εθνική ομάδα μπάσκετ έχασε από το Βέλγιο στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας που έδωσε. Διότι θυμάμαι περασμένα καλοκαίρια που σαρώναμε στα φιλικά και μας σαρώνανε στα επίσημα παιχνίδια που ακολουθούσαν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτέμβρη.

Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης

Αν η Εθνική πέταγε φωτιές μετά από μια εβδομάδα προετοιμασίας και μάλιστα χωρίς Σπανούλη και Μπουρούση, θα μιλούσαμε για πρόβλημα και όχι για ευλογία – οι ομάδες χτίζονται και φορμάρονται με μια συγκεκριμένη λογική, οφείλουν να ανεβάζουν την απόδοσή τους σταδιακά και

να είναι στην κατάσταση που πρέπει να είναι όταν ξεκινούν οι επίσημες υποχρεώσεις. Το είπε κι ο Φώτης Κατσικάρης – «η ομάδα είναι στο 40%». Κι αν καταφέρει να ανεβαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα, από φιλικό σε φιλικό ή από τουρνουά σε τουρνουά, τότε στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει φτάσει στο επίπεδο που έχει υπολογίσει το τεχνικό επιτελείο. Μπορεί αυτό να είναι το 100%, μπορεί να είναι και λίγο παρακάτω, με την προοπτική και την προσδοκία να φτάσει σε φουλ φόρμα μέσα στην καρδιά του Ευρωμπάσκετ.

Το πληρέστερο ρόστερ ever;

Για όλους εμάς, τους λίγο μεγαλύτερους ηλικιακά, που έχουμε προλάβει το Ευρωμπάσκετ του ’87, ή για άλλους που έχουν βγει στους δρόμους με το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2005 ή τη νίκη επί των ΗΠΑ το 2006 και το ασημένιο μετάλλιο, το ερώτημα είναι ενδιαφέρον: έχουμε σήμερα το πληρέστερο ρόστερ όλων των εποχών; Το είχαμε τότε, «με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα και τ’ άλλα παιδιά;» Μήπως ήμασταν πιο γεμάτοι στην εποχή Διαμαντίδη – Παπαλουκά στα γκαρντ; Δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά και οι ομάδες κρίνονται από τα αποτελέσματα και όχι από τα βιογραφικά τους, αλλά στη θεωρία η σημερινή Εθνική, η φετινή Εθνική για να είμαι ακριβής, δείχνει να είναι η πιο πλήρης, η πιο γεμάτη, η πιο ισορροπημένη σε ταλέντο και εμπειρία που είχαμε ποτέ. Πολύ απλά διότι είναι γεμάτη από Πρωταθλητές Ευρώπης, από παίκτες με παραστάσεις σε καλές λίγκες της Ευρώπης και από NBAers που είχαν πέρυσι ή/και θα έχουν την επόμενη χρονιά ενεργό ρόλο στις ομάδες τους και δεν γράφουν απλά δίλεπτα και τρίλεπτα στα παρκέ του NBA. Αντεντοκούμπο και Κουφός έκαναν εξαιρετικές χρονιές και θα συνεχίσουν με ακόμα καλύτερες προοπτικές του χρόνου, ο Παπανικολάου ξεκίνησε σούπερ, έμεινε πίσω λόγω τραυματισμού και ψάχνει αν έχει μέλλον σε κάποια ομάδα του ΝΒΑ, ο Καλάθης γύρισε στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό μετά από δυο καλές χρονιές, όχι διότι δεν είχε θέση στα παρκέ του ΝΒΑ αλλά διότι τα χρήματα που βρήκε εδώ, είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούσε να βρει εκεί.

Η δύσκολη επιλογή του Κατσικάρη

Με 16 παίκτες αποφάσισε να πορευτεί στην προετοιμασία ο προπονητής της Εθνικής – 15 που πήρε εξαρχής και τον Αθηναίου που προστέθηκε στην πορεία, όσο ο Σπανούλης έκανε αποθεραπεία. Με 12 θα πρέπει να πάει στο Ευρωμπάσκετ, άρα τέσσερις θα πρέπει να κοπούν. Κι εδώ αρχίζουν τα ζόρια για τον Κατσικάρη, με τα κλασσικά διλήμματα που ταλανίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις τους προπονητές: πέντε γκαρντ ή μήπως τέσσερα; Δυο σέντερ ή δυόμιση (δηλαδή ένα τεσσαροπεντάρι ακόμα καλού – κακού;) «Κόβεις» παίκτη με βάση τη φόρμα που έχουν τώρα ή αυτή που είχαν στο τέλος της σεζόν, ή ποντάρεις στην ποιότητα και την εμπειρία ανεξάρτητα φόρμας και αγωνιστικής κατάστασης; Επιλέγεις παίκτες που ξέρουν να παίζουν πολύ καλά μια θέση ή «πολυθεσίτες» που μπορούν να ανταποκριθούν με συνέπεια σε δυο και τρεις διαφορετικές θέσεις;
Στα γκαρντ ο Κατσικάρης έχει Καλάθη, Σπανούλη, Σλούκα, Μάντζαρη, Ζήση και Αθηναίου. Στη θέση «3» υπάρχει ο Αντεντοκούμπο, ο Παπανικολάου, ο Περπέρογλου και ο Γιάνκοβιτς. Στη θέση «4» ο Πρίντεζης με τον Καϊμακόγλου, «τεσσαρο-πεντάρι» ο Αγραβάνης, στα σέντερ υπάρχει ο Κουφός με τον Μπουρούση και ο Σαρικόπουλος. «Σύνολο 16, μάλλον είναι εντάξει» που έλεγε κι ο Κηλαηδόνης και το ερώτημα είναι ποιοι τέσσερις θα κοπούν. Ο Αθηναίου, ο Σαρικόπουλος, μάλλον και ο Γιάνκοβιτς, μοιάζουν οι τρεις επικρατέστεροι. Προσοχή, μοιάζουν. Ο τέταρτος; Θα το ψάξει και θα το βρει ο Κατσικάρης με πολύ κόπο και πόνο ψυχής. Και με την ελπίδα ότι οι 12 που θα επιλέξει, θα παραμείνουν υγιείς – είναι τόσο λεπτές οι ισορροπίες, που ένας και μόνο τραυματισμός, μπορεί να τινάζει ολόκληρη την ομάδα στον αέρα.

Κώστας Κουφός – Special K

Είμαι απ’ αυτούς που τα τελευταία χρόνια τα «έχω χώσει» πολύ χοντρά στον Κώστα Κουφό, για τα «θα ερχόμουν στην Εθνική αλλά τελικά κάτι μου έτυχε και δεν θα μπορέσω». Ήμουν επίσης απ’ αυτούς που έλεγα και έγραφα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να «παρακαλάμε» κανέναν παίκτη που δεν νιώθει την ανάγκη να παίξει στην Εθνική Ελλάδας, ειδικά όταν μιλάμε για έναν Ελληνοαμερικανό που δεν έχει και τις πιο στενές σχέσεις με τη μαμά – πατρίδα. Φέτος όμως ο Κουφός το είπε και το έκανε: τακτοποίησε τα επαγγελαμτικά του, άλλαξε ομάδα, πήρε ένα πολύ καλό συμβόλαιο και ήρθε κανονικά και στην ώρα του να ενισχύσει την Εθνική. Και ήρθε από μια πολύ καλή χρονιά όπου διέπρεψε αμυντικά, για να φτιάξει μαζί με τον Μπουρούση μια front-line πραγματικά αξιόλογη. Εκεί έπασχε τα τελευταία χρόνια η Εθνική, στη γραμμή των ψηλών, όπου έμοιαζε ολομόναχος ο Μπουρούσης, εκεί δείχνει να πάσχει γενικά το ελληνικό μπάσκετ, καθώς το «εργοστάσιο» δεν βγάζει τα τελευταία χρόνια αξιόλογους ψηλούς – ευτυχώς που έρχεται ή ήρθε ήδη ο Παπαγιάννης.

The post Το 2015 μπορεί να είναι ξανά η χρονιά της Εθνικής ομάδας μπάσκετ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
2015, Εθνικής,2015, ethnikis