Τι σημαίνει η φράση του Βελουχιώτη για τα «γουναράδικα» που ακούσαμε χθες στην Βουλή

Οι εκφράσεις που ακούστηκαν στην Βουλή στην συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο δεν είχαν προηγούμενο.

Πέραν όμως από τις απειλές και τις ύβρεις, μεταξύ της Ραχήλ Μακρή και του Ιορδάνη Τζαμτζή, εντύπωση προκάλεσε η εμφυλιοπολεμική ρητορική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου ο οποίος απευθύνθηκε στους συναδέλφους με την έκφραση «ραντεβού στα γουναράδικα». Τι υποδηλώνει όμως η φράση αυτή και ποιος την πρωτοείπε;

Αυτή

ήταν μια από τις πολλές λαϊκές εκφράσεις που χρησιμοποιούσε ο Άρης Βελουχιώτης όταν ήθελε να σχολιάσει τόσο το δικό του μέλλον όσο και των συντρόφων του. Ο Βελουχιώτης από πολύ νωρίς ήξερε πως το τομάρι του θα έφτανε κάποια στιγμή στα «γουναράδικα» για να το κάνουν κομμάτια οι εχθροί του και οι «φίλοι» του. Πρόκειται για τον «χαιρετισμό» αγρίων γουνοφόρων ζώων, των κουναβιών και κυρίως των αλεπούδων που κάποτε τις κυνηγούσαν μανιωδώς για το δέρμα τους και μάλιστα ήταν επικηρυγμένες.

Κάθε φορά λένε που έβγαιναν οι αλεπούδες για τροφή, είτε στα χωράφια, είτε στα κοτέτσια ποτέ δεν ήταν βέβαιες πως θα επιστρέψουν στη φωλιά τους και υποτίθεται πως έλεγαν μεταξύ τους σαν αστείο τον χαιρετισμό «καλή αντάμωση στα γουναράδικα».

Αυτό σήμαινε ότι ότι αν έπεφταν σε κάποια παγίδα ή τις σκότωναν οι κυνηγοί, θα συναντιόντουσαν πάλι «στον πάγκο» του γουναρά όπου το τομάρι τους θα γίνονταν ρούχο, αντικείμενο ή κάποιο αξεσουάρ να στολίσει το κορμί ή το σπίτι.

Η διαίσθησή πάντως του Άρη Βελουχιώτη τελικά επιβεβαιώθηκε με πολύ τραγικό τρόπο, στο Φάγγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα