Τι φέρνει η επόμενη μέρα στο Βερολίνο- Φλέρτ Μέρκελ με το SPD για τη «ρεαλιστική» συγκυβέρνηση

Η επόμενη μέρα των εκλογών στην Γερμανία βρήκε όλα τα κόμματα σε πυρετώδεις συσκέψεις –είτε επειδή θα διαπραγματευθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης είτε επειδή πρέπει να διαχειριστούν την αποτυχία τους.

Η Άγγελα Μέρκελ έχει κάθε λόγο να είναι ευτυχής με το αποτέλεσμα. Έπειτα από δύο θητείες στην Καγκελαρία, καταφέρνει να αυξήσει τα ποσοστά της κατά περίπου οκτώ μονάδες. Ίσως μάλιστα και να την εξυπηρετεί τελικά η απώλεια της αυτοδυναμίας, αφού δεν θα υποχρεωθεί να αναλάβει αποκλειστικά την ευθύνη για τις εξελίξεις.

Με εύλογη πάντως αυτοπεποίθηση δήλωσε χθες ότι είχε ήδη μια πρώτη επικοινωνία με τον αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μιλήσει και με άλλα κόμματα.

Το ρεαλιστικότερο σενάριο είναι ασφαλώς ένας μεγάλος συνασπισμός, με Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες. Αυτό άλλωστε ζήτησαν και οι Γερμανοί με την ψήφο τους. Τίποτα όμως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο: «Δεν υπάρχουν αυτόματοι μηχανισμοί», δήλωνε χθες η ηγεσία του SPD. Μάλλον είχε κατά νου τις αντιρρήσεις που εκφράζουν πολλά στελέχη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης του κόμματος, εάν μπει σε μια κυβέρνηση με Καγκελάριο την κυρία Μέρκελ και αντιπολίτευση το Κόμμα της Αριστεράς, το οποίο από την πρώτη μέρα θα αρχίσει να του «αποσπά» τουλάχιστον τους αριστερότερους από τους ψηφοφόρους του. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες θα συνεδριάσουν την Παρασκευή.

Αυτό πάντως είναι το σενάριο το οποίο – τουλάχιστον στην θεωρία – μπορεί να αποδειχθεί ευνοϊκότερο για την Ελλάδα. To SPD επιμένει ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχει ταχθεί υπέρ της παροχής περισσότερου χρόνου για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ζητώντας παράλληλα ενίσχυση των αναπτυξιακών μέτρων και της προσπάθειας καταπολέμησης της ανεργίας.

Δεδομένου ότι ο Πέερ Στάινμπρουκ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε τέτοια κυβέρνηση, θα πρέπει να δούμε ποια υπουργεία θα πάρει το κόμμα του μαζί με την Αντικαγκελαρία, με πιθανότερο των Εξωτερικών, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πρέπει μάλλον να θεωρείται αμετακίνητος από το υπουργείο Οικονομικών και το δεύτερο κόμμα δεν έχει λόγο να θέλει την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής.

Το δεύτερο σενάριο είναι ο συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και Πρασίνων, άνευ προηγουμένου για την Γερμανία. Οι δύο πλευρές απέχουν σημαντικά, κυρίως στα θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και «ανοιχτής κοινωνίας», αλλά και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Ήδη πάντως ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, ενώ και οι ίδιοι οι Πράσινοι δηλώνουν ότι βεβαίως θα ακούσουν προσεκτικά τι θα έχει να πει η καγκελάριος – εάν συζητήσει μαζί τους – αλλά δεν τρέφουν σοβαρές ελπίδες να συμφωνήσουν μαζί της. Και οι Πράσινοι πάντως θα συνεδριάσουν την Παρασκευή προκειμένου να αξιολογήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ μπαίνουν σε διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας, αφού χθες παραιτήθηκε ολόκληρη η ηγετική ομάδα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την κακή επίδοση.

Το τρίτο σενάριο, συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς αφήνει εκτός καγκελαρίας την θριαμβεύτρια των εκλογών Άγγελα Μέρκελ και για την ώρα φαίνεται μάλλον απίθανο. Ο πρόεδρος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ φάνηκε αυτές τις μέρες έτοιμος να συζητήσει, ωστόσο, όπως είπε και μόνος του, στο SPD κάνουν ότι δεν τον ακούν. Πολλοί αναλυτές πάντως θεωρούν ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την σταθερότητα, καθώς οι απόψεις των τριών κομμάτων διαφέρουν σε βασικά θέματα και η λήψη αποφάσεων θα καθίστατο εξαιρετικά δύσκολη.

Όπως και αν εξελιχθούν οι συζητήσεις στο Βερολίνο, το βέβαιο είναι ότι το ελληνικό ζήτημα θα βρίσκεται αρκετά ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Το είπε ήδη ο Πέερ Στάινμπρουκ, αν και η Άγγελα Μέρκελ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπει λόγο να αλλάξει η ευρωπαϊκή της πολιτική, θεωρώντας το αποτέλεσμα των εκλογών ως ψήφο εμπιστοσύνης για την ενωμένη Ευρώπη. Η Ευρώπη - και μαζί της η Ελλάδα - κρατούσε ήδη την ανάσα της κατά την προεκλογική περίοδο της Γερμανίας, με τις αποφάσεις να περιμένουν «παγωμένες» τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο. Όλα τώρα δείχνουν ότι θα περάσουν ακόμη αρκετές εβδομάδες μέχρι να μπορέσει να συνεχίσει να αναπνέει.

Keywords
Τυχαία Θέματα