Τι δώρα φέρνει στις βαλίτσες της η Μέρκελ για τον αγαπημένο της Αντώνη Σαμαρά

09:37 7/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Μήνυμα απεγκλωβισμού από την ατζέντα του σκανδάλου με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο, εκπέμπεται από το Μαξίμου, ενόψει μιας εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή ως προς το πολιτικό της σκέλος.

Έτσι, αυτή η εβδομάδα θεωρείται η ευκαιρία της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό, ενώ και το κλίμα που αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου δεν δίνει την εικόνα κατάρρευσης παρά το πλήγμα που κατάφερε ο απόηχος της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη

στην εικόνα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Κισινάου της Μολδαβίας, σε μια επίσκεψη που έρχεται ως επιστέγασμα και της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα στην Ελλάδα. Εκεί ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα της Υπερδνειστερίας, όπου η ρωσική επικυριαρχία στην περιοχή δημιουργεί μια de facto κατάσταση απόσχισης της περιοχής από τη Μολδαβία.

Την Παρασκευή, θα έρθει στην Αθήνα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα θελήσει να εμφανιστεί ως κομιστής καλών ειδήσεων για τη χώρα μας. Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ έρχεται να επικυρώσει τις καλές επιδόσεις της χώρας μας στην υλοποίηση του προγράμματος, κάτι σαν απονομή ελέγχου προόδου με καλούς βαθμούς.

Όπως σημειώνει παράγων με γνώση των ελληνογερμανικών θεμάτων, δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος για την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ, η οποία ζητήθηκε από τον κ. Σαμαρά στο πλαίσιο των τακτικότατων και εγκάρδιων συνομιλιών που έχουν οι δυο τους, οπότε και συζητούν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Τα δώρα της Άνγκελα στον Αντώνη

Ουσιαστικά, η κυρία Μέρκελ, αν κι θα είναι φειδωλή στις εκφράσεις της, ενόψει μάλιστα και της κρίσιμης ευρωκάλπης που μπορεί να σημάνει άνοδο της ευρωσκεπτικιστικής Δεξιάς ακόμα και στη Γερμανία, θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και κάποια επίσημη συζήτηση για το χρέος. Ήδη στο παρασκήνιο, όπως σημειώνει καλά ενημερωμένη πηγή, διαμείβονται πολλά και πλέον αναζητείται ο τρόπος για το άνοιγμα της συζήτησης πριν από τις Ευρωεκλογές.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, η κυρία Μέρκελ αναμένεται στις βαλίτσες της να φέρει και ορισμένα δώρα για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, στόχοι που έχουν τεθεί και από την ελληνική πλευρά ενόψει Προεδρίας, η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να ανακοινώσει την αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στο νεοσύστατο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο αλλά και την αύξηση των πιστώσεων που θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η έξοδος στις αγορές

Μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης θα πρέπει να αναμένεται και η έξοδος της χώρας στις αγορές. Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως η Ελλάδα θα βρει ένα επιτόκιο στην περιοχή του 5-6%, καθώς αυτή την εποχή το ελληνικό spread σημειώνει ένα πτωτικό ράλι, ίδιον, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, της αύξησης του βαθμού εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην προοπτική της χώρας μας. Το ομόλογο που θα εκδοθεί θα είναι πενταετές, ενώ μέχρι το τέλος του έτους δεν αποκλείονται και άλλες εκδόσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων για να περάσουμε σταδιακά-από του χρόνου όπως εκτιμά η αγορά-ακόμα και στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το κλίμα για την Ελλάδα βελτιώνεται συνεχώς, με το επενδυτικό outlook της χώρας να φαντάζει ελκυστικό για τους επενδυτές, η οποίοι βλέπουν σε αυτή την περίπτωση ενδιαφέρουσες ευκαιρίες.

Έτσι, η κυβέρνηση με τα βέλη της εξόδου στις αγορές και της επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα στη φαρέτρα της θα προσπαθήσει να αντεπιτεθεί και να θέσει αυτή πλέον την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.

Η Χρυσή Αυγή και οι δημοσκοπήσεις

«Δεν θα σερνόμαστε πίσω από ένα νεοναζιστικό μόρφωμα» λέει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, δίνοντας έτσι το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις και στη δικαστική διερεύνηση του θέματος της Χρυσής Αυγής, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το να υπάρξουν επιπλέον προφυλακίσεις στελεχών με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Ενδιαφέρον έχουν τέλος και οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και στις οποίες καταγράφεται άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η ΝΔ εμφανίζεται να κρατά δυνάμεις.

Όπως εξηγούν από τη ΝΔ, μετά τη συζήτηση της Κυριακής, οι σπασμωδικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν λειτουργήσει αβανταδόρικα για το κυβερνόν κόμμα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται προβάδισμα της ΝΔ στις μετρήσεις. Μετά το σκάνδαλο Μπαλτάκου, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τα ποσοστά του αλλά η ΝΔ δεν χάνει τόσο, ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι διαχειρίσιμο. Έτσι, στο Μαξίμου επιμένουν πως πρόκειται για φωτογραφική απεικόνιση της στιγμής, κατά την οποία όντως η κυβέρνηση χρεώνεται τη δυσαρέσκεια για την ανοιχτή συνδιαλλαγή Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή, προβλέπουν όμως πως σύντομα θα υπάρξει ανάκαμψη, ειδικά αφ’ ης στιγμής που η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα