Θησαυρό 1,1 τρισ. κυβικά μέτρα κρύβει το κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Το ένα τρίτο της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040 μπορεί να παρέχει το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το κοίτασμα υπολογίζεται σε 1,1 τρις κυβικά μέτρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Χαράλαμπος Έλληνας.

Ο κ. Έλληνας, με άρθρο του στο περιοδικό ενεργειακής πολιτικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισήμανε ότι είναι αντίθετος στην εξαγωγή του κυπριακού φυσικού

αερίου, θεωρώντας το ως ικανή πηγή εφοδιασμού της Μεγαλονήσου για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

Παράλληλα, τόνισε ότι εξαιτίας των περιβαλλοντολογικών απαγορεύσεων ο άνθρακας θα σταματήσει να αποτελεί καύσιμο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αφού το φυσικό αέριο παράγει 60% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Για την Ευρώπη ο πρόεδρος της διαχείρισης των υδρογονανθράκων Κύπρου επεσήμανε ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει σε περαιτέρω εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αφού η εγχώρια παραγωγή αερίου στις χώρες της Ε.Ε. μειώνεται διαρκώς. Οι εναλλακτικές λύσεις εισαγωγής πετρελαίου είναι εκείνες της Ρωσίας, της Βορείου Αφρικής καθώς και τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.

Έως το 2025, σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Έλληνα η Κύπρος θα μπορεί να εξάγει 25 εκατ. τόνους φυσικού αερίου, ξεκινώντας με 5 εκατ. την τρέχουσα δεκαετία. Οι εξαγωγές ενδέχεται να φτάσουν τα 35 εκατ. αν η Κύπρος καταστεί εμπορικό σταυροδρόμι για την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε στην ευελιξία της Ρωσίας να προσαρμόζεται στους καιρούς δημιουργώντας ανταγωνιστικές τιμές για το φυσικό της αέριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα