Θα ανατινάξουν live ένα βουνό στη Χιλή για να φτιάξουν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου [βίντεο]

Σε ζωντάνη μετάδοση μέσω διαδικτύου, το βράδυ της Πέμπτης, θα ανατιναχθεί η κορυφή ενός βουνού στις Χιλιανές Άνδεις, προκειμένου να κατασκευαστεί το Ευρωπαϊκό Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (E-ELT), του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) που φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο του κόσμου.

Η έκρηξη στα 3.000 μέτρα θα τινάξει στον αέρα σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνους βράχων σε live μετάδοση μέσω διαδικτύου (στις 19:30 ώρα

Ελλάδος), στο Livestream (new.livestream.com/ESOastronomy) ή στο YouTube (youtube.com/user/ESOobservatory).

Το E-ELT θα έχει διάμετρο 39 μέτρων και θα κάνει παρατηρήσεις στο οπτικό και στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, έχει ήδη βαφτιστεί «το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου προς τον ουρανό». Θα είναι σε θέση να συλλάβει 15 φορές περισσότερο αστρικό φως από οποιοδήποτε άλλο οπτικό τηλεσκόπιο σήμερα λειτουργεί. Οι εικόνες του από το σύμπαν θα είναι 16 φορές πιο καθαρές από αυτές του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ.

Οι αυξημένες αυτές δυνατότητες κάνουν από τώρα τους αστρονόμους να ονειρεύονται τις νέες ανακαλύψεις που θα μπορέσουν να κάνουν, στα βάθη του χώρου και του χρόνου, έως τις εσχατιές του ορατού σύμπαντος. Πιθανότατα επίσης, για πρώτη φορά, θα μπορούν να κάνουν απευθείας οπτικές παρατηρήσεις εξωπλανητών, εν δυνάμει φιλόξενων για ζωή.

Το τηλεσκόπιο, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2022, κατασκευάζεται από μία κοινοπραξία 15 χωρών και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διακρατικές επιστημονικές συνεργασίες στην παγκόσμια ιστορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα