«Τέλος του κόσμου» και τον Ιανουάριο

Αν δεν καταστραφεί η Γη στις 21 Δεκεμβρίου νομίζεις ότι γλίτωσες; Πόσο λάθος κάνεις! Έχουμε γεμίσει άλλωστε με προφητείες για το τέλος του κόσμου.

Με την 21η Δεκεμβρίου, η ημερομηνία που σύμφωνα με τους Μάγια έρχεται το τέλος του κόσμου, να πλησιάζει αρκετοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να σκέφτονται τι θα γίνει αν η προφητεία αποδειχθεί

αληθινή. Κάποιοι άλλοι βέβαια απλά θεωρούν τη προφητεία ως μια φανταστική ιστορία, ενώ ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν εμπορικά το τέλος του κόσμου, με πάρτι! Το θέμα όμως είναι ότι και τίποτα να μη συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου, δεν σημαίνει ότι γλιτώσαμε. Άλλωστε οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι επίσης προαναγγέλλουν το επικείμενο τέλος του κόσμου, το τοποθετούν… τον ερχόμενο Ιανουάριο!

«Κάθε ανθρώπινος πολιτισμός εμφανίζεται ως προσωρινός. Πριν από τις μονοθεϊστικές θρησκείες, οι περισσότεροι πολιτισμοί φοβούνταν ότι οι κύκλοι θα τελειώσουν κάποια μέρα. Πολλά έθιμα ήταν συνδεδεμένα με τον φόβο αυτόν. Ετσι, οι Αζτέκοι θεωρούσαν ότι κάθε 52 χρόνια, ο Ηλιος κινδύνευε να εξαφανισθεί και έκαναν ανθρωποθυσίες για να εξασφαλίσουν την αναγέννησή του», εξηγεί ο ιστορικός Μπερνάρ Σερζάν.

Το θέμα είναι ότι είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο τις θεωρίες καταστροφής δεν τις γλιτώνουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα