Τέλος ο Γολγοθάς των ανέργων – Δρομολογούνται 109.000 νέες θέσεις εργασίας

Η στήριξη 109.000 ανέργων δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση μετά το Πάσχα, με έξι προγράμματα, με σκοπό την ουσιαστική βοήθεια των νοικοκυριών της χώρας.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, περιλαμβάνουν είτε επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είτε κατάρτιση και απασχόληση σε Τοπικά Αναπτυξιακά Προγράμματα (ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ) είτε voucher - «επιταγή εισόδου» από το οποίο πρόγραμμα έχουν ήδη εγκριθεί

οι πρώτες 3.298 θέσεις για φορτοεκφορτωτές λιμένος και ξηράς. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για 12.000 μαθητές στις Επαγγελματικές Σχολές.

Τα έξι προγράμματα είναι:

10.000 θέσεις μέσω ΤΟΠΣΑ- ΤΟΠΕΚΟ12.000 θέσεις για μακροχρόνια άνεργους 25-66 ετών«Επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας για 75.000 νέουςΕπιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργωνΠαρεμβάσεις απασχόλησης – κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμήςΠρακτική άσκηση για 12.000 μαθητές ΕΠΑ.Σ.

Τα προγράμματα που θα προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας εντάσσονται στους τρεις πυλώνες για την καταπολέμηση της ανεργίας που είχε ανακοινώσει δύο μήνες νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και αφορούν συνολικά 444.000 θέσεων εργασίας για ανέργους της διετία 2014-2015.

Ειδικότερα:

Υπό σχεδιασμό

Επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Μέσα από τη δράση αυτή άνεργοι ειδικών κατηγοριών όπως άτομα που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, γυναίκες άνω των 45 ετών, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, καθώς και όσοι είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, θα προσληφθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις, με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Το πρόγραμμα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ωρίμανσης και η προκήρυξη αναμένεται να ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες.Παρεμβάσεις απασχόλησης – κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά και βρίσκεται και αυτό ακόμη στο σχεδιασμό. Αφορά παρεμβάσεις που σχετίζονται με δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης/ δια βίου μάθησης σε συγκεκριμένους κλάδους αιχμής και οικονομίας.

Ξεκινούν άμεσα

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 12.000 προσλήψεις ανέργων 25-66 ετών. Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 12.000 ανέργων, ηλικίας 25-66 ετών. Την Μεγάλη Δευτέρα, μάλιστα, δόθηκε το «πράσινο φως» από τα τρία αρμόδια υπουργεία. Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη 12.000 ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του 3μηνου πριν από την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού. Ωφελούμενοι άνεργοι, που:

Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τουςΈχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισηςΈχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης,Είναι Έλληνες πολίτες ή άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή και ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.Έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και διανύουν το 26ο έτος και 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξης τους από την αρμόδια υπηρεσία

Η επιχείρηση επιχορηγείται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του

Ποσό επιχορήγησης. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα, ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες.

«Επιταγή εισόδου» στην αγορά για 75.000 νέους ηλικίας έως 29 ετών από ιδιωτικές επιχειρήσεις

Προϋποθέσεις

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι νέοι οι οποίοι πληρούν τα εξής:

Α’ κατηγορία:Να είναι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπική ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.Όσοι πληρούν τα δύο παραπάνω κριτήρια και συμμετέχουν σε Επαγγέλματα Επιμελητήρια / ΕνώσειςΒ’ κατηγορία:Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.Για τους άνεργουςΝα συμπληρώσει και να υποβάλλει σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω Διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.grΝα διαφυλάξει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησης του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής της Αίτησης Συμμετοχής» καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.
Keywords
Τυχαία Θέματα