«Τειρεσίας»: Ο άσος στο μανίκι του Σαμαρά

Έναν άσο στο μανίκι φαίνεται ότι κρατά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και σύμφωνα με πληροφορίες θα τον βγάλει στο τραπέζι της πολιτικής σκακιέρας στη ΔΕΘ.

Ελλείψει χρημάτων λοιπόν και αλλοτινών υποσχέσεων παρελθόντων εποχών ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του «Τειρεσία». Με σκοπό τι άλλο; Να δημιουργηθούν επιπλέον κίνητρα και οι κατάλληλες

προϋποθέσεις για επενδύσεις από επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση λοιπόν σύμφωνα με την εφημερίδα «Επενδυτής» επεξεργάζεται σχέδιο για την έξοδο φυσικών και νομικών προσώπων από τη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία. Θα δίνεται δηλαδή η δυνατότητα μιας «δεύτερης ευκαιρίας» στους επιχειρηματίες.

Οι εισηγήσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι θετικές για την προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου. Παράλληλα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα θεωρηθεί και ένα δείγμα καλής πρόθεσης προς την αγορά.

Σήμερα, στη λίστα του Τειρεσία βρίσκονται 1,5 εκατομμύριο περιπτώσεις ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το νέο πιο ελαστικό πλαίσιο του Τειρεσία αποβλέπει στην παύση της «τυφλής» καταχώρησης στο σύστημα προσώπων και επιχειρήσεων που χρωστούν ακόμη και 300 ευρώ.

Τι αλλάζει

Η ένταξη στη λίστα θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι είναι:

- Θεσμοθέτηση «βαθμολογίου» αφερέγγυας συμπεριφοράς. Θα διακρίνει αν ο επιχειρηματίας είναι παλιός ή νέος, πόσες φορές έχει εμφανίσει δυσχέρεια πληρωμής, αν προκύπτει από αλλού ασταθής συναλλακτική συμπεριφορά,

- Αξιολόγηση παραβάσεων βάσει της χαρτογράφησης και κατάταξή τους σε δυο κατηγορίες

- Θέσπιση υποχρέωσης για τις τράπεζες να κρατούν αρχεία οικονομικής συμπεριφοράς επιχειρήσεων, με βάση την αξιολόγηση της καθεμιάς.

- Προτείνεται όταν οφειλή έχει εξοφληθεί στο σύνολό της να την τηρούνται εξ αυτής της αιτίας αρχεία οικονομικής συμπεριφοράς και όσα τηρούνται να διαγράφονται μόλις αποδειχθεί η εξόφληση.

- Για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις προτείνεται να διατηρούνται τα σχετικά αρχεία για το πολύ τέσσερα χρόνια μετά την εγγραφή

- Διαγραφή από τον Τειρεσία με την εξόφλησή τους και μετά την προσκόμιση δικαιολογητικών για σφραγισμένες επιταγές και συναλλαγματικές. Για τις περιπτώσεις υψηλών ποσών και επαναλαμβανόμενης αφερέγγυας συμπεριφοράς, εξετάζεται η τήρηση στοιχείων ανάλογα με το χρόνο και το ποσό της οφειλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα