Τα σενάρια για κυβέρνηση και κόμματα μετά τις Ευρωεκλογές

Μόλις μία εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές έρχεται μία αποκαλυπτική έρευνα που καταγράφει τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα της κάλπης, ανάλογα με το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Η έρευνα έγινε από την εταιρεία PRO RATA και καταγράφεται ότι οι πολίτες δεν εκτιμούν πως θα αλλάξει κάτι στο πολιτικό σύστημα μιας και το 59,2% υποστηρίζει πως η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Από την άλλη πλευρά, το 46,6% θεωρεί ότι το αποτέλεσμα θα επιφέρει

αλλαγές στην ηγεσία των κομμάτων ενώ το 34% θεωρεί πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές. Πιο κοντά στο να υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 49% να το θεωρούν πιθανό, αλλά και εδώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος απαντά «καθόλου/λίγο πιθανό».

Οι απαντήσεις των πολιτών στην έρευνα, έδειξαν ότι προτιμούν τα κόμματα να παραμένουν πιστά στις αξίες τους και την ιδεολογία τους και όχι να κάνουν τα πάντα για την νίκη. Ειδικότερα, το 85,4% εκτιμά ότι δεν είναι επιτυχία η πρώτη θέση στην μάχη της κάλπης και μόνο το 10,6% υποστηρίζει ότι η νίκη είναι σημαντική.

Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές και το κατά πόσον θα υπάρξουν επιπτώσεις στις ηγεσίες των κομμάτων, το 53,4% το θεωρεί απίθανο να συμβεί και το 46,6% εκτιμά πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αρκετά ή πολύ πιθανό. Οι πολίτες βλέπουν πιο ξεκάθαρα τον ανασχηματισμό καθώς το 57,9% το θεωρεί αρκετά πιθανό και ένα 42,1% εκτιμά πως είναι μάλλον απίθανο.

Ποια θα είναι η αποτυχία για τη Νέα Δημοκρατία

Το 38,6% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η μεγαλύτερη αποτυχία για την ΝΔ θα είναι να χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μεγαλύτερη του 3% ενώ το 26,5% θεωρεί αποτυχία την ήττα στις εκλογές. Επιπλέον, ένα 20% εκτιμά πως αποτυχία θα είναι να υπολείπεται σημαντικά από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2012.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση αποτυχίας, το 23,1% θεωρεί πως θα απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα, το 19,5% πως θα ενταθούν οι εσωκομματικές συγκρούσεις, το 19,1% πως θα μετατοπιστεί προς το κέντρο και θα αναζητήσει συμμαχίες με την κεντροαριστέρα, το 19,1% πως δεν θα συμβεί τίποτα, το 10,8% πως θα αμφισβητηθεί η ηγεσία του κόμματος και το 8,3% πως θα μετατοπιστεί δεξιότερα και θα αναζητήσει συμμαχίες με την ακροδεξιά.

Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, θεωρούν δεδομένη την νίκη του κόμματος στις Ευρωεκλογές και εκτιμούν ότι εκείνο που θα ορίσει την επόμενη μέρα είναι η διαφορά του αποτελέσματος από την ΝΔ. Μάλιστα, ένας στους τρεις φαίνεται να περιμένει νίκη με διαφορά μεγαλύτερη των τριών μονάδων.

Το 40% εκτιμά πως σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας θεωρείται δεδομένη η μετατόπιση σε πιο αριστερές και ριζοσπαστικές θέσεις κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με την άποψη πως ένα εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη μετριοπάθεια. Επίσης από την έρευνα φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αισιόδοξοι για δραστικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Οι ψηφοφόροι της Ελιάς θεωρούν σε ποσοστό 45,8% αποτυχία να εξανεμιστεί το εκλογικό ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2012. Σε ποσοστό 35,4% θεωρούν αποτυχία εάν η Ελιά εκλέξει μόνο έναν ευρωβουλευτή.

Σε περίπτωση αποτυχίας, η πλειοψηφία σε ποσοστό 26,9% θεωρεί πως θα γίνει αλλαγή ηγεσίας, 22,1% πως θα επανιδρυθεί νέο κόμμα, το 16,6% πως δεν θα συμβεί τίποτα, το 16,3% πως θα βγει από την κυβέρνηση, το 15,3% θα επανεξετάσει τον συμμαχικό της προσανατολισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα