Τα 6,5 δισ. του Μαρτίου που… αρρωσταίνουν τον Αλέξη Τσίπρα – Θα πληρώσουμε κανονικά, λέει η κυβέρνηση

10:46 2/3/2015 - Πηγή: KoolNews

Η κυβέρνηση μετά από πολλές παλινδρομήσεις και αντιφατικές δηλώσεις επέλεξε τελικά να δηλώσει ότι θα πληρωθούν κανονικά οι υποχρεώσεις της χώρας μέσα στο Μάρτιο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ανέρχονται στο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ.

Βέβαια, το ποσό αυτό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις ανανεώσεις εντόκων γραμματίων, μισθοί, συντάξεις, προμηθευτές, επιστροφές τόκων ανεβάζουν το ποσό στα περίπου

6,5 δισ. ευρώ που όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στα κρατικά ταμεία.

Η πίεση από την πλευρά των δανειστών και κυρίως από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μεγάλη και διαρκώς αυξάνεται καθώς προειδοποιεί ότι κάθε καθυστέρηση στην πληρωμή των χρημάτων θα σημάνει πιστωτικό γεγονός [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που αισθάνεται όλο και περισσότερο το βάρος της θέσης και της ευθύνης του απάντησε: «Θα στύψουμε την πέτρα» ("we shall squeeze blood out of stone") αν χρειαστεί να πληρώσουμε μόνοι μας τις δόσεις προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, αλλά θα το κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο πρακτορείο Associated Press.

Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι την ερχόμενη Παρασκευή το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει πάση θυσία τα πρώτα 300 εκατ. από τα 1,5 δισ. του Μαρτίου προς το ΔΝΤ. Στη συνέχεια, τη Δευτέρα στο Eurogroup o κ. Βαρουφάκης είναι πιθανό να υποβάλει επίσημο αίτημα για επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει μπροστά της.

Αν λάβει την έγκριση, ευελπιστεί να πληρώσει ευκολότερα έτσι άλλα 340 εκατ. την Παρασκευή 13 Μαρτίου στο ΔΝΤ, στη συνέχεια άλλα 560 εκατ. την Τρίτη 16 Μαρτίου και ακόμα 340 εκατ. την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Το ανώτατο όριο έκδοσης εντόκων έχει τοποθετηθεί στα 15 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά χρειάζεται την έγκριση του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αυξηθεί ακόμα και έως τα 25 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις ανάγκες του κράτους χωρίς τα δάνεια της Τρόικας έως τον Ιούνιο.

Παρά το γεγονός ότι το ίδιο είχε συμβεί και τον Ιουνίο του 2012, αυτή τη φορά οι δανειστές μας εμφανίζονται αρνητικοί, εκτός αν η ελληνική πλευρά μπορέσει να διασφαλίσει ότι τα πρόσθετα έντοκα θα αγοραστούν από ξένους επενδυτές και όχι από τις ελληνικές τράπεζες -πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα συγκυρία. Αλλιώς πρέπει να πείσει την ΕΚΤ να δώσει άδεια από την ΕΚΤ ώστε να στηρίξουν οι ελληνικές τράπεζες την ανανέωση εντόκων γραμματίων 1,4 δισ ευρώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Από αυτά τουλάχιστον 700 εκατομμύρια βρίσκονται στα χέρια ξένων θεσμικών επενδυτών που όμως αυτή τη στιγμή απέχουν και θέλουν τα χρήματά τους στο χέρι.

Παράλληλα στο εσωτερικό ταμειακό μέτωπο τον Μάρτιο θα πρέπει να πληρωθούν για μισθούς και συντάξεις 1,55 δισ. ευρώ, για ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, κοινωνική πρόνοια 1,32 δισ. ευρώ, για λειτουργικές- καταναλωτικές δαπάνες και επιχορηγήσεις άλλα 700 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να γίνουν και επιστροφές φόρων 200 εκατ. ευρώ.

Οι συσκέψεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι συνεχείς όπως και οι επαφές με τους αρμόδιους οικονομικούς υπουργούς και κάθε στιγμή επανεκτιμώνται τα δεδομένα προκειμένου να αποφευχθεί το ατύχημα που στοιχειώνει το μυαλό και τον... ύπνο του Αλέξη Τσίπρα.

Μέσα σε όλα αυτά οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της φαντάζουν απλώς το κερασάκι στην τούρτα [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

The post Τα 6,5 δισ. του Μαρτίου που… αρρωσταίνουν τον Αλέξη Τσίπρα – Θα πληρώσουμε κανονικά, λέει η κυβέρνηση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα