Συναγερμός στην Ελλάδα για τον Ιό του Νείλου!

Εγκύκλιο με οδηγίες για την πρόληψη της μόλυνσης των εργαζομένων εξέδωσαν οι αρχές! Για πρώτη φορά λαμβάνονται τέτοια μέτρα στη χώρα μας.

Λίγους μήνες πριν μια έρευνα υποστήριξε ότι ο φόβος και τρόμος της επιστημονικής κοινότητας για ενδεχόμενη επιδημία που θα χτυπήσει με καταστροφικές συνέπειες τις λεγόμενες «δυτικές» ή «αναπτυγμένες» κοινωνίες είναι τα έντομα. Η είδηση είχε αρχικά περάσει στα ψιλά αλλά αυτές τις μέρες που τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου (West Nile Virus-WNV) πληθαίνουν στην Ελλάδα,

οι πληροφορίες εκείνες αρχίζουν και τρομοκρατούν πολύ κόσμο.

Οι αρχές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και το φαινόμενο. Καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας δηλαδή…

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω κουνουπιών τα οποία μολύνονται από άρρωστα πουλιά, σπάνια από μεταγγίσεις ή μεταμοσχεύσεις, αλλά ποτέ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνήθως μετά το τσίμπημα του κουνουπιού-τίγρη μεσολαβούν 2-14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα μολυσμένα κουνούπια συχνά αναπτύσσονται σε νερά που λιμνάζουν για περισσότερες από 4 ημέρες και είναι πιο δραστήρια από το σούρουπο έως το ξημέρωμα. Πισίνες, λίμνες, στέρνες, τάφροι άρδευσης, βαρέλια βροχής, αλλά και θαμνώδεις και δασικές εκτάσεις ευνοούν την ανάπτυξή τους. Ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται όσο πέφτει η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και γι’ αυτό άλλωστε οι περισσότερες λοιμώξεις συμβαίνουν από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης, καλεί τους επιθεωρητές των περιφερειακών υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία, να διεξάγουν ελέγχους σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας όπου απασχολούνται εργαζόμενοι που ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό! Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι αρχές λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα γνωστά σενάρια για την πρόληψη του ιού και είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται ένα τέτοιο μέτρο στη χώρα μας.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, ότι παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν σχετίζονται με το χώρο εργασίας, εντούτοις υπάρχουν κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης όπως είναι: αγρότες, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, μηχανικοί, κηπουροί, δασολόγοι, φύλακες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς, εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και φάρμες… Κίνδυνο διατρέχουν και εργαζόμενοι που εργάζονται σε εργαστήρια όπου χειρίζονται ιστούς ή υγρά που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

 Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, απευθύνει τις παρακάτω συστάσεις προς τους εργοδότες:

1. Παροχή ενημέρωσης προς τους εργαζομένους σχετικά με τις πιθανές πηγές έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης και μόλυνσης από τον ιό, τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια, τα συμπτώματα της μόλυνσης κ.λ.π.2. Εφόσον παρέχονται στους εργαζομένους στολές, να περιλαμβάνονται πουκάμισα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια ως επιλογές. Διαφορετικά να προτρέπονται οι εργαζόμενοι
Keywords
Τυχαία Θέματα