Σύμφωνο γαλάζιας υποκρισίας- Χαμένη στη μετάφραση για το σύμφωνο συμβίωσης η ΝΔ

Και τελικώς, εδοξάσθησαν κρυπτόμενοι. Αυτή η φράση ταιριάζει γάντι σε περισσότερους από 20 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι απουσίασαν από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, με ελάχιστους μόνο να είναι επί της ουσίας δικαιολογημένοι. Κατά τα άλλα, η ΝΔ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη ψηφοφορία για την ιδεολογική υπόσταση του κόμματος, τριχοτομήθηκε, καθώς ελλείψει αυστηρής κομματικής γραμμής, υπήρξαν εκείνοι

που υπηρεψήφισαν έστω και αστερίσκους, αυτοί που είχαν το θάρρος της γνώμης τους και καταψήφισαν και αυτοί που δεν μπήκαν ποτέ στην αίθουσα της Βουλής.

Με αυτά και με αυτά, οι γαλάζιοι βουλευτές αντήλλαξαν και χριστουγεννιάτικες ευχές και πήραν την άγουσα για τις περιφέρειές τους έχοντας υπόψιν πως το…fax έφτασε και επιτέλους, αργά το βράδυ της Τρίτης, ανακοινώθηκαν και τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Δ. Ευγενίδης

Η εικόνα της ΝΔ στη Βουλή έφτανε σε ορισμένες περιπτώσεις στα όρια του ιλαρού. Την ώρα που αρκετοί βουλευτές, 29 συγκεκριμένα, ψήφιζαν όχι στο σύμφωνο συμβίωσης, άλλοι 24+3 (σ.σ. το +3 θα εξηγηθεί παρακάτω) επέλεγαν να μην μπουν στην αίθουσα για να ψηφίσουν, αν και ορισμένοι από αυτούς βρίσκονταν στο κτίριο της Βουλής και έκαναν…περαντζάδες είτε στους διαδρόμους είτε στο εντευκτήριο.

Πιο συγκεκριμένα, οι «θαρραλέοι» 19 που μειοψήφησαν και ψήφισαν επί της αρχής το νομοθέτημα ήταν οι εξής: Γιάννης Πλακιωτάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (καταψήφισε το άρθρο 7), Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χρήστος Δήμας Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Τασούλας και Νίκος Παναγιωτόπουλος (καταψήφισαν τα άρθρα 9, 10, 11). Οι Μάκης Γιακουμάτος και Γιάννης Βρούτσης ψήφισαν «ναι» επί της αρχής και καταψήφισαν τα άρθρα.

Αρνητικά τοποθετήθηκαν οι Άννα Καραμανλή, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγακας, Σάββας Αναστασιάδης, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκοδήμος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης.

Τέλος, οι «κρυπτόμενοι» ήταν Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Κικίλιας,, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Γιώργος Κοντογιώργος, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής (Σερρών) , Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Αντωνιάδης.

Από αυτούς που δεν εμφανίστηκαν, αξίζει να σημειωθεί πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε σοβαρότατο οικογενειακό πρόβλημα, γι’ αυτό δεν εμφανίστηκε στη Βουλή. Πάντως, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, από την εποχή που ο Γιάννης Πλακιωτάκης είχε προαναγγείλει πως θα το υπερψηφίσει η ΝΔ. Την ίδια ώρα βέβαια, δύο βουλευτές της ΝΔ, η Σοφία Βούλτεψη και ο Κώστας Καραγκούνης βρίσκονταν στο στούντιο της ΕΡΤ, σε συζήτηση για τα εσωκομματικά της ΝΔ. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί η απουσία δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή (έφυγε ταξίδι στην Ιταλία για τα Χριστούγεννα) και του Αντώνη Σαμαρά, ενώ και ο μέχρι πρότινος υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης απουσίαζε, καίτοι η θέση του ήταν εναντίον του συμφώνου συμβίωσης.

Τελικά, Μένουμε Ευρώπη;

Το γαλάζιο «κρυφτούλι», όπως ήταν φυσικό προκάλεσε θυμηδία σε γαλάζιους βουλευτές, οι οποίοι υπερψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης. Αν και αναγνώριζαν πως είναι δύσκολο για βουλευτές, ιδίως της επαρχίας, να πάνε στις περιφέρειές τους και να υποστηρίξουν το σύμφωνο, εκτιμούσαν πως τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι στην αίθουσα και να καταγραφεί η ψήφος τους.

Πειστική δικαιολογία από πολλούς από τους απόντες βουλευτές δεν είναι εύκολο να υπάρξει. Είναι μεν κατανοητό πως αρκετοί προέρχονται από συντηρητικές περιφέρειες και λογοδοτούν σε κλειστές κοινωνίες, πλην όμως κατέστη σαφές πως η απουσία τους από τη Βουλή δεν ήταν θέμα τύχης, αλλά προϊόν επιλογής, ανεβάζοντας έτσι ψηλά τον πήχυ της υποκρισίας. Ήταν, άλλωστε, πολλοί εξ αυτών των βουλευτών που πριν από μερικούς μήνες ευαγγελίζονταν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρώπη με πάθος.

Η στάση της ΝΔ και η ιδιότυπη τριχοτόμησή της σαφώς και ανοίγει μια συζήτηση στο εσωτερικό της αναφορικά με την ιδεολογική φυσιογνωμία της κόμματος, ιδίως από τη στιγμή που προσδιορίζεται ακόμα ως η «μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη». «Ο φιλελευθερισμός όμως δεν είναι μόνο τα οικονομικά», έλεγε με νόημα γαλάζιος βουλευτής που υπερψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης, αναδεικνύοντας έτσι την εγγενή αντίφαση που υφίσταται στους κόλπους της ΝΔ, η οποία εμφανίζεται μεν με συνοχή στα οικονομικά θέματα και στην κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, πλην όμως στα κοινωνικά θέματα περνά από διαρκή crash tests και όχι πάντα με επιτυχία.

Τελικά, ήρθε το fax με τα αποτελέσματα

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Γιάννης Τραγάκης ήταν αυτός που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εκλογών στη ΝΔ. Έτσι, έστω και με καθυστέρηση δύο ημερών, όλα τα fax συγκεντρώθηκαν και το κοινό μυστικό επισημοποιήθηκε.
Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 404.078. Ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε 39,8% και 160.823 ψήφους, ο κ. Μητσοτάκης 28,5% και 115.162 ψήφους, ο κ. Τζιτζικώστας 20,3% και 82,028 και ο κ. Γεωργιάδης 11,4% και 46.065 ψήφους.

Τα αποτελέσματα αναγνωρίζονται από όλους τους υποψηφίους, καίτοι ιδίως στο στρατόπεδο Μητσοτάκη υπήρχε δυσαρέσκεια για τη βραδύτητα της διαδικασίας. Πάντως, ερωτήματα γεννώνται ιδίως για την ενσωμάτωση εκείνων των εκλογικών τμημάτων από το λεκανοπέδιο της Αττικής, μιας και δεν τίθεται ζήτημα δυσκολίας εξεύρεσης μηχανήματος…fax για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

The post Σύμφωνο γαλάζιας υποκρισίας- Χαμένη στη μετάφραση για το σύμφωνο συμβίωσης η ΝΔ appeared first on KoolNews.

Keywords
μετάφραση, μετάφραση, ντορα μπακογιαννη, γιαννης κεφαλογιαννης, αδωνις γεωργιαδης, ψηφοφορία, βουλη, ολγα, χατζηδακης, αδωνις, σαμαρας, ΕΡΤ, Χριστούγεννα, θυμηδία, υφίσταται, τσιπρας, crash, fax, ψηφοδελτια, Αντωνης Σαμαρας, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κικιλιας, γκιουλεκας, κακλαμανης, χριστουγεννιατικες βιτρινες, αλλαγη ωρας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, κωστας καραμανλης, φιλελευθερισμος, αποτελεσματα, βουλευτες, ελενη, χριστουγεννιατικες ευχες, ευχες, θαρρος, θεμα, ιταλια, ωρα, ανδριανος, αδωνις, αρθρα, αρθρο, αξιζει, αννα, βλαχος, βοριδης, βραδυ, γεωργια, ευκολο, αιθουσα, ευρω, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ευρωπη, ιδια, υφίσταται, θυμηδία, εικονα, κυβερνηση, κτιριο, μαξιμος, μηνες, μυστικο, μητσοτακης, μιλτιαδης, μαρια, νικη, νικητας, νοημα, ντορα, παντα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ορια, παθος, σαββας, συγκεκριμενα, συζητηση, σοφια, φυσικο, χρηστος, ψηφοφορία, crash, δημητρης, fax, ιδιαιτερα, κωστας, ταξιδι, θανασης, θεματα
Τυχαία Θέματα