Συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές τον Ιούνιο βλέπουν Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε την Τρίτη ότι περιμένει πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αστάθεια στην Ευρώπη.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης πως η Ελλάδα

πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες της αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ωστόσο πως μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη «δεν αποτελεί επιλογή».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει κατηγορηματικά στο περιοδικό «Politico» ότι «μπορεί να είμαστε έτοιμοι για όλων των ειδών τα γεγονότα, αλλά αποκλείω 100% το Grexit. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό τη Δευτέρα επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα έχουν δοκιμάσει τις αντοχές του, ωστόσο παρατηρεί ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται κάποια πρόοδος. Πάντως, ο δρόμος για μια συμφωνία είναι ακόμη μακρύς, αναφέρει.

Παρά ταύτα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει αισιόδοξος. Όχι τόσο επειδή υπάρχουν απτά σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις, όσο επειδή το εναλλακτικό σενάριο θα ήταν «πέραν κάθε φαντασίας», όπως λέει [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Εκ παραλλήλου, η Goldman Sachs αναφέρει πως οι συζητήσεις θα φτάσουν μέχρι τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ιούνιο.

Ο οίκος σημειώνει την κρισιμότητα της περιόδου λόγω και των υποχρεώσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και τη μετακύλυση εντόκων γραμματίων 9 δισ. ευρώ.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι τελικά θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή τα ρίσκα έχουν αυξηθεί και για τις υπόλοιπες οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, καθώς και για ένα πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Πάντως, σημειώνεται πως ένα πιστωτικό γεγονός δεν συνεπάγεται και ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ.

Επίσης, η Citi θεωρεί πως επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έχει πολύ μικρές πιθανότητες και εκτιμά ότι αυτή θα επιτευχθεί μεταγενέστερα, πλησιάζοντας προς το τέλος Ιουνίου. Ακόμα, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

The post Συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές τον Ιούνιο βλέπουν Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα