Στροφή στην καθημερινότητα για τον Σαμαρά – Τα προβλήματα του πολίτη στην κυβερνητική ατζέντα

Μηνύματα με κύριους παραλήπτες την Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και όσους υπονομεύουν την κυβερνητική σταθερότητα με λαϊκιστικές κορώνες έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς εγκαινιάζοντας την Αγορά του Καταναλωτή στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών στου Ρέντη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιχαηλίδης

Η επίσκεψη αυτή καθεαυτή άλλωστε ήταν ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμού καθώς είναι η πρώτη φορά εδώ και 52 χρόνια λειτουργίας, που πρωθυπουργός επισκέπτεται

την Αγορά. Με την επίσκεψη αυτή ο πρωθυπουργός θέλησε να περάσει το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν ασχολείται μόνο με απόλυτους αριθμούς αλλά μεριμνά και για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η φράση του για το τρίπτυχο το οποίο η Πολιτεία θέλει να πετύχει. «Κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ανάπτυξη», είναι ο στόχος μας είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν περικυκλωμένος από φωτογράφους –μάλιστα έκανε και έναν αστεϊσμό λέγοντας πως ούτε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε τόσους-, σκοπός της Πολιτείας είναι να βοηθήσει τον αδύναμο πολίτη με νοικοκύρεμα του Δημοσίου και χωρίς δανεικά. Στα λόγια αυτά διακρίνει κανείς την προσπάθεια του πρωθυπουργού να διακηρύξει σε όλους τους τόνους πως η χώρα δεν πρέπει να συνεχίσει να δανείζεται και το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη να γίνει πλέον κανόνας και όχι εξαίρεση.

1 από 8 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Παράλληλα τόνισε πως ο πολίτης πρέπει να απολαμβάνει φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες γεγονός που συνιστά το πραγματικό κοινωνικό κράτος. Παραδέχθηκε ωστόσο πως «πολλές φορές το Δημόσιο δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς όπως είπε βήμα-βήμα η χώρα πηγαίνει όλο και καλύτερα. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να θυμηθούν πού βρισκόταν η Ελλάδα πριν από 16 μήνες και σε ποια κατάσταση βρισκόταν.

Άλλη μία «πληγή» για τους πολίτες την οποία και σχολίασε ο πρωθυπουργός ήταν και η ακρίβεια η οποία όπως είπε πρέπει να καταπολεμηθεί, κάτι το οποίο και γίνεται, καθώς όπως είπε γίνονται κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Μερικές από αυτές σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντώνη Σαμαρά είναι το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ενοποίηση φορέων και το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές.

Άλλωστε η Αγορά του Καταναλωτή κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ωράριό της χαρακτηρίζεται ευέλικτο καθώς θα λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 17:00 εξυπηρετώντας πολύ κόσμο, ενώ θα είναι ανοικτή επτά ημέρες της εβδομάδα. Εκεί οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα όπως κρέας, ψάρια, λαχανικά, φρούτα και ψωμί τόσο σε τιμές λιανικής όσο και σε χονδρικής. Η οικονομία μάλιστα θα είναι τέτοια για τους πολίτες καθώς τα προϊόντα στα καταστήματα θα είναι από 40% έως και 50% πιο φθηνά από την αγορά. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της απευθείας διάθεσης τους από τους παραγωγούς και τους χονδρεμπόρους. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό θα διατίθενται σε μικρές συσκευασίες κατάλληλες για νοικοκυριά.

Μαζί με τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια παρευρέθηκαν και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Ο πρώτος μάλιστα παρέλαβε και μία επιταγή 851.360 ευρώ ως τελευταία δόση από το συνολικό ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ που αποδίδει ο Οργανισμός ως επιστροφή κεφαλαίου στο ελληνικό δημόσιο μια και ο Οργανισμός έχει καταφέρει να γυρίσει σε κερδοφορία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε στην τελετή των εγκαινίων: «Μεγαλύτερη υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε τους καταναλωτές. Με το άνοιγμα της αγοράς του Καταναλωτή οι πολίτες θα δουν όφελος στην τσέπη τους αφού θα μπορούν να ψωνίζουν σε τιμές χονδρικής». Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως από πλευράς Πολιτείας υπάρχει η πρόθεση προκειμένου να ανοίξει άλλη μία τέτοια παρόμοια αγορά και στην Θεσσαλονίκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντεπίθεση

Στον απόηχο της σημαντικής αυτής επίσκεψης η Αξιωματική Αντιπολίτευση έκανε λόγο για προσπάθεια ωραιοποίησης από τον Αντώνη Σαμαρά της πραγματικότητας, μίας πραγματικότητας η οποίας σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με «τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα». Η Αξιωματική Αντιπολίτευση προκειμένου να μην «χαριστεί» στην κυβέρνηση και να μην αφήσει να φανεί η κίνηση Σαμαρά σαν μία κίνηση κοινωνικού χαρακτήρα επεσήμανε τα προβλήματα που εντοπίσει στην ελληνική κοινωνία κάνοντας λόγο για χιλιάδες λουκέτα και υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

«Στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη λαχαναγορά του Ρέντη, καταγράφεται για μια ακόμη φορά η τεράστια απόσταση που τον χωρίζει από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα», παρατήρησε η Κουμουνδούρου για να προσθέσει:

«Τη στιγμή που η φτώχεια και η ανεργία φτάνουν σε πρωτοφανή επίπεδα, η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, ενώ τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, ο κ. Σαμαράς επαίρεται για τις κυβερνητικές επιτυχίες».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα