Στρίβειν δια…της προ ημερησίας- Αντιπερισπασμός Τσίπρα που βάζει τη διαπλοκή πάλι στο επίκεντρο

«Την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης». Έτσι ξεκινά την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τη διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή,

με αφορμή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, αλλά και την ανεξέλεγκτη πλέον κόντρα Μαξίμου-ΔΟΚ. Φυσικά, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού σε μια περίοδο που το προσφυγικό έχει ξεφύγει από τον κυβερνητικό έλεγχο και η οικονομία δοκιμάζεται, με τους δανειστές να ζητούν εκ νέου σκληρά μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση, αποτελεί έναν πρώτης τάξεως ελιγμό του Μεγάρου Μαξίμου, τόσο για να αλλάξει το focus της επικαιρότητας όσο και για να χτυπήσει τη ΝΔ στο αδύνατο σημείο της, κατά τη θεώρηση των κυβερνητικών παραγόντων.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Οι εικόνες από την Ειδομένη αποδεικνύουν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Παρά τη μείωση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά, η κατάσταση στο προσφυγικό παραμένει τεταμένη. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ έλεγε πως η απόφαση για κλείσιμο των συνόρων ήταν ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και όχι μονομερής κίνηση. Παράλληλα, η οικονομία παραμένει στάσιμη, με τους υπουργούς της κυβέρνησης να παλεύουν να βρουν τη χρυσή τομή με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό όμως η κυβερνηση επιλέγει, ιεραρχώντας προφανώς τις προτεραιότητές της, να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέματα την κατάσταση στη δικαιοσύνη, αλλά και τις προεκτάσεις στη διαπλοκή που το Μαξίμου έχει αναγάγει σε σημαία.

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό για την κυβέρνηση momentum, ο κ. Τσίπρας ζητά αυτού του είδους την κοινοβουλευτική συζήτηση, εκτιμώντας πως ο ίδιος θα έχει το πλεονέκτημα έναντι του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, μιας και η επίκληση της διαπλοκής είναι σχεδόν μόνιμη επωδός όσον αφορά την κριτική της κυβέρνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως εκτιμούν, πάντως, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, με τους οποίους συνομίλησε το KoolNews.gr, η συζήτηση δεν θα είναι κενή περιεχομένου. Αναμένεται να γίνει σε πολύ υψηλούς τόνους και δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι των συνεχών χτυπημάτων από τον ΔΟΛ, να προβεί και σε άλλες αποκαλύψεις. Άλλωστε, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η στοχοποίηση του εκδοτικού συγκροτήματος, το οποίο πλέον βλέπουν ως διαπρύσιο κήρυκα της διαπλοκής, ενισχύει το «ηθικό πλεονέκτημά» τους, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως συγκολλητική ουσία για αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι μπορεί να έχουν δεύτερες σκέψεις, αναφορικά με τα δύσκολα νομοσχέδια που θα έρθουν (;), προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. «Θέλετε να μας ρίξει η διαπλοκή;», είναι το άτυπο μήνυμα που εκπέμπει, μεταξύ άλλων, το Μέγαρο Μαξίμου προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συζήτηση που ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αποσπάσει ασμένως το χειροκρότημα των βουλευτών του.

Πάντως, η ΝΔ δεν πρόκειται να προσέλθει στη συζήτηση με απολογητική διάθεση. Τουναντίον μάλιστα. «Ο κ. Τσίπρας αναζητά οδούς διαφυγής. Στη συζήτηση αυτή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα προσέλθει απολογούμενος. Η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής»,, αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της ΝΔ. Κατά τις πληροφορίες του KoolNews.gr, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προς ώρας να επιμείνει στην κλήση του κ. Παπαγγελόπουλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στη συνέχεια και με δεδομένα τα όσα θα έχει πει, θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεπώς, σκέψεις για τυχόν πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μπαίνουν στον πάγο, την ώρα που και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης (Παραπολιτικά FM) δήλωνε πως, αν προκύψει ζήτημα για πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, αυτό θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στην ΚΟ της ΝΔ. Ως προς τη συζήτηση στη Βουλή, από τη ΝΔ σχολιάζουν grosso modo πως οι καταγγελίες που έχουν γίνει είναι ιδιαίτερα σοβαρές και πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εμφανίζεται από απολογούμενος τιμητής.

Τέλος, αναφορικά με τα διαδικαστικά της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, το θέμα θα τεθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων (σήμερα) και θα βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία την επόμενη εβδομάδα, με την Τρίτη να είναι μια ισχυρή υποψηφιότητα ως μέρα διεξαγωγής.

The post Στρίβειν δια…της προ ημερησίας- Αντιπερισπασμός Τσίπρα που βάζει τη διαπλοκή πάλι στο επίκεντρο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα