Στουρνάρας: Το 2014 η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές, δεν υπάρχει Τρίτο Μνημόνιο

Με τρομερή αισιοδοξία φαίνεται να αντιμετωπίζει πλέον την καστάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα - και ιδιαιτέρως την οικονομική - ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση για επόμενη δανειακή σύμβαση ο κύριος Στουρνάρας

σχολίασε με νόημα: «Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει Τρίτο Μνημόνιο».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News και την συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Στουρνάρας αποκλείεται το ενδεχόμενο τρίτου Μνημονίου για τη χώρα κάτι που φυσικά σημαίνει την εμφάνιση της Ελλάδας στις αγορές στο β' εξάμηνο του 2014, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή».

Όσο για τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών ο υπουργός τόνισε πως θα πρέπει να αναμένονται από το 2016 και μετά αφού «δεν θα υπάρξει άλλο φορολογικό σύστημα. Οι κώδικες που περάσαμε από τη Βουλή, έχουν επιφέρει μεγάλη απλοποίηση», ενώ σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου δήλωσε ότι για περιπτώσεις όπως ΦΠΑ εστίασης, πλειστηριασμούς κλπ οι δανειστές «δεν ήταν ευτυχείς» και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν ισοδύναμα. Τέλος, τόνισε πως δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αλλά το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017, στο οποίο θα περιγράφονται ενδεικτικά τα μέτρα μέσω των οποίων θα καλυφθεί τυχόν δημοσιονομικό κενό.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το δημοσιονομικό κενό είναι «κάτω από το 1 δισ. ευρώ σήμερα», όμως έχουν γίνει αρκετές προτάσεις για την κάλυψή του και «πολλές εξ αυτών είναι από την πλευρά των εσόδων και εφάπαξ, αλλά από την άλλη πλευρά το επιχείρημά μας είναι ότι και πολλές δαπάνες είναι εφάπαξ».

H συζήτηση για τη μείωση του χρέους, εκτιμά πως θα ξεκινήσει πριν τις ευρωεκλογές και ολοκληρωθεί μετά απ’ αυτές. Κατά την διάρκεια αυτών η Ελλάδα θα επιδιώξει «μια σημαντική μείωση επιτοκίων και μια σημαντική μετατόπιση προς το μέλλον των χρεωλυσίων».

Όσο για το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, ο Γιάννης Στουρνάρας, επιμένει ότι τυχόν μείωση του ΕΦΚ θα οδηγούσε σε έξαρση λαθρεμπορίου και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα τεθεί καν ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. «Έχω άριστες σχέσεις με πολλούς βουλευτές, ακόμα και με όσους κάθε τόσο μπορεί να διαφωνούν. Όμως, πιστέψτε με κάνω μια πολύ δύσκολη δουλειά, που την επιβάλουν η πατρίδα μου και η συνείδησή μου. Πάντως σάκος του μποξ δεν αισθάνομαι», απαντά ο υπουργός Οικονομικών. Από την άλλη, όσο για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ξεκαθαρίζει πως παραμένουν ίδιες «σε απόλυτο βαθμό», ενώ δεν του έχει περάσει ποτέ από το μυαλό καν η σκέψη να παραιτηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα