Στουρνάρας: Θα ελέγχουμε Έλληνες και ξένους πολιτικούς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Στο στόχαστρο των ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος βρίσκονται χωρίς εξαιρέσεις Έλληνες και αλλοδαποί πολιτικοί, όπως επίσης και οι συγγενείς τους διαμηνύει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά από ερώτηση που είχε κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών για την ανάγκη να ερευνηθούν Έλληνες πολιτικοί και συγγενείς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος,

ο υπουργός Οικονομικών παίρνει σαφή θέση μέσω έγγραφη απάντηση που απέστειλε ο ίδιος στη Βουλή. Σύμφωνα με τη γραπτή απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα στην βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετεί στη θεσμική εξίσωση ημεδαπών και αλλοδαπών πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων.

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε ότι με τον Ν. 3691/2008 για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» οι τραπεζικοί υπάλληλοι οφείλουν να ελέγχουν κάθε ύποπτο πελάτη που εντάσσεται στις «ομάδες υψηλού κινδύνου», ανάμεσα στους οποίους είναι αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων, κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί κ.λπ. Όμως με τον νόμο 3691/2008 είχαν εξαιρεθεί όσα πολιτικά πρόσωπα είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα, επομένως όλοι οι Έλληνες πολιτικοί και οι οικογένειες και συνεργάτες τους. Όπως υπογραμμίζει ο Γιάννης Στουρνάρας στο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «η διάκριση που υπήρχε υπέρ των εγκατεστημένων στην Ελλάδα πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων, ως προς τα εφαρμοζόμενα μέτρα δέουσας επιμέλειας, καταργήθηκε ήδη, δυνάμει του άρθρου 74 παρ. 5 του Ν. 4170/2013».

Κατά συνέπεια, στην κατηγορία των «πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων», όπως αυτά ορίζονται αναλυτικά στο άρθρο 22 παρ. 1 του Ν. 3691/2008, εντάσσονται πλέον τόσο τα αλλοδαπά όσο και τα ημεδαπά σχετικά πρόσωπα, για τα οποία ανεξαιρέτως προβλέπεται η εφαρμογή αυξημένων μέτρων δέουσας επιμέλειας εξαιτίας των δυνατοτήτων και, κατ΄επέκταση, των κινδύνων που άπτονται της πολιτικής φύσης της θέσης τους». Σημειώνει επίσης ότι «με την τροποποίηση αυτήν, η χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις αναθεωρημένες συστάσεις της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force- F.A.T.F.) που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2012».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα