Στο ιστορικά χαμηλό 0,50% το επιτόκιο της ΕΚΤ

16:16 2/5/2013 - Πηγή: KoolNews

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μείωσε το βασικό της επιτόκιο χορηγήσεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%.

Οι αναλυτές περίμεναν, σε γενικές γραμμές, τη μείωση των επιτοκίων. Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, φαινόταν έντονα προβληματισμένος με το γεγονός ότι οι συνθήκες δανεισμού στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας παραμένουν δύσκολες.

Το βασικό επιτόκιο,

που προηγουμένως βρισκόταν στο 0,75%, αφορά πρωτίστως τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs), δηλαδή έκτακτα δάνεια διάρκειας έξι μηνών έως τριών ετών, που διαθέτει η ΕΚΤ προκειμένου να παραχωρήσει ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου.

Συνεπώς, το βασικό επιτόκιο εμμέσως επηρεάζει την πιστωτική πολιτική του τραπεζικού κλάδου, αλλά και τα επιτόκια δανεισμού που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και πολίτες.

Παράλληλα, σε ιστορικό χαμηλό μειώθηκε και ένα ακόμα από τα τρία σημαντικά επιτόκια που τηρεί η Ευρωτράπεζα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Marginal lending facility), που καταπέφτει στο 1,00%.

Τέλος, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Deposit facility), παραμένει αμετάβλητο στο 0%.

Έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης για τη μείωση των επιτοκίων, το ευρώ ενισχύθηκε έως τα επίπεδα των 1,3204 δολαρίων, έναντι των 1,3149 δολαρίων όπου κινούνταν προηγουμένως.

Keywords
Τυχαία Θέματα