Στο ΑΚΕΛ το αποφάσισαν- Θέλουν λίρα και έξοδο από το ευρώ

Μια ημέρα πριν την ψήφιση του μνημονίου και των μέτρων από την κυπριακή βουλή, το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία προτείνει την έξοδο από το ευρώ ως τη μόνη λύση για την Κύπρο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος,

η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης ειδικών, η οποία έδειξε ότι τα μέτρα και η συνακόλουθη ύφεση δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης της οικονομίας. Έτσι η πρόταση του κόμματος κάνει λόγο για «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την ΚΕ του ΑΚΕΛ:

«1. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το οικονομικό αλλά κυρίως το πολιτικό μέλλον της.

2. Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την κυπριακή οικονομία. Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, και ευρύτερα στην οικονομία, και η συνακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης συνομολόγησης «νέων μνημονίων.

3. Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που είχαμε ενώπιόν μας, τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ». Στην ανακοίνωση αναγνωρίζεται επίσης ότι αυτή η έξοδος είναι επίσης μια επώδυνη επιλογή αλλά, όπως αναφέρει, οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες. Για αυτό προτείνει «γόνιμο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο» και δημοψήφισμα. Ακόμη καλεί τον κυπριακό λαό να διαδηλώσει αύριο έξω από την κυπριακή βουλή, την ώρα της συζήτησης και ψήφισης του μνημονίου για «να στείλει ηχηρό μήνυμα αντίστασης απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης και της 25ης Μαρτίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα