Στις ευρωεκλογές τα 700 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλέονασμα του προϋπολογισμου

Στην πραγματοποίηση των ευρωεκλογών θα διατεθεί το σημαντικότερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Μάλιστα σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το ποσό που θα δαπανηθεί για τον σκοπό αυτό θα φθάσει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση, θα είναι μεγαλύτερο των 812 εκατ. ευρώ, ποσό που στην αρχή ήταν το αναμενόμενο και το επιθυμητό.

Για την ακρίβεια το πλεόνασμα αγγίζει τα 900 εκατ., ίσως

και το 1 δισ. ευρώ καθώς:

ο στόχος για φέτος ήταν μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα καιτο Μνημόνιο επιτρέπει τη διανομή του 70% του υπερβάλλοντος του στόχου πλεονάσματος

Έτσι, θα είναι εφικτό η κυβέρνηση να κάνει παροχές 700 εκατ. ευρώ, από την στιγμή που η Eurostat επιβεβαιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 23 Απριλίου, ένα μήνα δηλαδή πριν από τις Ευρωεκλογές, με ημερομηνία την 25η Μαΐου.

Μάλιστα, κατ' επανάληψη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει αναφερθεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει κατά γράμμα τη σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι η δέσμευση ισχύει στο ακέραιο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίησή της μόλις επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Παρά ταύτα , η Τρόικα βλέπει με επιφυλάξεις τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ειδικά εάν πρόκειται για παροχές μόνιμου κι όχι εφάπαξ χαρακτήρα (π.χ. μια αύξηση στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στους ένστολους). Κι αυτό γιατί το υπερβάλλον πλεόνασμα μιας χρονιάς δεν εγγυάται την επίτευξή του και τα επόμενα έτη. Πολλώ δε μάλλον όταν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα γίνονται όλο και πιο φιλόδοξοι χρόνο με τον χρόνο. Έτσι, από 0% του ΑΕΠ το 2013 διαμορφώνεται στο 1,5% φέτος, στο 3% το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. Ωστόσο, επιδιώκοντας προφανή πολιτικά οφέλη εν όψει των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διανομή του πλεονάσματος . Έτσι, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τις στοχευμένες παρεμβάσεις που θα συμφωνήσει με την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα