Στήνουν τον Φιλιππίδη στον τοίχο: Πόρισμα-φωτιά για αδήλωτα ποσά και προετοιμασία διαφυγής

Στον τοίχο φαίνεται πως «στήνεται» ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, για τον οποίον το πόρισμα-καταπέλτης της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, δείχνει να έχει ποσά τα οποία δεν δύνανται να δικαιολογηθούν.

Παράλληλα φαίνεται πως ερωτηματικά προκύπτουν για ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις

ότι διαθέτει χρηματικά ποσά σε τόπους και σε μορφή που δεν είναι ακόμα γνωστή, καθώς προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση για το οικονομικό έτος 2011 και εξής, ότι διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα. Την ίδια ώρα παρατίθενται συγκεκριμένα ποσά τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, ενώ ορισμένα από τα περιουσιακά του στοιχεία χαρακτηρίζονται «γκρίζα». Αυτά μάλιστα σύμφωνα με το πόρισμα αποτελούσαν την «προπαρασκευή για τη διαφυγή του στο εξωτερικό σε χρόνο που ο ίδιος θα αποφασίσει».

Γίνεται μάλιστα λόγος για φυλάκισή του η οποία θα προκύψει από τον έλεγχο των στοιχείων του ενώ τον καθιστούν ύποπτο για να διαφύγει στο εξωτερικό. Όσον αφορά το άνοιγμα των λογαριασμών, αυτοί είναι έξι ενώ το πόρισμα-«φωτιά» τους καταγράφει έναν έναν. Σε αυτά εντοπίζονται καταθέσεις και εμβάσματα κυρίως τα τελευταία χρόνια που ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ!

Τι έδειξε ο έλεγχος στους λογαριασμούς

Α. Από την ανάλυση του υπ' αριθ. 129024 τραπεζικού λογαριασμού, προέκυψε ότι:

Την 29-7-2008, πιστώθηκε προϊόν εμβάσματος ύψους 1.048.055,80 ευρώ με αποστολέα την εταιρία Benson Holdings Corp., με έδρα στην Λιβερία και εντολή της Τράπεζας Banque Privee BCP (Suisse) S.Α. στην Ελβετία. Σημειώνεται δε ότι η τελευταία Τράπεζα ανήκει στον όμιλο BCP, στον οποίο ανήκει και η Τράπεζα Millennium.Την επόμενη ημέρα, ήτοι την 30-7-2008, ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός πιστώθηκε με το συνολικό ποσό των 626.160 ευρώ, τα οποία αποτελούσαν το προϊόν είσπραξης δύο (2) επιταγών ύψους 423.181 ευρώ και 202.979 ευρώ, αντίστοιχα. Οι επιταγές εξοφλήθηκαν με χρέωση του υπ΄ αριθ. 3403970 τραπεζικού λογαριασμού που τηρούσε η Κορίνα Φασουλή -Γραφανάκη στην Τράπεζα Millennium. Από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης προκύπτει ότι ενδεχομένως τα ανωτέρω ποσά προέρχονται από πώληση μετοχών της εταιρίας ΚΥΚΛΟΣ ΑΕ. Αναμένεται η προσκόμιση των παραστατικών από τη ΔΟΥ Κηφισιάς προκειμένου να τεκμηριωθεί η αγοραπωλησία.Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός (129024) τροφοδοτήθηκε από τον λογαριασμό της εταιρίας First Financial Securities Broker, μέσω τριών (3) εμβασμάτων, με το συνολικό ποσό των 3.273.200 ευρώ. Με βάση δε την δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Αγγέλου ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ για το οικονομικό έτος 2009, προκύπτει ότι ο εν λόγω φορολογούμενος αποκόμισε 3.283.500 ευρώ από την πώληση μετοχών της εταιρίας First Financial Bank Montenegro (FFB). To ποσό των 3.273.200 ευρώ. πιστώθηκε μέσω τριών (3) εμβασμάτωνΤην 24-11-2008, πραγματοποιήθηκε κατάθεση τραπεζικής επιταγής ύψους 1.298.000 ευρώ* όσον αφορά τα στοιχεία ταυτότητας του εκδότη, αναμένεται η σχετική απάντηση της Τράπεζας.

Επισημαίνεται δε ότι από τα δηλωθέντα ποσά στη δήλωση εισοδήματος του οικονομικού έτους 2009 και τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτε, αναντιστοιχία. Ειδικότερα, από τα συνολ,κά εισοδήματα, ήτα, 4.551.979 ευρώ, προκύπτει εισόδημα από τόκους συνολικού ύψους 467.648,32 ευρώ. εισόδημα από αμοιβές Δ.Σ. 36.153,68 ευρώ και τέλος εισόδημα από πώληση μετοχών 4.048.177 ευρώ. Σύμφωνα με τις ανωτέρω καταθεσεις χρηματικών ποσών στον υπ' αριθμ. 129024 προσωπικό λογαριασμό που τηρεί στην τράπεζα Millennium Bank, συνολικού ύψους 6.042.436,8 ευρώ (1.048.055.80 ευρώ, 423.181 ευρώ. 3.273.200 ευρώ και 1.298.000 ευρώ) προκύπτει διαφορά ύψους 1.490.457,8 ευρώ (6.042.436,8 -4.551.979) και επιπλέον της διαφοράς των τόκων που προσμετράται συνολικού ύψους 467.648,32 ευρώ, διότι δεν μπορεί να κατατέθηκε με τα ανωτέρω εμβάσματα - επιταγές.

Β. Από τον έλεγχο του υπ' αριθ. 12235182 τραπεζικού λογαριασμού, προέκυψε ότι την 19-2-2010, πραγματοποιήθηκε κατάθεση τραπεζικής επιταγής ύψους 300.000 ευρώ- όσον αφορά τα στοιχεία ταυτότητας του εκδότη, αναμένεται η σχετική απάντηση της Τράπεζας.

Γ. Από τον έλεγχο του υπ' αριθ. 12234043 τραπεζικού λογαριασμού, προέκυψε ότι την 16-11-2010, πιστώθηκε μέσω εμβάσματος με το ποσό των 2.599.990 ευρώ. Αποστολέας του εμβάσματος ήταν ο ίδιος ο Άγγελος ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ και εντολέας η Τράπεζα Banque Privee BCP (Suisse) S.A. στην Ελβετία. Βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους, το συγκεκριμένο έμβασμα φαίνεται να δικαιολογείται από την πώληση χαρτοφυλακίου στην αλλοδαπή.

Δ. Από τον έλεγχο του υπ' αριθ. 14952528 τραπεζικού λογαριασμού προέκυψε ότι την 17-4-2012, πιστώθηκε μέσω εμβάσματος με το ποσό των 100.000 ευρώ. Αποστολέας του εμβάσματος ήταν ο ίδιος ο Αγγελος ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ και εντολέας η Τράπεζα HSBC Private Bank (Suisse) S.A. στην Ελβετία.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης, βρίσκεται στο εξωτερικό και δήλωσε ότι με την επιστροφή του στην Ελλάδα θα δώσει εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη, ενώ έκανε λόγο για "θάνατο της Ανάπτυξης", καθώς διώκεται η επιχειρηματικότητα και κανένας πλέον δεν θα βάζει την υπογραφή του σε δάνειο.

Σημαντικά ποσά που δεν μπορούν να διασταυρωθούν

Συμπερασματικά, η εισαγγελέας αναφέρει ότι «από τον έλεγχο των ανωτέρω τραπεζικών λογαριασμών του Αγγελου Φιλιππίδη προκύπτει ότι από το έτος 2008 ώς το 2012, αυτοί (οι λογαριασμοί οι οποίοι και αναφέρονται λεπτομερώς) έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικά ποσά, ορισμένα από τα οποία δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των οικείων ετών, ενώ επιπρόσθετα έχουν μέχρι σήμερα άγνωστη προέλευση».

Το πόρισμα συνεχίζει αναφέροντας πως ο Άγγελος Φιλιππίδης εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητά του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προκειμένου να «να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων (Λαυρεντιάδη, Γριβέα και Κοντομηνά) προς την κατεύθυνση δημιουργίας πλούτου σε αυτούς, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».

Σύμφωνα με το πόρισμα

«Συμπερασματικά, από τον έλεγχο των ανωτέρω προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών του Αγγέλου ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ προκύπτει ότι από το έτος 2008 μέχρι και το 2012, αυτοί έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικό ποσα, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των οικείων ετών, ενώ επιπρόσθετα έχουν μέχρι σήμερα άγνωστη προέλευση (επιταγές).

Τέλος σημειώνεται, ότι ο Άγγελος ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, έχει συστήσει από κοινού, μεταξύ άλλων, με τον Μάριο ΒΑΡΟΤΣΗ, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών του Τ.Τ. και Πρόεδρο της Υπό-Επιτροπής Επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα (εισηγητικό όργανο του Τ.Τ.) (με ποσοστό 36% και 19,6% αντίστοιχα), την εταιρία με την επωνυμία «Master Holdings AD», με έδρα στο Μαυροβούνιο και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών (στην αγγλική: Industry: consumer services, sector: travel and leisure, subsector: gambling), σε χρονικό σημείο που δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς, αλλά πάντως εν ενεργεία τουλάχιστον από το έτος 2010 [βλ. αντίγραφο εκ της επίσημης ιστοσελίδας www.montenegroberza.com].

Εκ των ανωτέρω στοιχείων, συνάγεται ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί του ότι ο προαναφερόμενος πρώην Πρόεδρος του Τ.Τ., Αγγελος ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, διαθέτει χρηματικά ποσά σε τόπους και με μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστή, καθώς όπως προκύπτει από την φορολογική του δήλωση για το οικονομικό έτος 2011 και εξής διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό. Επιπλέον, η ανωτέρω υποδομή του εν λόγω προσώπου στην αλλοδαπή, το εύρος της οποίας -λόγω της φύσεως των επίμαχων ευρημάτων αλλά και των εγγενών αδυναμιών του συστήματος αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με τις αλλοδαπές δικαστικές αρχές- δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί στο σύνολό του, συνιστούν παράλληλα, κατά την άποψή μας, και προπαρασκευή για τη διαφυγή αυτού στο εξωτερικό σε οποιοδήποτε χρόνο κρίνει ο ίδιος αναγκαίο. Η υποδομή αυτή είναι βέβαιο, από τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, ότι εξακολουθεί να υφίσταται. Τα ανωτέρω, καθιστούν το πρόσωπο αυτό όχι μόνον ύποπτο φυγής, από το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα διαπιστώσει ότι τα συγκεντρωθέντα σε βάρος του στοιχεία από την Δικαιοσύνη θα μπορούσαν να κριθούν ικανά να τον οδηγήσουν στην φυλακή, αλλά και ύποπτο τέλεσης νέων εγκλημάτων ή παρέμβασης και αλλοίωσης της πραγματικής κατάστασης (λ.χ. με την μετακίνηση χρηματικών ποσών, την απόκρυψή και, εν τέλει, ανάσχεση του εκκρεμούς ελέγχου της Δικαιοσύνης), πράγμα πιθανολογούμενο και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που του αποδίδονται. Ενόψει δε του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο προαναφερθείς, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσεως που κατείχε ως Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της Χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή και στην Χώρα μας, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις διασυνδέσεις αυτές, είτε προκειμένου να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των Δικαστικών Αρχών για ζητήματα που, λόγω του όγκου και της φύσεως των δεδομένων καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και Δικαστικών Συνδρομών, δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγει στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εκδοθεί, κατά την άποψή μας, τουλάχιστον σε βάρος του Αγγέλου ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ένταλμα συλλήψεως».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα