Στήνεται σκηνικό εμφυλίου στην Τουρκία-Ο Ερντογάν βγάζει στο δρόμο τους μουσουλμάνους

15:02 5/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να περνά στην πλήρη αντεπίθεση απέναντι στους εξεγερμένους της πλατείας Ταξίμ και να κατεβάζει στους δρόμους του πιστούς μουσουλμάνους με αφορμή τη γιορτή του Μιράτς το βράδυ της Τετάρτης.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και υποστηρίζει ότι «ακραίες ομάδες» σκοπεύουν να υποκινήσουν επεισόδια τα ξημερώματα της Πέμπτης, οπότε και γιορτάζεται το Μιράτς.

Την ίδια στιγμή το εμφυλιοπολεμικό κλίμα εντείνεται καθώς έγινε γνωστό πως ο Ετέμ Σαρισουλούκ που νοσηλευόταν

σε νοσοκομείο της Αγκυρας υπέκυψε στα τραύματα του, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις συγκρούσεις στους τρεις.

Σύμφωνα με τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο πρόκειται για ένα νεαρό ακτιβιστή που είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά μετά από χτύπημα στο κεφάλι και ήταν κλινικά νεκρός.

Παράλληλα ο κομματικός μηχανισμός του AKP (Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) σχεδιάζει θριαμβευτική υποδοχή του κ. Ερντογάν ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες λείπει για περιοδεία στις χώρες του Μάγκρεμπ και αναμένεται την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Το κλίμα στη γειτονική μας χώρα έχει θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το Ισραήλ να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Ήδη καταγράφονται αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να επισημαίνουν πως πάνω από το 40% των κρατήσεων έχει ακυρωθεί.

«Οι διαμαρτυρίες έχουν κάνει πολλούς ξένους τουρίστες να αισθάνονται άβολα, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προσελκύει μεγάλο όγκο επιχειρηματικού και πολιτιστικού τουρισμού» δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ο πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ο οποίος προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει σύντομα εκτόνωση της έντασης, ο τουρισμός θα πληγεί συνολικά στην Τουρκία.

Συνάντηση κυβέρνησης-διαδηλωτών

Ο Μπουλέντ Αρίντς, με τη διαμεσολάβηση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, συναντάται σήμερα με εκπροσώπους των διαδηλωτών σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης. Ωστόσο η ατμόσφαιρα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και στην πλατεία Ταξίμ παραμένει τεταμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα