Σταϊκούρας: Στους 13.637 οι νέοι συνταξιούχοι μόνο για τον Ιανουάριο του 2014
Σε 13.637 δικαιούχους καταβλήθηκε τον Ιανουάριο 2014 προκαταβολή σύνταξης, στο πλαίσιο της πλήρους ενεργοποίησης του συγκεκριμένου θεσμού, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι «στο κοινωνικά ευαίσθητο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το καλοκαίρι του 2012, τέθηκε ως στόχος η αποτελεσματική διαχείριση των συντάξεων μέσω
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε:
«1ον. Το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης, το οποίο νομοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου του 2013, έχει πλέον τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Προκαταβολή σύνταξης, τον Ιανουάριο του 2014, καταβάλλεται σε 13.637 υπαλλήλους του Δημοσίου. Προκαταβολή σύνταξης, η οποία διευθετεί το διαχρονικό πρόβλημα του μισθοδοτικού κενού που αντιμετώπιζαν οι εξερχόμενοι από το Δημόσιο μέχρι τον οριστικό κανονισμό της σύνταξής τους.
2ον. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διευθέτησαν, εν πολλοίς, τις εκκρεμείς αιτήσεις και τις διαδικασίες απονομής συντάξεων με αποτέλεσμα να συντμηθεί ο χρόνος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους.
Συγκεκριμένα, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχει περιοριστεί σε 2-3 μήνες για τους στρατιωτικούς και υπαλλήλους σωμάτων ασφαλείας, σε 4-5 μήνες για τους πολιτικούς υπαλλήλους και σε περίπου 6 μήνες για τους υπαλλήλους ΝΠΔΔ και ειδικών κατηγοριών.
Ενδεικτικό της διαδικασίας που δομήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελούν οι αποχωρήσεις των πολιτικών υπαλλήλων, όπου παρότι το 2ο εξάμηνο του 2013 αποτέλεσαν το 80% των συνολικών ετήσιων αποχωρήσεων, εντούτοις δεν παρουσιάστηκε καθυστέρηση στη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου του 2014, ανέρχονται σε 448.746 άτομα, ενώ οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση των υπαγομένων στη συνταξιοδοτική προστασία του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν σε 23.466 για το χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως 31.12.2013.
Συνολικά, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης, μεσοσταθμικά, βρίσκεται στους 4-5 μήνες από 11–12 μήνες που ήταν το καλοκαίρι του 2012.
Ο στόχος περαιτέρω μείωσης του χρόνου αναμονής είναι εφικτός και παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα.
3ον. Συνεχίζεται, με εντατικούς ρυθμούς, η διαδικασία εξακρίβωσης των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων, αξιοποιώντας τα στοιχεία της απογραφής που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012.
Με βάση τα στοιχεία της εν λόγω διαδικασίας, μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2014:
Οι μη απογραφέντες συνταξιούχοι του Δημοσίου ανέρχονταν σε 1.373, στους οποίους έχει διακοπεί η καταβολή της σύνταξής τους. Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα για τον εντοπισμό, περίπτωση προς περίπτωση, των μη καταγραφέντων συνταξιούχων.Κατά τη διαδικασία της απογραφής, προέκυψε ότι σε 2.658 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά τον θάνατό τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.Το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανέρχονταν σε 42,8 εκατ. ευρώ.Ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών έχει ανακτηθεί το ποσό των 29,9 εκατ. ευρώ με τους παρακάτω τρόπους:α) 20,6 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων, μέσω ΔΙΑΣ.
β) 9,3 εκατ. ευρώ, εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού (1,9 εκατ. ευρώ) και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους (7,4 εκατ. ευρώ).
- Για το υπόλοιπο ποσό των 12,9 εκατ. ευρώ, συνεχίζεται η αναζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και η παραπομπή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής ανέρχεται σε 989.604 ευρώ ανά μήνα.
4ον. Έχει τεθεί σε λειτουργία, η διαδικτυακή πύλη (portal) με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την προώθηση της αναγκαίας διαφάνειας.
Μέσω του εν λόγω portal οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν ήδη τη δυνατότητα υπολογισμού της σύνταξής τους και, από 01.01.2013, παρακολούθησης της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησής τους, ενώ προοπτικά θα τεθούν στην διάθεση των πολιτών και άλλες υπηρεσίες».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η εντατικοποίηση της προσπάθειας, μέσω της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του πολίτη, και η αυτοματοποίηση της διαδικασίας απονομής συντάξεων αποτελούν τους άμεσους στόχους για το προσεχές χρονικό διάστημα».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Απίστευτη αποκάλυψη Ελεονώρας για ΑΝΤ1 και Μενεγάκη
- Το κέικ της Φαίης Σκορδά (Video)
- Πώς η Μενεγάκη έκανε την Ηλιάκη να… ντραπεί!
- Η απουσία του Μπουλά και η συγκινητική αφιέρωση των συνεργατών του!
- Ποια φόρεσε το πρωί, αυτό που φόρεσε η Δούκισσα Νομικού βράδυ;
- Η φρουτόκρεμα της Σταματίνας Τσιμτσιλή
- Η Μαριάντα Πιερίδη και το μωρό της καίνε τις περιττές θερμίδες
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Έρχονται καταιγίδες και χιόνια τις επόμενες μέρες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις KoolNews
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Έρχονται καταιγίδες και χιόνια τις επόμενες μέρες
- 11 λάθη που κάνουμε στο μπάνιο μας – Πως μπορείτε να τα διορθώσετε
- Σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό του Ξηρού: Η Αντιτρομοκρατική εισέβαλε σε σπίτια
- Συνελήφθη η σύζυγος και ο αδερφός του Γεράσιμου Γιακουμάτου για φορολογικές παραβάσεις
- Xάος στην Τουρκία: Νεκρός ψηφοφόρος του εθνικιστικού κόμματος – Συνεχίζεται η κατρακύλα της λίρας
- Ένοπλη ληστεία σε ΚΤΕΛ της γραμμής Αθήνα-Τίρανα – Κουκουλοφόροι το γάζωσαν στο Τεπελένι
- Σεισμός; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε προκειμένου να προστατευτείτε
- Σπίτι μου, σπιτάκι μου – 7+1 λόγοι για να μην συγκατοικήσεις μαζί της
- Σταϊκούρας: Στους 13.637 οι νέοι συνταξιούχοι μόνο για τον Ιανουάριο του 2014
- Τελευταία Νέα KoolNews
- Σταϊκούρας: Στους 13.637 οι νέοι συνταξιούχοι μόνο για τον Ιανουάριο του 2014
- Βloomberg: Η Eurostat «κρύβει» 12 εκατομμύρια ανέργους
- Συνελήφθη η σύζυγος και ο αδερφός του Γεράσιμου Γιακουμάτου για φορολογικές παραβάσεις
- Παράταση δίνεται στους κατοίκους της Κεφαλλονιάς για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Έρχονται καταιγίδες και χιόνια τις επόμενες μέρες
- 11 λάθη που κάνουμε στο μπάνιο μας – Πως μπορείτε να τα διορθώσετε
- Σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό του Ξηρού: Η Αντιτρομοκρατική εισέβαλε σε σπίτια
- Xάος στην Τουρκία: Νεκρός ψηφοφόρος του εθνικιστικού κόμματος – Συνεχίζεται η κατρακύλα της λίρας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Πλένεις πιάτα στο χέρι; Γλίτωσε χρόνο και χρήμα
- "Ζέβρα Πυτζάμα" στο θέατρο Badminton!
- Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε όταν μας λείπει ύπνος
- Star Style: Το καθημερινό ροκ στυλ της Κέιτ Μπόσγουορθ (Δες φωτό)
- Beyoncé: Φανερά αδυνατισμένη στα Grammy Awards
- Ο Silvio Berlusconi φωτογραφίζεται χωρίς μακιγιάζ
- Εσείς είστε παντρεμένη;
- Ελένη Μενεγάκη: Επισκέφθηκε έκθεση τροφίμων και δοκίμασε εκλεκτές νοστιμιές