Στα σκουπίδια τα ομόλογα της Sony και της Panasonic

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν την Πέμπτη δύο από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις της Ιαπωνίας καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τα εταιρικά τους ομόλογα στο «επίπεδο των σκουπιδιών».

Η Fitch στην αιτιολόγηση της απόφασής της τόνισε πως «η ουσιώδης ανάκαμψη θα είναι αργή, δεδομένης της απώλειας της τεχνολογικής υπεροχής σε συγκεκριμένα προϊόντα, τον έντονο ανταγωνισμό, τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις αναπτυγμένες αγορές και το ισχυρό γεν»,

Σε κάθε περίπτωση τα οικονομικά

στοιχεία των δύο κολοσσών δεν ανατρέπουν την εικόνα αφού η Panasonic κατέγραψε ζημιές 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία διετία ενώ ο κακός ισολογισμός της Sony ανάγκασε τη διοίκησή της να ανακοινώσει την έκδοση χρεωγράφων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κατάσταση για την Ιαπωνία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς καθώς το «μεταπολεμικό θαύμα» της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου στηρίχθηκε σε αυτούς τους κολοσσούς. Τώρα που και η Sharp βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Μάλιστα επισημαίνεται πως αν και οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης προχωρήσουν σε υποβάθμιση των τριών αυτών εταιρειών τότε θα εξαρτώνται πλήρως από την κρατική βοήθεια.

Σύμφωνα με την Ημερησία η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο τις τηλεπικοινωνίες και τις ηλεκτρικές συσκευές αλλά και άλλους στρατηγικούς πυλώνες της ιαπωνικής οικονομίας όπως την αυτοκινητοβιομηχανία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραψαν πέρυσι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης της παραγωγής παγκοσμίως (-12,8%) -όταν Αμερικανοί και Γερμανοί την αύξησαν κατά 11,5% και 6,9% αντιστοίχως- ενώ η πάλαι ποτέ βασίλισσα του κλάδου Toyota έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση των πωλήσεων, πίσω από την GM και την VW.

Keywords
Τυχαία Θέματα