Στα χαρακώματα των Βρυξελλών: Ο σκληρός Σόιμπλε, ο φιλέλλην Γιούνκερ, ο σιωπηλός Ντράγκι και η μαντάμ Λαγκάρντ

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κρίσιμη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες παρακολουθώντας τη μάχη χαρακωμάτων που πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ ενός διαπιστωμένα σκληρού αντιπάλου, όπως είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε και ενός νέου παίκτη που δηλώνει σκληρός, όπως

ο Έλληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι πολλές αλλά όλοι συγκλίνουν σε μια κοινή συνισταμένη: Πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος συμφωνίας. Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του Bloomberg, όπως την φιλοξενεί ο ιστότοπος capital.gr. Σύμφωνα με αυτήν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προκάλεσε ψυχρολουσία σε όσους προσδοκούσαν ένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα από τη σύσκεψη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πλάνο να συζητηθεί μια νέα συμφωνία ή να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος. Στην ομιλία του στη Βουλή λίγες ώρες μετά, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η χώρα θέλει να ξεφύγει από το «καταστροφικό μνημόνιο» και πως γνωρίζει ότι αυτό φέρνει τη χώρα σε σύγκρουση με τους εταίρους της, τονίζοντας: «Εάν έχεις εκ προοιμίου αποκλείσει μια ρήξη, τότε δεν διαπραγματεύεσαι».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «όλα τελειώνουν» εάν η Ελλάδα δεν θελήσει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Πρόσθεσε, δε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας «δεν μπορούν να διαπραγματευτούν κάτι νέο».

Σύμφωνα με την ανάλυση, οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε χαλάρωση της στάσης της Γερμανίας στην αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους πιστωτές για τους όρους που συνδέονται με τη σανίδα σωτηρίας των 240 δισ. ευρώ. Ένα αδιέξοδο απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς χρηματοδότηση από τα τέλη του τρέχοντος μήνα, οπότε και λήγει το τρέχον πακέτο διάσωσης, βάζοντας σε κίνδυνο την παραμονή του πιο χρεωμένου κράτους-μέλους στην Ευρωζώνη.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ξεπερνά σήμερα τα 320 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 175% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευθεί νέους όρους με τους επίσημους πιστωτές της: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εκπροσωπείται από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Οι διαπραγματεύσεις

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι συζήτησε τους όρους των προγραμμάτων στήριξης με τον Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντησή τους στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

Η Ελλάδα θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης που «δεν θα είναι τοξική» και θέλει μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τότε, είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Δεν διστάζουμε όμως να διατηρήσουμε όλα τα τμήματα της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης που δεν θα μολύνει το νέο συμβόλαιο», πρόσθεσε.

«Γέφυρα για Πουθενά»

Η Ελλάδα επιδιώκει να συγκεντρώσει υποστήριξη για ένα σχέδιο-γέφυρα ύψους 10 δισ. ευρώ. Η πρόταση του Βαρουφάκη προβλέπει επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους έως 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης. Θα ζητήσει επίσης την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ.

«Η γέφυρα θα πρέπει να χτιστεί με δημοσιονομική πολιτική, επειδή απαγορεύεται η νομισματική πολιτική να χρηματοδοτεί τα κράτη», επισήμανε ο Γιαν Βάιντμαν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Το ζήτημα ενός δανείου-γέφυρα μέσω εντόκων γραμματίων έχει, κατά την άποψη μου, ως προϋπόθεση, να μην είναι γέφυρα για το πουθενά».

Σύγκρουση παρουσία Ντράγκι και Λαγκάρντ

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι παρόντες στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Και ο λόγος είναι διπλός, πρέπει να καταλάβουν αν υπάρχει ενδεχόμενο, η Ελλάδα υπό την ασφυκτική πίεση της έλλειψης ρευστότητας κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο ή τους επόμενους μήνες, θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς αντί τα χρέη προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ… Η επιλογή αυτή θα καθορίσει τις εξελίξεις όχι μόνο για την σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη αλλά και την επόμενη μέρα του ευρώ. Και οι δύο, τα τελευταία 24ωρα έχουν προτιμήσει για διαφορετικούς λόγους να σιωπήσουν.

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις πληρωμές της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ καθώς δεν έχει υπάρξει χώρα που να έχει αθετήσει υποχρέωσή της στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ. Για την ακρίβεια δεν προβλέπεται καν στο καταστατικό των δύο Οργανισμών ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ντράγκι με την επιλογή της διακοπής αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες άνοιξε ένα τέτοιο «ενδεχόμενο» κλείνοντας εντελώς την στρόφιγγα της μίας εκ των δύο πηγών χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στην πραγματικότητα αν η ΕΚΤ δεν αποδεσμεύσει τα 1,9 δισ. ευρω -όσο διαρκούν οι συζητήσεις με την Αθήνα- των «επιστροφών» από τα ελληνικά ομόλογα που έχει πληρωθεί, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα υποχρεώσει τους κυρίους Βαρουφάκη και Γιάννη Δραγασάκη να επιλέξουν το αν θα πληρώσουν μισθούς ή την επόμενη δόση που έχει λαμβάνειν το ΔΝΤ… Και τότε οι δρόμοι μπορούν να πάρουν άλλη κατεύθυνση, εκείνη της μη επιστροφής.

Για τον λόγο αυτό η κατά γενική ομολογία αυστηρή και οριακά «νόμιμη» απόφαση του Draghi έχει φέρει τα πράγματα στην άκρη με προφανή στόχο την αύξηση της πίεσης για μία γρήγορη συμφωνία.

Αλλά όσα μεσολάβησαν έχουν δείξει ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα και ίσως αποδειχθεί αισιόδοξο το σενάριο ενός αποτελέσματος μέχρι και την Δευτέρα 16/2.

Οι προτάσεις της Ελλάδας

Στη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης, πρόκειται να καταθέσει μια πρόταση στους ομολόγους του στην ΕΕ. Η σημασία της διαπραγμάτευσης είναι αυτή και δεν είναι υπερβολή: διακυβεύεται το μέλλον του ευρωσυστήματος.

Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg View, το οποίο καλεί την Ευρώπη να «συναντήσει στα μισά του δρόμου την Ελλάδα».

Όπως εξηγείται στο δημοσίευμα, οι λεπτομέρειες της νέας ελληνικής πρότασης για τη δημοσιονομική πολιτική και το χρέος θα έχουν σημασία, «αλλά όχι τόση όσο η προθυμία και στις δύο πλευρές να συμφωνήσουν».

Μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες ενδείξεις για αυτό. Η Ελλάδα και η υπόλοιπη ΕΕ μιλάνε σαν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρωσύστημα, να είναι μια επιλογή την οποία είναι πρόθυμοι να εξετάσουν. «Αυτό είναι ένα απερίσκεπτο μήνυμα προς τους επενδυτές».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι αρχικές προτάσεις της Ελλάδας (διαγραφή χρέους) αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση. Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέχεια άλλαξε στάση και τώρα δηλώνει πως η Ελλάδα θέλει αναδιάρθρωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένης μιας ανταλλαγής των χρεών με αποπληρωμή που συνδέεται με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ακόμη, αντί να αρνηθεί να έχει όρους που να ακολουθούν τη νέα συμφωνία, αφήνει να εννοηθεί ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα διάσωσης, θα παραμείνουν, μαζί με κάποιες νέες.

Αυτές οι προτάσεις δεν είναι τόσο άσχημες όσο οι αρχικές. Στην πραγματικότητα, έχουν αρκετό νόημα. Το ισχύον πρόγραμμα διάσωσης αναγνωρίζεται ευρέως ότι έχει αποτύχει. Επέβαλε πολύ λιτότητα, και δεν κατόρθωσε να φέρει υπό έλεγχο το χρέος. «Σωστή ή λάθος, αυτή η τροποποιημένη στάση της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρηθεί, τουλάχιστον, ως βάση για διαπραγμάτευση».

Financial Times: Ο Τσίπρας διέλυσε κάθε ελπίδα

«Εάν υπήρχε οιαδήποτε ελπίδα ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της ευρωζώνης θα ήταν ήρεμες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη διέλυσε», αναφέρει άρθρο των Financial Times, προσθέτοντας πως «περιφρονητική του ρητορική μπορεί να βρίσκει ανταπόκριση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάποιους κύκλους της ευρωπαϊκής αριστεράς».

Αξίζει να σημειωθεί η... παρομοίωση που κάνει ο αρθρογράφος όταν συγκρίνει την Ελλάδα με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής: «Η Ελλάδα, κατά κάποιο τρόπο μοιάζει περισσότερο με χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου ισχυροί θεσμοί που έχουν διεισδύσει στο σύστημα, παραχαϊδεύονται όποια κι αν είναι η κυβέρνηση στην εξουσία. Όποιον κι αν ψηφίσετε, τα συμφέροντα επικρατούν».

Το άρθρο των Financial Times κάνει αναφορά και στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας πως όποιες κι αν είναι οι προθέσεις του, είναι ένας τεχνοκράτης που έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στο εξωτερικό και όχι ένας ισχυρός πολιτικός. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το άρθρο, βασικό μειονέκτημα των προγραμμάτων στήριξης του ΔΝΤ είναι πως στηρίζονται σε έναν υπουργό ο οποίος είναι λαμπρό πρόσωπο, αλλά δεν έχει το πολιτικό ανάστημα για να τα βάλει με τα κατεστημένα συμφέροντα. Εν αντιθέσει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τείνει να παίρνει καιροσκοπικά την πλευρά συγκεκριμένων πελατειακών ομάδων αντί να ζητεί ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Οι FT επικρίνουν τη «σοβαρή αναντιστοιχία ανάμεσα στη μεταρρύθμιση του πελατειακού συστήματος και στις πιεστικές ανάγκες των αναγκών δημόσιας χρηματοδότησης», καθώς, όπως αναφέρουν, το πρώτο θα πάρει χρόνια και η πορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είναι καθησυχαστική. Η Ελλάδα, μπορεί να έχει ανέβει σημαντικά στους δείκτες διακυβέρνησης και επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων της τρόικας, αλλά έχει αποτύχει στους περισσότερους διαρθρωτικούς στόχους που είχε θέσει. Η ανάγκη της για συνεχή χρηματοδότηση από την άλλη πλευρά, θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες - αν όχι εβδομάδες.

Χρειάζεται τεράστια -αν όχι τυφλή - εμπιστοσύνη από την πλευρά των χωρών της βορείου Ευρώπης για να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδώσει μία προοδευτική εκδοχή των διαρθρωτικών αλλαγών για να απορρίψουν συνολικά την ιδέα. Οι δύο πρώτες εβδομάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν τους έχουν διαβεβαιώσει ότι θα ήταν δικαιολογημένο να δείξουν αυτή την εμπιστοσύνη, καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.

The post Στα χαρακώματα των Βρυξελλών: Ο σκληρός Σόιμπλε, ο φιλέλλην Γιούνκερ, ο σιωπηλός Ντράγκι και η μαντάμ Λαγκάρντ appeared first on KoolNews.

Keywords
σόιμπλε, σόιμπλε, διεθνές νομισματικό ταμείο, financial times, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, βρυξέλλες, bloomberg, capital, νέα, βουλη, μνημονιο, χρεος, τραπεζες, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ευρω, view, εξηγείται, σθεναρή, αναδιαρθρωση, times, τσιπρας, συριζα, οοσα, κινηση στους δρομους, γερμανος, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, βαρουφακης, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, χωρες, βερολινο, κωνσταντινουπολη, ομολογα, οοσα, πιεση, προγραμμα, bloomberg, capital, capital.gr, times, αυξηση, αρθρο, εβδομαδες, βρυξέλλες, γεφυρα, δευτερα, δημοσιο, διεθνές νομισματικό ταμείο, δοθει, εγγυηση, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, εξηγείται, ευρωπη, ζωης, ιδεα, θετικο, ομιλια, εκδοσεις, κυβερνηση, λαθος, λεπτομερειες, λογο, μηνες, νοημα, ρηξη, ρητορικη, σεναριο, συνεχεια, σθεναρή, σχεδιο, ισχυρος, χρονος, ωρες, ελληνικα, financial times, χωρα, μοιαζει, πακετο, τραπεζα, view
Τυχαία Θέματα