Στα 680 ευρώ ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο, εξισώνεται με τη ΓΣΕΕ – Ποιοι χάνουν, σε ποιους γίνονται αυξήσεις

Θεμελιακές ανατροπές ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Η βάση όλων των υπολογισμών γίνεται ο εισαγωγικός μισθός του ιδιωτικού τομέα, τα 680 ευρώ το μήνα.

Με αυτό ως οδηγό, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής, θα αλλάξουν όλα στις αμοιβές των περίπου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Μεγάλοι χαμένοι οι απόφοιτοι της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται από 2 έως και 12%, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους.

Την ίδια ώρα όμως αυξήσεις θα λάβουν οι

γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών με βάση τα ειδικά μισθολόγια που ετοιμάζονται.

Στον αντίποδα όλων, δικαστικοί και οι «ένστολοι», μετά τις δικαστικές αποφάσεις δεν μπαίνουν στο «κρεβατι του Προκρούστη» καθώς ήδη έχει ανακοινωθεί η αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα του 2012.

Αναλυτικά, με βάση πάντα το δημοσίευμα της εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, ο πρωτοδιοριζόμενος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (κατ' ουσίαν ο ανειδίκευτος υπάλληλος) θα αμείβεται με 680 ευρώ τον μήνα (από 780 ευρώ σήμερα). Το ποσό αυτό που καταβάλλεται για 12 μήνες αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που είναι 586 ευρώ αλλά καταβάλλεται επί 14, δεδομένου ότι στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.

Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δηλαδή των αποφοίτων Λυκείου) στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.

Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι υπουργοί έβαλαν «φρένο» στη μείωση και όρισαν το ποσοστό απωλειών στο 4%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα).

Το ίδιο έγινε και για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου ορίστηκε ποσοστό μείωσης 2%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).

Πέραν αυτών των ανατροπών η κυβέρνηση προχωρεί στη «διόρθωση» του μισθολογίου, όπως απαιτεί η Τρόικα, μειώνοντας την προσωπική διαφορά που κράτησαν οι υπάλληλοι πολλών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών κ.ά.) μετά τις περικοπές που έγιναν το 2012.

Στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων. Η κατηγορία αυτή θα είναι πέραν της σημερινής κατάταξης των εργαζομένων σε: υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας - που είναι και ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα, στα υπουργεία, στους ΟΤΑ, στα Ταμεία -, τεχνολογικής εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής.

Σε αυτή την κατηγορία προβλέπονται αυξημένες αμοιβές ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετούνται.

Οι συντάξεις

Οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δημιουργούν νέα δεδομένα και για τον υπολογισμό των συντάξεων όσων αποχωρούν από την υπηρεσία τους.

Κατά τις πληροφορίες η τρόικα πιέζει να προσαρμοστούν και οι συντάξεις σε χαμηλότερα επίπεδα για όλους όσοι υποστούν μειώσεις των αποδοχών τους και - ασφαλώς - να αυξηθούν για τις κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων που θα πάρουν αυξήσεις. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είχε αποκρούσει αυτή τη λογική. Παρά τις μεγάλες μειώσεις μισθών που έγιναν τα τελευταία χρόνια και την αλλαγή του ενιαίου μισθολογίου το 2012, με ειδική διάταξη είχε προβλεφθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές πάνω στους παλιούς μισθούς, ακριβώς για να μη μειωθούν οι συντάξεις τους.

The post Στα 680 ευρώ ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο, εξισώνεται με τη ΓΣΕΕ – Ποιοι χάνουν, σε ποιους γίνονται αυξήσεις appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα